Gaziantep'e Kış Erken Geldi: Valilik Tarih Vererek Uyardı

Gaziantep'te sıcaklıkların 9 Kasım'da -1 dereceye düşmesi bekleniyor. Valilik, 7-10 Kasım tarihlerinde yüksek kesimler için zirai don uyarısı yaptı.
Gaziantep'e Kış Erken Geldi: Valilik Tarih Vererek Uyardı

Gaziantep'te yağışlı havanın ardından sıcaklıkların hızla düşmesi bekleniyor. Meteorolojik tahminlere göre kent merkezinde termometreler 9 Kasım Pazartesi günü -1 dereceyi gösterebilir. Gaziantep Valiliği ise özellikle yüksek kesimlerde tarımsal üretimi etkileyebilecek zirai dona karşı çiftçileri uyardı.

Sonbahar boyunca aralıklarla devam eden sağanak ve kapalı hava, Gaziantep'te sıcaklıkların hissedilir ölçüde azalmasına yol açtı. Kasım ayının ilk haftasıyla birlikte kentte kış koşulları belirginleşirken yeni haftada gece ve sabah saatlerinin daha soğuk geçeceği tahmin ediliyor.

Gaziantep'te Yağış Bugün Etkili Olacak

Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre Gaziantep'te 7 Kasım Cumartesi günü öğle saatlerinden itibaren yağış bekleniyor. Yağışla birlikte hava sıcaklığının gün içinde 11 dereceye kadar gerileyeceği öngörülüyor.

Islak zemin ve düşen sıcaklık nedeniyle sürücülerin trafikte daha dikkatli olması gerekiyor. Sabah ve gece saatlerinde görüş mesafesinin azalması ve bazı güzergahlarda zeminin kayganlaşması ihtimali bulunuyor.

Pazar Günü Sıcaklık 15 Derecenin Altında Kalacak

Kentte 8 Kasım Pazar gününden itibaren soğuk havanın etkisini artırması bekleniyor. Günlük sıcaklıkların 15 derecenin altında seyredeceği, akşam saatlerinden sonra ise daha keskin bir soğuma yaşanacağı tahmin ediliyor.

Özellikle yüksek rakımlı ilçeler ile kırsal bölgelerde yaşayanların gece ve sabah saatlerinde oluşabilecek don ve buzlanmaya karşı tedbirli olması önem taşıyor.

Termometreler Pazartesi Günü -1 Dereceyi Gösterebilir

Gaziantep'te soğuk havanın 9 Kasım Pazartesi günü daha belirgin hale gelmesi bekleniyor. Tahminlere göre gece saatlerinde en düşük sıcaklık -1 dereceye kadar düşebilir.

Sıcaklığın sıfırın altına inmesiyle birlikte araç camlarında buzlanma, açık alanlardaki su tesisatlarında donma ve yüksek kesimlerde kırağı görülebilir. Vatandaşların gece saatlerinden önce gerekli önlemleri alması öneriliyor.

Gaziantep Valiliğinden Çiftçilere Kritik Uyarı

Gaziantep Valiliği, Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan değerlendirmeler doğrultusunda üreticileri zirai don riskine karşı uyardı. Açıklamaya göre 7-10 Kasım 2026 tarihleri arasında bölgenin iç ve yüksek kesimlerinde hafif, yer yer orta kuvvette zirai don bekleniyor.

Uyarının özellikle rakımı 1000 metrenin üzerinde bulunan bölgeleri kapsadığı belirtildi. Valiliğin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Meteoroloji Bölge Müdürlüğümüzden alınan son değerlendirmelere göre 7-10 Kasım 2026 tarihleri arasında bölgemizin iç ve yüksek kesimlerinde (1000 metre üzeri) hafif ve yer yer orta kuvvette zirai don beklenmektedir. Tarımsal üretimde oluşabilecek olumsuzluklara karşı çiftçilerimizin ve tarımsal faaliyetlerle uğraşan vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını önemle rica ederiz."

Zirai Don Hangi Ürünleri Etkileyebilir?

Gece sıcaklığının sıfırın altına düşmesi, açık alanda yetiştirilen ürünlerde ve henüz hasadı tamamlanmamış tarım arazilerinde zarara yol açabilir. Meyve bahçeleri, sebze alanları, fidanlar ve genç bitkiler don riskinden daha fazla etkilenebilir.

Üreticilerin Meteoroloji Genel Müdürlüğü ile resmi kurumların güncel duyurularını takip etmesi; sulama sistemleri, açıkta bulunan ekipmanlar ve hassas ürünler için önlem alması gerekiyor.

Soğuk Hava Kaç Gün Sürecek?

Zirai don uyarısı 10 Kasım'a kadar devam ediyor. Bu süre boyunca Gaziantep'in iç ve yüksek kesimlerinde gece sıcaklıklarının düşük seyretmesi bekleniyor. Hava tahminleri kısa süre içinde değişebileceği için vatandaşların ve çiftçilerin güncel meteorolojik verileri izlemeleri önem taşıyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.