Gaziantep'te Sağlıkta KORKUNÇ RAKAM! 3 BİN 100 KİŞİYE 1 ECZANE DÜŞÜYOR

Gaziantep'te Sağlıkta KORKUNÇ RAKAM! 3 BİN 100 KİŞİYE 1 ECZANE DÜŞÜYOR
Gaziantep'te 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen törenin ardından açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, kentte her 3 bin 100 kişiye 1 eczane düştüğünü söyledi.

Gaziantep Eczacılar Odası tarafından 14 Mayıs Eczacılar günü dolayısıyla 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi. Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci’nin çelenk sunumu ile başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

ECZACILAR AYAKTA DURMAKTA GÜÇLÜK ÇEKİYOR

Eczacıların sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’14 Mayıs Eczacılık Günü olarak kutlanıyor. 185 yıl önce bu topraklara ilk defa akademik anlamda Eczacılık Eğitimi başladı. Bizim mesleğimizin kıvanç günü, bunların yanında mesleğimizde yaşanan sorunları da dile getirmemiz gerekiyor. Eczacılık, ilaç hizmeti, eczacılık hizmeti ve sağlık hizmetinin yanında giderek zorlaşıyor. Yalnızca eczacılar için değil vatandaşlar için de zorlaşıyor. Biz bunları Basın Bildirimizde de anlatmaya çalıştık. Eczacılar, ayakta durmakta güçlük çekerken, vatandaş da ilaca erişim, ilaç ücretleri, farklar noktasında giderek daha fazla pay ödemeye başladı.’’

İNSANİ AÇIDAN BAKILMALI

İlaç konusunda açıklamalarını sürdüren Demirci, ‘’AB Bölgesi’nde son 10 yılda piyasaya çıkan yeni jenerasyon teknolojik ilaçların yüzde 83’ü Türkiye’ye gelmiyor, dolayısıyla insanlarımız da bundan yararlanamıyor. Eczacılar daha az kar edip, eczanelerini ayakta tutmakta zorlanırken vatandaş ise ilaca erişemiyor. Eczacılar yalnızca eczane sahipleri değil, önemli bir bölümü kamuda çalışan insanlar. Hem ekonomik anlamda hem de özlük hakları anlamında çok geride bırakıldılar. İşsiz eczacı sorunumuz var. Eczacılık mesleği, hükümetin ilaca ekonomik anlamda bakışından dolayı zarar görmüş durumda. Daha zor günler içerisindeyiz. İlaç, ticari bir ürün değildir, insan sağlığı ile ilgili bir üründür. İnsan sağlığı için olmazsa olmaz bir üründür. İlaca insani açıdan bakılmalı.’’

3 BİN 100 KİŞİYE 1 ECZANE

Gaziantep’te 700 eczane bulunduğunu kaydeden Demirci, ‘’Yaklaşık 3 bin 100 kişiye 1 eczane düşüyor.’’

GEÇMİŞ YILLARA GÖRE İYİ DURUMDAYIZ

İlaç yokluklarına değinen Demirci, ‘’Yıl sonunda ilaca verilen zamlar nedeniyle daha iyi durumda. Her ilaç için bu durum geçerli değil. Geçtiğimiz yıl başında başlayan ve yılın ortalarına kadar devam eden yokluklar kadar olmasa da sıkıntılar var. Geçmiş yıllara oranla daha iyi noktadayız’’ diye konuştu.

Kaynak:Bülten

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.