Gaziantep'in Kış Mucizesi: Sıcacık Tutuyor, Enerji Veriyor!

Gaziantep'in Kış Mucizesi: Sıcacık Tutuyor, Enerji Veriyor!
Gaziantep'te kışın soğuğuna karşı birebir olarak kabul edilen, vatandaşların enerji kaynağı katı üzüm pekmezi, yüksek talep görüyor.

Gaziantep'in tescilli tatlarından biri olan bu pekmez, koyu kıvamı ve çekici amber rengiyle kış sofralarının gözdeleri arasında yer alıyor. Yöre halkının sağlık deposu olarak gördüğü ve özellikle kansızlık ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara iyi geldiğine inanılan katı üzüm pekmezi, tüketici tarafından çokça tercih ediliyor. Birçok kişi tarafından severek yenilen bu pekmez, tahin veya yoğurtla karıştırılarak daha da lezzetli bir hal alabiliyor.

"Kış aylarında yoğun ilgi görüyor"

Gaziantep'in kışlık lezzetinin nasıl hazırlandığına dair bilgi veren Yerel üretici Kenan Sefiloğlu, kış aylarında sofralarda vazgeçilmez bir yere sahip olan katı üzüm pekmezinin üretim sürecine değinerek, "En kaliteli katı üzüm pekmezi, genellikle ağustos ve eylül aylarında hazırlanır ve kışın en soğuk günlerinde büyük ilgi toplar. Önce sıvı hali hazırlanır, sonrasında ise çırparak katı pekmez eklenir ve mayalandırılır. İki gün bekletilir ve kıvamını bulur. Tahinle, yoğurtla veya tereyağıyla kahvaltılarda tüketilerek kış günlerinde enerji verir," dedi.

"Faydası saymakla bitmiyor"
Sefiloğlu, katı üzüm pekmezinin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirterek, özellikle soğuk kış günlerinde vücut ısısını korumak için tüketildiğini söyledi. Sefiloğlu, ayrıca katı üzüm pekmezinin raf ömrünün uzun olması ve yaz mevsiminde de yabancı turistlerin ilgisini çekmesine dikkat çekti.

"125 TL'den satıyoruz"
Elde edilen geleneksel pekmezlerin fabrikasyon ürünlerine göre kalitesinin daha yüksek olduğunu vurgulayan Sefiloğlu, el yapımı pekmezin kilogram fiyatının 220 TL olduğunu ifade etti. Fiyat farklılıklarının sebeplerine değinen Sefiloğlu, "Şahsen üretim yaptığımız için fiyatımız 1 kilogram için 220 TL. Fakat market ürünleri için 125 TL'ye satış yapıyoruz. Farkı ise tadında; fabrikasyon olanlar daha ekşi olabilir," dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.