Mehmet Salih  Ünal

Mehmet Salih Ünal

Robotlaşıyoruz

Seksenler dizisini biliriz hepimiz. Orada bir karakter var; 46'lık Basri. O yıllarda günümüzde olacak gelişmelerden bahsediyor hep. Sözlerine "Gün gelecek!" diye başlıyor, sonrasında da siparişlerin dahi bilgisayarlar aracılığıyla verileceğini her şeyin bilgisayarlar ile yapılacağını, adeta yaşamın en büyük parçasının bilgisayarlar olacağını söylüyor. Haliye o yıllarda hayal gibi görünen bu şeyleri duyanlar da Basri'nin yine balataları sıyırdığına kanaat ediyorlar ve inanmıyorlar ona.

Bilim Kurgu filmlerinin temalarını hatırlayın. Robotlar dünyayı egemenliği altına alıyor, insanlığı esaret altında tutmaya çalışıyor vs.

Sizce bunların hepsi olmuyor mu şuanda?

Teknoloji epey ilerledi. Bir dönem lüks olarak görülen bilgisayarların dahi çok bir önemi kalmadı. Akıllı telefon ve tablet gibi cihazlar her şeyin üstüne geçti.

Evet, gerçekten her şeyin üstünde.

Kimi zaman kolaylık evet. Sosyal medya, eposta, WhatsApp gibi iletişim araçları sayesinde veri paylaşımı epey kolaylaştı.

Kimi zaman da tehlike. Çünkü veriler ciddi anlamda depolanıyor ve yarınki gün bir suç unsuru olarak karşımıza çıkabiliyor.

Bir de gerçek var bizi giderek robotlaştırıyor ilerleyen teknoloji. Yerimizden kalkmadan bir tıkla kıyafet siparişi, yemek siparişi, market alışverişi yaptık hatta ve hatta bir tıkla evimizi bile süpürür olduk.

Ne kadar doğru bu peki? Kolaylıktır, evet ama farkında mıyız özellikle yeni yetişen nesil asosyal ve gündemden bihaber yetişir oldu. Hiçbirimiz dış dünyada neler olup bittiğini anlayamaz olduk.

Seksenli yıllardan kalan bir dede gibi klişe laf etmeyeceğim tabi nerede o günler diye ama insan mahalle bakkalından manavından kasabından alışveriş yaptığında bile bir sosyalleşme oluyordu. Giderek içimize kapandığımız kabuğumuza çekildiğimiz son dönemlerde teknoloji sayesinde daha da her şeyden soyut bir yaşama adapte oluyoruz ne yazık ki.

Teknolojinin bizi robotlaştırmasına izin vermemek gerekiyor kanaatimce. Biz robotların, makinaların ve cihazların kölesi değiliz. Onlar bizim icadımız ve bizim kölemiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Salih Ünal Arşivi