Artık hiçbirşey eskisi gibi olmayacak!

Bütün dünyayı etkisi altına alan ve halen tüm dünyada etkisini sürdüren, binlerce can alan Corona Virüs'ün gerçek etkisi bu musibet başımızdan gittiği zaman tam netliği ile daha da iyi anlaşılacak.
Çin'in Vuhan kentinde ortaya çıkanyeni tip koronavirüs (Kovid-19), tüm dünyada 160'dan fazla ülkeye kısa süre içerisinde yayıldı.
Söz konusu virüs global düzeyde yayıldığı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından ''Pandemi'' olarak nitelendirildi. Çin, Amerika, Avustralya dışında virüsün son günlerde en çok görüldüğü yerlerden biri Avrupa ülkeleridir. Bu virüsten en çok etkilenen Avrupa ülkeleri sırasıyla; İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa'dır. Artarak devam eden virüs vakaları nedeniyle; Avrupa ve dünyanın diğer ülkelerinde ticaret, endüstri, sanat, spor gibi birçok alan olumsuz olarak etkilemiş ve çoğu aktivite durma noktasına gelmiştir. Özellikle Avrupa'da son günlerde tartışılan temel konu, futbol ve diğer spor müsabaka ve organizasyonlarının ne olacağı ve ilgili federasyonların ne yönde karar alacağıdır.
Corona virüs (koronavirüs) sonrası Süper Lig'de büyük düşüş yaşanıyor. Liglerin geleceği, ne zaman başlayacağı, futbolcu sözleşmeleri, yayıncı kuruluiun ne yapacağa? Gibi. Coronavirüs, futbol ekonomisine de çok ağır bir darbede bulundu.Süper Lig'de de futbolcuların değerlerinin düştüğü göze çarptı.
Corona virüs ile futbol tamamen durmuş durumda. Liglerin geleceği merak konusu olurken futbolcuların da değeri gün geçtikçe düşüyor.
Tüm dünyada ekonomiyi etkileyen corona virüs, futbolu da vururken takımların ve futbolcuların değerlerinde düşüş göze çarpmaya başladı
Barcelona, Real Madrid, Juventus; Bayern Münih, Mancester Cıty,Parıs Saint German gibi Avrupa'nın dev takımları futbolcularından maaşlarında indirime gitmelerini talep ederken salgın sonrası futbolda da işler tamamen değişeceğe benziyor.
Artık son yıllardaki gibi yüksek bonservis ücretlerine transferler yapılması beklenmiyor. Kulüplerin değer kaybetmesi kadar yıldız futbolcularda ekonomik değişimin ardından değerlerinden kaybettiler.


Futbol Kulüpleri Ekonomik Açıdan Etkilenecek !
Futbol Kulüplerinin ana gelir kalemleri; maçlar, ticari gelirler ve yayın gelirlerinden oluşuyor. Ekonomik olarak; ertelenen veya iptal edilen müsabakalar, kulüplerin büyük gelir kaynağı olan maç ve ticari gelirlerini önemli ölçüde etkileyecektir. Örneğin, kulüpler maç günü bilet gelirlerinden yararlanamayacaktır. Bunun dışında, seyircinin olmadığı müsabakalarda ürün satışını da içerecek şekilde kulüplerin ticari gelirlerinde büyük miktarda azalma meydana gelecektir. Örneğin, geçtiğimiz günlerde oynanan ve İtalya'nın en önemli futbol müsabakası olan ve yaklaşık 70 bin taraftarın izleyeceği Juventus - Inter maçı seyircisiz oynanmış ve bu nedenle Juventus Kulübü maç geliri anlamında büyük bir zarara uğramıştır. Aynı şekilde Avrupa Ligi'nde mücadele eden ev sahibi kulüplerin de seyircisiz müsabaka oynaması maç gelirlerini olumsuz yönde etkilemektedir.
Aynı zamanda yayın gelirlerinde de önümüzdeki günlerde azalma meydana gelebilir. Nitekim, daha önce zarar ettiği gerekçesiyle sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın araya girmesiyle zorla masaya oturtulan Beınsports, Nisan ayında ödemesi gereken 200 milyon liralık ödemeyi kulüplere yapmayacağını duyurdu. Aynı yayıncı kuruluş maçlar karşılığnda para almasına rağmen müşterilerine şu ana kadar da para idaesi yapmışta değil.
Yayıncı kuruluşların en önemli gelir kaynaklarından biri reklam ve sponsorluklardır. Ancak, reklam şirketleri ve sponsor şirketlerin yayıncı kuruluşa gelir sağlamasının temel nedeni stadyumlarda maçı izleyen seyircilerdir. Seyircilerin olmadığı bir ortamda önce reklam ve sponsor şirketleri, ardından ise yayıncı kuruluşlar zarara uğrayacaktır. Tüm bunların sonucunda maddi olarak en çok zarar edecek kişiler, bu zincirin son halkası olan futbol kulüpleridir.
Koronavirüs futbolla sınırlı kalmayacak şekilde tüm spor dallarını ve aktivitelerini büyük ölçüde etkilemiştir ve virüsün etkisini yitirmesi sonrasında da daha ağır şekilde etkilemeye devam edecektir. Futbolun aksine diğer spor dallarının üst düzey mercii ve federasyonları önceden önlem alarak çoğu aktivitelerini koronavirüsü ortaya çıktığı gibi ya süresiz ertelemiş ya da iptal etmiştir.
Spor müsabakaları ve organizasyonlarının ertelenmesi veya iptal edilmesi durumlarının spor paydaşları üzerinde önemli ölçüde ekonomik ve hukuki etkisi olacaktır.
Özellikle spor kulüpleri ve organizasyonları ertelenen veya iptal edilen müsabakalar nedeniyle öngörülemeyen maddi bir külfetle karşı karşıya kalacaktır. Bunun çözümü konusunda tüm spor paydaşlarının ortak çalışma halinde olması gerekmektedir.

YAYINCI KURULUŞ ÖDEMELERİ YAPMAZSA!
Koronavirüs öncesi zaten ekonomik olarak zor durumda olan, ve bankalarla yeniden anlaşma yapan futbol kulüplerininin işi iyice çıkmaza girdi.
Kulüpleri uzun uzun anlatmaya gerek yok hepsinin durumu zaten ortada...
Ekonomik olarak bitikler...
Kimi yüzlerce milyon borç sarmalında, kimi de en büyük aday! Türkiye'deki futbol endüstrisinin bir çıkmazın içinde...

Yayıncı kuruluşun durumu ortada...
Kulüplere olan birikmiş borcunu ödemediği gibi, yeni sezon için dolar kurunun 3.80'de sabitleyip yıllık 500 milyon dolar ödemeyi taahhüt eden Beınsports yayından vazgeçer Türkiye'den kaçarsa ne olacak, 100 milyonluk taahhütünü yakıp... Ben düşünemiyorum bile.
Katarlılar, "biz zarar ediyoruz, bu şartlarda zor" diyorlar ve ısrarla da söylediklerinin arkasında duruyorlar... Gözlerini yayıncı kuruluştan gelecek paralara çeviren kulüpleri daha zor günler bekliyor...
Çünkü, kulüpler gerçekten çok zor durumda... Futbolu çok seven Reis bu işe el atar mı bilinmez ama bence atmalı...
Ve şu da bir gerçek ki, Türkiye'de artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Evde izole durumda olan insanların en özlediği şey inanın futbol ve stadyumlar... Artık birşeyi kabullenmek ve hazırlanmak durumdayız; Türk insanının vazgeçemediği futbolu zor günler bekliyor..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arşivi