Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Erol Maraş Yazıyor... Zeytinyağında dönen dolaplar ne? - Baklavanın fiyatı fıstık düşmesine rağmen neden yükseliyor?

Her hafta yazdığım yazıların ilgiyle okunması beni gerçekten de mutlu ediyor. Beni okuyan okurlarıma ve takipçilerime çok teşekkür ederim. Benim amacım Türkiye'nin ve Gaziantep'in sorunlarını gündeme getirmek. Bu haftada biraz gıda sektöründeki krizlerden bahsetmek isterim.

ZEYTİNYAĞI FİYATLARI NEDEN ARTIYOR?

Zeytinyağı fiyatlarında gerçekten de ilginç gelişmeler yaşanıyor. Geçen sene 1 litre hakiki zeytinyağı 80 TL'den satılırken bu sene ise 1 litre zeytinyağının fiyatı 350-400 TL arasında. Bir yılda her şeyde olduğu gibi zeytinyağında da korkunç bir fiyat artışı olmuş. Geçen seneye oranla zeytinyağı fiyatı bir senede 5 kat artmış. Peki bu fiyatlar neden bu kadar artıyor? Şimdi geçen seneki zeytinyağı rekoltesi 600 ton iken bu seneki rekolte 440 ton. Bir senede 140 tonluk bir rekolte düşüşü yaşanmış. Bu düşüşün en başında mevsimin kurak geçmesi geliyor. Tabi rekoltenin düşük olması fiyatları artıyor ama asıl nedenlerden biriside işçilik maliyetleri geliyor. Bu gidişle 1 litre hakiki zeytinyağı 400-500 TL'yi rahat görecek gibi duruyor. Peki bu paralar üreticinin eline geçiyor mu? Gaziantep'in Nizip ilçesinde ve Kilis bölgesindeki güçlü üretim bölgelerini de sayarsak Gaziantep zeytinyağı üretiminde merkez konumda bulunuyor. Bu fiyatlardaki anormal artışlar nasıl durdurulacak onu da bilmiyorum....

BAKLAVANIN FİYATI FISTIK DÜŞMESİNE RAĞMEN NEDEN YÜKSELİYOR?

Zeytinyağında yaşanan olayların aynısı baklavada da yaşanıyor. Geçen yıl 1 kilo baklava 300 TL'den satılırken bu sene ise 700 TL'den satışa sunuluyor. Baklavadaki fiyat artışının ana nedenlerinden biriside işçilik. Sektörde kalifiyeli eleman bulmak gerçekten de zor. Burada baklavacıları da suçlamamak gerekiyor mu onu bilemiyorum. Ama şunu da unutmamak gerek işçilik fiyatları her şeyin üzerine çıkıyor. Kim ne derse desin asgari ücretdeki artış ve sektördeki kalifiye elaman sıkıntısı baklavadaki asıl artışın nedenidir. Baklavacılık işi dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünse de baklavacılık dünyanın en zor işlerinden birisidir. Baklavacılar sabahın üçünde yollara düşer ve herkes uyurken onlar çalışırlar. Bana da sık sık baklavadaki artış konusunda da sık sık mesajlar geliyor. Kısacası şunu söylemek gerekir baklava fiyatlarında boşa düşüş beklememek gerekir. Şartla değişmediği sürece baklava fiyatlarında düşüş yaşanmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi