Mehmet Erol Maraş

Mehmet Erol Maraş

Seçim sonuçlarını ben bildim…

Ben yıllardır gazetecilik yaptığım için tahminlerde de gerçekten başarılı oluyorum. Tabii bu benim merak ve sezgimden geliyor. Gazetecilikte önceden tahmin etmek özellik ister. Her zaman söylüyorum, “Gazeteci olunmaz, gazeteci doğulur” sözünün bir kez daha gerçek olduğunu 2023 seçimlerinde hep birlikte görmüş olduk. 9 Mayıs’ta yazdığım köşe yazımda tahminlerimi net olarak söylemiştim. Ve Türkiye genelinde olasılık diye bir kurumun yaptığı araştırmayı da köşe yazıma taşımıştım. Oradaki tahminlerim doğru çıktı. Ben, 10 milletvekilini çıkaracak partilerin belli olduğunu, 4 milletvekilinin ortada olduğunu yazmıştım. Ak Parti oylarının Gaziantep’te Hüda-Par’dan dolayı oyların bir kısmının Yeniden Refah Partisi’ne gideceğini tahmin etmiştim. Yeniden Refah Gaziantep’te gerçekten büyük bir oy çıkışı gerçekleştirdi. Ak Parti’liler Yeniden Refah’ı pek dikkate almadılar. Çünkü, Ak Parti’den kaçan oyların gideceği tek adres vardı Fatih Erbakan’ın genel başkanı olduğu ve kendilerinin de Cumhur ittifakında ortakları olan Refah Partisi’ydi. Ak Parti’nin 2018’de aldığı oy % 51 dolayındaydı. Bu oyları da 2023 seçimlerinde uçtu gitti. Ben burada Ak Partilileri özellikle kutlamak istiyorum. Benim tahminlerimden birisi de Yeşil Sol Parti’nin 1.5 olduğunu ve 2’yede çıkabilir veya 1’ede düşebilir demiştim. Ak Parti yine Gaziantep’te kürtlerin oyunun büyük kısmını alarak 8’e ulaşmış oldu. Ak Parti’de en çok çalışan 8. sırada bulunan Bünyamin Bozgeyik ile yine kampanyada doğulu ve Urfalı’ların oyunu almak için büyük mücadele eden İrfan Çelikaslan’ı çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum. Çalışmalara başladıklarında 6 gibi düşünülüyordu ama ikiside bileklerinin haklarıyla milletvekili olmayı başardılar. Ayrıca Gaziantep’te Ak Parti’nin belediyeleri ve mevcut milletvekili ile 14 adayıda ellerinden geleni yaptılar. Ak Parti’nin bana göre aldığı % 45’lik sonuç belediye seçimleri öncesi çok iyi incelenmeli. Artık Ak Parti, Gaziantep’te de tek tabanca olmadığını ve yerel seçimlerde de bunun hesabını şimdiden yapmasını söylemek istiyorum.


Aynı köşe yazımda İyi Parti’nin 70 bin oyunun azalacağını gündeme getirmiştim. Seçmin sayısının artmasına rağmen 62 binde kaldı. Burada adayın ne kadar önemli olduğunu bu seçimlerde Gaziantep halkı göstererek İyi Parti’ye bir kez daha dersini vermiş oldu. CHP’nin Gaziantep’te 2-3 çıkaracağını belirtmiştim. Oyunu 156 binden 220 bine çıkardı. Hakkıylada 3. milletvekilini Deva’lı Ertuğrul Kaya’ya vermiş oldu. Bana göre bir sürpriz daha vardı. Yeniden Refah’ın dışında Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’ın oyunun 25 bini geçmeyeceği söyleniyordu. Milletvekili seçiminde Zafer Partisi ikinci sıra adayı Mehmet Pamuk’un yoğun çalışması sonrasında 40 bin gibi küçümsenmeyecek bir oy aldı. Bugün İyi Parti ve MHP 2 milletvekili çıkarmadıysa bunu engelleyen bana göre Zafer Partisi oldu. Tek kelimeyle milliyetçilerin anahtar partisi oldu. Burada ayrıca 2011’den sonra Cumhur ittifakıyla seçime giren Büyük Birlik Partisi’de gazeteci kökenli Orhan Kızılaslan’ın çabasıyla 10 bin oya ulaştı. Bana göre büyük bir varlık gösterdi. Başta meslektaşım Orhan Kızılaslan olmak üzere tüm Büyük Birlik Partisi teşkilatını kutluyorum. MHP Gaziantep’te geçen döneme oranla bir oy kaybı yaşadı. Bu kaybının asıl nedenlerini MHP Gaziantep teşkilatı araştırmak zorunda. Bence 2018 seçimlerinde Sermet bey çok çalıştı, olmazı gerçekleştirerek 130 bin oyla ikinci milletvekilini almıştı. Benim gördüğüm kadarıyla tabii aday listesinin çok önemli olduğunu söylüyorum. Bana göre Gaziantep’te MHP’nin aday listesinin yanlışmı doğrumu onun kararını da MHP listesini yapanlara sormak lazım. Herşeye rağmen MHP Gaziantep’te Sermet Atay ile iyi işler yapacağını söyleyebilirim.

SONUÇLARI 9 MAYIS’TA BİLMİŞTİM;


14 Mayıs Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri öncesinde 9 Mayıs’ta kendi tahminimi yazmıştı. İşte o yazım;
14 Mayıs Pazar gününe bugün itibaren 6 gün kaldı Gaziantep’te seçime giren bütün partiler vargücüyle çalışıyorlar. Seçim sonunda kimin ne kadar milletvekili çıkaracağını 14 Mayıs akşamı göreceğiz. Gaziantep’te seçime giren her parti, en küçükten en büyüğüne kadar aynı sloganı söylüyorlar. “Biz daha çok milletvekili çıkarırız” iddiasında bulunuyorlar. Bana göre Gaziantep’teki seçimlere 6 gün kaldığı için kararsız seçmenlerin kararını verdiğini görüyorum. Buna rağmen Gaziantep’te 10 milletvekilini hangi partilerin çıkaracağı adres belli. Ortada olan 4 milletvekilliği için kıyasıya yarış var. Bana göre Ak Parti’nin 5 veya 6’sı garanti. 2018 seçimlerine göre CHP’nin 2’si garanti. HDP’nin yerine seçime giren Yeşil Sol Parti’nin 1.5’ğu garanti gibi görülüyor. Yine aynı şekilde MHP’nin 1’i de % 100 gibi. Ama, İyi Parti’nin 2018’de aldığı 70 bin oyu bu seçimde alamayacağını tahmin ediyorum. Bu tabloda en sıkıntılı parti Gaziantep’te birinci adayı yüzünden İyi Parti olarak görülüyor ve seçmenler oy vermeme yarışına girmiş.

BENİM TAHMİNİM NE DERSENİZ?


Ben yıllardar siyasetin ve gazeteciliğin içinde bir çok seçim gördüm. Bu seçimde de Gaziantep’te Ak Parti 8, CHP 3, MHP 1 ve Yeşil SolParti’ninde 2 çıkaracağını düşünüyorum. İyi Parti’nin de bu tabloya göre birinci sıradaki adayı Gürban’ın güçlü olmaması nedeniyle sıfır veriyorum. Burada bir gerçeği de söylemek istiyorum. Zafer Partisi genel başkanı Ümit Özdağ’ın oy oranının artışına dikkat edin. Yeniden Refah Partisi adayları Şükrü Yılmaz ve Nurettin Özkaya’nın iyi bir oy alacağını tahmin ediyorum ama milletvekili çıkaracaklarını sanmıyorum. Bunun yanı sıra Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Gaziantep’te sayın Recep Tayyip Erdoğan % 60 görüyorum, Kılıçdaroğlu’nu % 39 ve Muharrem İnce ile Sinan Oğun’ın da % 1 oy alacaklarını tahmin ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Erol Maraş Arşivi