Merkaz bankazı faizi yine pas geçti! Merkez Bankası faizi sabit tuttu!

Merkaz bankazı faizi yine pas geçti! Merkez Bankası faizi sabit tuttu!
Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentileri yüzde 14’de sabit bırakması şeklindeydi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) nisan ayı faizi sabit tuttu. Yılın ilk 3 ayında da faiz kararını sabit tutmuştu.
Ekonomistlerin yıl sonu politika faiz oranına ilişkin beklentileri yüzde 14’de sabit bırakması şeklindeydi. 

YILIN İLK 3 TOPLANTISINDA FAİZLER SABİT TUTULMUŞTU

Merkez Bankası geçen yılın son 4 toplantısında faizi 5 puan indirmiş, bu yılın ilk 3 toplantısında ise değişiklik yapmamıştı.

MERKEZ BANKASI'NIN SON TOPLANTISINDA HANGİ KARARLAR ALINMIŞTI?

Başkan Şahap Kavcıoğlu, mart sonu gerçekleştirilen genel kurulda, Liralaşma stratejisi kapsamında politika gözden geçirme sürecinde olduklarını bu nedenle faizi sabit bıraktıklarını söylemişti.


SON 1 YIL İÇİNDE MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARLARI NE OLMUŞTU?

2021'in Ocak ve Şubat aylarında faiz yüzde 17’lerde sabit tutuldu. Mart ayına geldiğimizde ise 200 baz puan artış yapılarak yüzde 19’a çıkarıldı. Faiz, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleşen toplantılarda yeni bir karar alınmayarak yüzde 19’da sabit tutuldu.

Eylül ayına gelindiğinde ise faiz yüzde 19 seviyesinden yüzde 18’e düşürüldü. Politika faizi Ekim ayında 200 baz puan aşağı çekilerek yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürüldü. Kasım'da da faiz indirimini kararını tekrar eden Merkez Bankası 100 baz puan indirime gitti ve faizleri yüzde 15’e indirdi.

Yılın son ayı Aralık'ta da faizlerin 100 baz puan indirilmesi ile faiz yüzde 14'e çekildi. Bu kararlar alınırken dolar ve euroda üst üste tarihi rekorlar geldi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.