Gaziantep'te Ramazan Ayı Zor Geçiyor! Gaziantep'te asgari ücretle geçinen bir aile için normal bir sofra lüks ve hayal oldu.

Gaziantep'te Ramazan Ayı Zor Geçiyor! Gaziantep'te asgari ücretle geçinen bir aile için normal bir sofra lüks ve hayal oldu.
Pandemi ile birlikte başlayan ve Rusya-Ukrayna arasındaki savaş ile birlikte daha da derinleşen gıda krizi, vatandaşın mutfak harcamasını arttırdı. Gaziantep'te orta direk bir aile için normal bir sofra lüks ve hayal oldu. Asgari ücretle geçinmek artık imkansızlaştı...

Pandemi ile başlayan ve Rusya- Ukrayna arasındaki savaş ile daha da katlanan gıda krizi Gaziantep'te vatandaşların sofra kurmasını zorlar oldu. Tencere kaynatmakta zorlanan Gaziantep'te bulunan orta direkli vatandaşlar, bu yıl iftar sofrası kurmakta çok daha fazla zorlanacak. Satın alma gücü olağanüstü düşen vatandaşın iftar sofrasından doyup kalkması bu yıl neredeyse imkânsız hale geldi. Gıda fiyatlarında yaşanan günlük değişimler ile alım gücü her geçen gün daha da düşen Gaziantepli vatandaşlar Ramazan’da iftar sofralarını da etkiliyor. Yaşanan fiyat artışları ile çorba, köfte, sebzeli etli yemek, salata, yoğurt, ayran gibi oldukça mütevazı sofraları kurabilmek bile çok büyük harcamaları yapmayı zorunlu kılıyor. Geçen sene Ramazan ayında bir iftar sofrasını kurmanın maliyeti ile bu sene Ramazan ayında kurulacak bir iftar sofrasında kullanılacak ürünlerin fiyatlarında yaklaşık yüzde 100 artış yaşandı.

MALİYET İKİYE KATLANDI

Ramazan sofralarının olmazsa olmazı olan Ramazan pidesi, Gaziantep'te 275 gramı geçen sene 3 TL’den satılırken bu sene 5 TL’den satılmaya başlandı. Geçen sene kilosu 80 TL’den satılan hurma bu sene 145 TL’den satılırken, geçen yıl kilosu 28,5 liradan satılan zeytin bu sene 45,2 liraya çıktı. Geçen yıl kilosu 5,9 TL’den satılan bulgur bu sene 12 TL olurken, yoğurt 7,8 liradan 13 liradan, geçen sene 9 liraya satılan yeşil mercimek ise bu sene 22 TL’ye satılıyor. Ramazan ayı ile özdeşleşmiş olan güllacın yarım kilosu geçen sene 30 TL’den satılırken bu sene 70 TL’den satılıyor. Ramazan sofralarının vazgeçilmez diğer öğünü olan çorbanın maliyeti de arttı. Mercimek çorbası geçen sene 10 TL’ye mal olurken bu sene 20 TL’ye mal oluyor. Sahur sofralarının başta gelen öğünü olan börek geçen sene 20 TL’ye mal olurken şimdi ise 50 TL’ye kadar yükseldi.

FİTRE ÜCRETİ 40 TL

Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2022 yılı fitre miktarını açıkladı. Başkanlık tarafından belirlenen ve bir kişinin bir günlük öğünlerinin karşılanması için verilen fitre ücretini 40 TL olarak açıklandı. Yaşanan fahiş fiyat artışlarına karşı iftar için kurulan bir sofranın ortalama maliyeti 170 TL olurken, bir lokantada iftar yapmak isteyen bir vatandaş ortalama 220 TL ücret ödemek zorunda kalıyor. Belirlenen fitre ücreti ise maliyetlerin çok altında kalıyor.

ZAMLARDAN RAMAZAN KOLİSİ DE ETKİLENDİ

İhtiyaç sahiplerine destek olarak verilen Ramazan kolisi de gıda fiyatlarında yaşanan artıştan nasibini aldı. İçinde bir kilo yağ, bir kilo fasulye, bir kilo mercimek, bir kilo şeker, bir kilo bulgur, yarım kilo salça, iki adet makarna, bir kilo arpa şehriyesi, yarım kilo un, yarım kilo tuz, yarım kilo çayın bulunduğu Ramazan kolileri geçen sene 80 TL’den satılırken bu sene ise aynı koli 200 TL’den satılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.