İkinci El Araç Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?

İkinci El Araç Aldıktan Sonra Yapılması Gerekenler Nelerdir?
İkinci el araç almak uygun fiyatlı olmasından kaynaklı olarak avantajlı görülmektedir. Ancak ikinci el araç aldıktan sonra yapılması gereken bazı temel işlemler bulunmaktadır. Aracın bakımı ve eksiklerin tespit edilmesi aracın performansını maksimum düzeye çıkarmaktadır.

İkinci el araç alan kişinin yapması gerekenler şu şekildedir:

1. Rot Balans Ayarını Yapın

Rot Balans Ayarı; araçların üzerinde bulunan ve aynı zamanda ön takım diye adlandırılan ön de bulunan lastiklerinin yönünü ve ağırlığın tüm noktalara uygun bir şekilde dağılması için gerekli ayarın ismidir. Rot ayarı, araç direksiyonu belli bir yöne çevrildiğinde tekerleklerin de aynı yöne bakmasını sağlayan ayara denmektedir. Rot ayarı sayesinde araç direksiyonu hangi tarafa çevrilirse o yöne doğru hareket etmektedir. Rot ayarı profesyonel ekipmanlar ile ve aynı zaman da bilgisayarlı yazılımlar ile de gerçekleştirilen, fazlası ile detay gerektiren bir işlem. Bu uygulama esnasında arabanın rot ayar makinesine bağlantısı yapılarak modeline ve markasına uygun olarak süspansiyonların açılarının ayarlanması yapılıyor. Rot ayarı toplam da dört aşamalı bir şekilde işlemler ile gerçekleştiriliyor. Yukarıdan bakılarak tüm lastikler içe veya dışa olarak dönük açıları tespit edilip düz şekilde bir konuma getiriliyor. Lastiklerin içe veya dışa doğru dönük olan düşey açıları incelenip bombeli bir görünüm var ise düzeltiliyor. Araçların bazıları dengeye de yardımcı adına hafif negatif bir kamberle üretilebiliyor. Kaster ayarı ismi verilen işlem ile aracın yan taraflarından bakıldığında direksiyon ekseninin geri veya ileri açıları hesaplanıyor. Kaster ayarı direksiyonun dönüş işleminden sonra sonra düz bir konum almasına yardımcı oluyor. Rot ayarının en son aşamasında ise arka aksın yönü ve arabanın merkez çizgisi birbiri ile karşılaştırılarak arka ve ön aksların paralel bir şekilde olması sağlanıyor. Balans ayarı rot ayarından daha farklı olarak tekerlekler araçtan çıkarıldıktan sonra yapılıyor. Bu ayarda ise tekerleklerin dengeli bir şekilde dönüş gerçekleştirebilmesi için jant üzerine ağırlıklar ekleniyor. Balans ayarı yapılırken ise bazı adımlar izleniyor. Jantla ile birlikte sökülen tekerlekler balans makinesine bağlantı yapılarak iç ve dış ölçüleri alınıyor. Makinede bulunan muhafaza kolu indirilerek tekerlek döndürülmesi sağlanıyor. Tekerleğin bağlanmış olduğu makinenin bilgisayar ekranı lastiğin sağ ve sol taraflarındaki dengesizlik oranını ölçerek, ne kadar miktarda kaç gramlık ağırlığın monte edilmesi gerektiğini belirliyor. Denge sağlamakla görevli olan ağırlıklar lazerle gösterilen hizaya monte edilip, sonrasında ise tekerlek düzenekten ayrı şekilde indirilerek otomobile takılıyor.

2. Temizlik Yapın

İkinci el araç alım sonrasında temizlik yapılması gereken önemli adımlardan biridir. Aracı aldıktan sonra iç ve dış alanları özenle temizlemek araçtan maksimum performans almanızı sağlayacaktır. Uzun dönem yapılmayan temizlikler araçta toz birikmesine sebep olacağı için sorun yaratabilmektedir. Aracı temizlerken uygun malzeme seçmeli ve özellikle dış boyasına zarar verecek kimyasallardan kaçınmalısınız.

3. Akü Ölçümünü Yapın

Akü ölçümünün yapılabilmesi için akü şarj ölçer cihazları ve şarj durumu tablosu kullanılması gerekir. Açık sistem de olan akülerde yoğunluk ve voltaj ölçümü yapılır. Kapalı sistem de olan akülerde ise yoğunluk değerinin ölçümü yapılamaz. Sadece voltaj değeri ölçülebilir ve bu şekilde akünün doluluk oranı hakkında bir tespit yapılır. Aküsünde herhangi bir problemi olan bir aracın sorunsuz bir şekilde çalışma ihtimali yoktur. Akülerin ne kadar süre kaldığını bilmek ve güncel durumları hakkında detaylı bilgi sahibi olabilmek için voltajın kontrolü ve akü ölçüm testi tesisatlardan, profesyonel cihazlar ile yapılmalıdır. Akü, ilk olarak çalıştırma, aydınlatma ve ateşleme gibi donanımlardan oluşarak çalışır. Birbirini tetiklemekte olan sistem motoru devreye sokar ve sonrasında ise araç çalıştığı süre boyunca akü elektrik vermeye durmaksızın devam eder. Birden fazla farklı modele sahip olan aküler gerekli bakımları yapıldığı müddetçe ve özenli bir şekilde çalışmaları sağlandığı sürece çok uzun süreler hizmet verecek olan araç parçalarından biridir.

4. Yağ ve Filtreleri Değiştirin

Motor aracın en önemli olan parçasıdır. Aracın çalışmasını sağlayan motor aynı zamanda aracın performansında da büyük bir şekilde etkili role sahiptir. Sorunsuz ve doğru bir şekilde çalışan aracın motoru yakıt tasarrufu sağlar ve otomobilin ömrünü uzatır. Hareketli olarak birçok parçadan oluşan motor parçalarının, birbirleriyle sürtünerek zarar görmesini önlemek için bu parçaların arasında motor yağı bulunmaktadır. Motor yağı motorun parçaları arasındaki sürtünmenin azalmasını sağlayarak, bu parçaların hasar görmesinin önüne geçer. Motor yağı aracın çalışması için fazladan enerji harcamasının önüne geçerek yakıt tüketimini optimize eder ve performansını korumasını sağlar. Doğru ve etkili bir şekilde çalışan bir motor için temiz motor yağı önemlidir.

Yağ filtrelerinin belirli periyotlarda değiştirilmesi uzun vadede işe yaramaktadır. Temizlenmeyen motor yağı içerisinde biriken tortular ve kirler otomobil motorunun parçalarında yüksek maliyetli ve kalıcı hasarların olmasına sebep olur. Motor yağında biriken tortular ve kirler sürtünmenin artmasına sebebiyet verir. Kolay bir şekilde çalışmayan motor fazladan bir şekilde enerji harcayarak otomobilin genel olarak performansını düşürür.

5. Lastik Basınçlarını Kontrol Edin

Bir aracın en önemli güvenlik unsurlarından biri “lastiklerdir”. Aracınız ne kadar lüks,ne kadar motor gücü iyi, ne kadar konforlu, bir araç olsa bile altında aracınızı yola bağlayan lastikleri yeteri kadar iyi değil ise, can güvenliğiniz de tehdit altında bulunuyor demektir. Her şeyin en teknolojiğini, en yenisini kullanmak istiyoruz fakat bu teknolojinin bize sunmuş olduğu her şeyi tam olarak anlayamıyoruz. Güvenlik unsurlarını zaman zaman çok fazla göz önünde bulundurmuyoruz. Emniyet Genel Müdürlüğünün raporlarına baktığımızda günümüzde yapılan trafik kazaların %97 oranı ile sürücüden kaynaklı olduğunu görüyoruz. Sürücülerin genel olarak kaza sonrası verdikleri tepkiler, zemin kaygandı, frene bastım ama araç durmadı, birden önüme çıktı oluyor ancak kendisindeki ihmalleri genelde çok fazla sorgulamıyorlar. Sonuç olarak aracın hakimiyeti tamamen sürücüde oluyor, sürücü aracı nasıl yönlendirirse araç o şekilde hareket eder ve bu düzenin sağlanabilmesi için de, aracın tüm teknik yapısının uygun şartlar da olması gerekmektedir. Bu önlemlerin başında da ilk olarak lastiğin hava basıncının kontrolünün sağlanması gelir. Lastik Hava Basıncı Ölçer ile lastiğinizin hava basıncı, ayda en bir kez mutlaka kontrol etmelisiniz. Basınç seviyesi doğru olmayan lastik, rot balans bozukluğu ve aynı zaman da sıklıklı süspansiyon bozuklukları yaratır, bu sebeplere bağlı olarak can güvenliği de tehlike altına girer. Lastiklerin hava basıncı doğru bir seviyede basıldığında, aracın manevra kabiliyetinde artış görülür ve fren mesafesi kısalır. Belirli periyotlar da, profesyonel olarak lastik servislerinde lastiklerinizin kontrollerini yaptırmalısınız ve lastik soğukken bu kontrolden geçirilmesinde çok fazla yarar vardır.

Doğru Lastik İçin Bakım Önerileri

Aracınız da bulunan lastiklerinizin ve yedek lastiklerinizi belirli periyotlar ile mutlaka lastik hava basıncını kontrol ettirin.

Lastik hava basıncı kontrol edilirken lastiklerinizin soğuk olmasına dikkat edin çünkü lastiğin ısısı, sıcaklığı lastiğin basınç seviyesini olduğundan daha yüksek gösterecektir. Bu da doğru bir sonuç elde etmenizi engeller.

Aracınızın mutlaka rot balans ayarını yaptırın.

Sürüş konforunuz da sıkıntılar yaşamaya başladıysanız, araçtan uğultular duyuyorsanız lastiğinizin içini de mutlaka kontrol ettirin.

Kışın kış lastiği, yazın ise yaz lastiği kullanmaya dikkat edin.

Lastiğin size sunmuş olduğu yük ve hız kapasitesine mümkün olduğunca uyun.

İkinci El Araç En Sorunsuz Şekilde Nasıl Alınır?

İkinci el araçlar, sıfır araçlara göre daha uygun fiyatlı araçlar kategorisindedir. Daha düşük maliyetler ile araç sahibi olabilmek için ikinci el araçlar tercih edilebilmektedir. Bu tercihi yaparken sorunsuz bir şekilde işlem gerçekleştirmek, ileride en az masrafla karşı karşıya kalmanız açısından büyük önem arz etmektedir. . Alım ve satım işlemlerinde evrak ve diğer düzenlemelerin kontrolünün sağlanması önemlidir.

Güvenilir ve sorunsuz şekilde ikinci el araç alım işlemleri gerçekleştirebilmek için VavaCars avantajlarından yararlanabilirsiniz. VavaCars süreç boyunca yanınızda olarak kısa sürede ikinci el araç alım işlemleri tamamlanmasına yardımcı olur. Piyasadaki en iyi ve uygun fiyatlandırmaları size sunar ve hizmet sürecinde sağladığı kolaylıklar sayesinde zaman kaybını ortadan kaldırır. VavaCars güvencesiyle ikinci el araç alım satım hizmeti hayallerinizi kapınıza getiriyor. Ayrıca 14 gün para iade güvencesi sunarak memnuniyetsizlik durumlarının önüne geçmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.