Gaziantep'te Esnafın çağrısı karşılık bulmadı!

Gaziantep'te Esnafın çağrısı karşılık bulmadı!
Korona virüs salgınının derinden etkilediği esnaf için geçtiğimiz aylarda Bazı Alacakların Yapılandırılması konulu kanun çıkarıldı. Kanun ile esnaf ve vatandaşların alacakları yapılandırılırken, toparlanma sürecinde olan esnaf, yapılandırma süresinin yıl sonuna, ödemelerin ise 2022 Ocak ayına ertelenmesi isteminde bulunmuştu. Ancak esnafın bu çağrısı ne yazık ki karşılık bulmadı. Geçtiğimiz gün yapılandırmada ilk taksit ödemeleri yapıldı.

Esnafın Çağrısı Karşılık Bulmadı! Korona virüs salgınının derinden etkilediği esnaf için geçtiğimiz aylarda Bazı Alacakların Yapılandırılması konulu kanun çıkarıldı. Kanun ile esnaf ve vatandaşların alacakları yapılandırılırken, toparlanma sürecinde olan esnaf, yapılandırma süresinin yıl sonuna, ödemelerin ise 2022 Ocak ayına ertelenmesi isteminde bulunmuştu. Ancak esnafın bu çağrısı ne yazık ki karşılık bulmadı. Geçtiğimiz gün yapılandırmada ilk taksit ödemeleri yapıldı. 01 Kasım, 2021, Pazartesi 19:05     2020 yılı Mart ayından bu yana ülkemizi etkisi altına alana Korona virüs salgını, esnafı olumsuz etkiledi. Esnafın ve vatandaşların kurumlara olan ödemelerinin tahsil edilmesi, günü geçen borçların ödenmesi için Bazı Alacakların Yapılandırılmasına ilişkin kanun çıkarıldı. Söz konusu kanun ile daha önce 31 Ağustos’ta bitmesi beklenen başvurular, 30 Eylül tarihine uzatılmıştı.

ÖDEMELER ERTELENSİN

Daha önce açıklamalarda bulunan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yapılandırma süresinin uzatılması konusunda açıklamalarda bulundu. Palandöken, “1,5 yıldır işyeri kapalı olan esnafın borçlarını kapatması kısa zamanda mümkün değil. Yapılandırma başvuru süresi yılsonuna kadar uzatılmalı, taksit ödemeleri de 2022 başında başlamalı” açıklamasında bulunmuştu.

GESOB'TAN ÇAĞRI YAPILDI

Palandöken'in çağrısına Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (GESOB)'nden de destek gelmişti. GESOB’dan yapılan açıklamada ise esnafın için bulunduğu zorlu durum hatırlatıldı. Açıklamada, “ Pandemi döneminde vergi, SGK gibi ödemelerde sorunlar yaşadık. Kurum ödemelerinin yapılandırılması için kanun çıkarıldı. Kanun ile esnafa ve vatandaşlara ikinci kez yapılandırma getirildi. Geçtiğimiz yıl getirilen yapılandırmada esnafın borçları yapılandırıldı ancak önemli bir bölümü bu borçları kısıtlamalar nedeniyle ödeyemedi. Hal böyle olunca hükümete çağrıda bulunarak, ödemelerin ileri tarihlere alınmasını istedik. Bu istediğimiz kabul edilse de esnaf, kısıtlamalar nedeniyle prim borçları bir kenara, evlerine ekmek götüremez duruma gelmişti. İkinci kez gelen bu yapılandırmada esnaf, borçlarını ödemek konusunda istekli ancak, vakaların artması ile yeni bir kapanmadan endişe ediliyor. Bu nedenle yapılandırma kararının yılsonuna uzatılması ve ödemelerin 2022 yılında yapılması önemli. Aksi halde esnaf borcunu yapılandırsa da ödeyemeyecek durumda” ifadelerine yer verilmişti

. "ESNAF ÖDEMELERDE SORUN YAŞAYACAK"

Gelinen süreçte 30 Eylül tarihinde yapılandırma başvuruları sona ermiş, 1 Kasım tarihinde ise ilk taksit ödemeleri yapıldı. Esnafın yeni bir kapanma ve kısıtlama korkusu ile yaptıüı çağrısının karşılık bulmaması, esnaf temsilcileri tarafından eleştirildi. Gazetemize konuşan kimi esnaf temsilcileri, "Yapılandırma ödemelerinde sürenin uzatılmaması, ödemelerin aksamasına ve esnafın sıkıntı yaşamasına neden olacak. Bu nedenle önümüzdeki yıl yeni bir yapılandırma kararı alınacaktır" ifadelerini kullandılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.