Plastik Saklama Kapları Sağlık Açısından Tehlikeli Olabilir

Plastik Saklama Kapları Sağlık Açısından Tehlikeli Olabilir

Evlerde, genellikle birçok gıdayı ve diğer besin ürünlerin saklama için çok yaygın bir şekilde kullanılan plastik saklama kaplarının önemli bir bölümünün sağlıksız olduğuna ilişkin olarak birçok bilimsel yayın mevcut. Özellikle plastiğin içerisinde bulunan bazı maddelerin ve kimyasal katkıların endokrin sistemini doğrudan etkilediği belirtilen bilimsel çalışmalarda bu plastik ürünlerin nörolojik hasarlar, kalp damar hastalıkları hatta kansere kadar varan sonuçlar yaratabileceğini ifade ediliyor. Özellikle bu kaplarla besinlerin saklanması durumunda kimyasalların insan  vücuduna geçmesi ve çözünerek metabolizamayı etkilemesi riski söz konusudur. Türk mutfağında son derece yaygın olan ve asidite açısından zengin olan turşu, salça, yoğurt, sıvı ve peynir gibi gıdaların ise kesinlikle bu plastik kaplarda muhafaza edilmemesi gerekmektedir.

Özellikle plastik kapların alt bölümlerinde bulunan numaralar ise bu kapların kullanım amaçlarını ve gıda ürünleri için kullanılıp kullanılamayacağını da belirtiyor. Aşağıda detaylı açıklamaları verilen numalardan özellikle 5 numaraları plastikten üretilen kaplar gıda saklanması noktasında tercih edilmelidir. Diğer numaraya sahip plastik kapların ise kesinlikle gıda saklama amacıyla kullanılmaması gerekmektedir.

1 numara: PET veya PETE türü polietilen anlamına gelir. Ağırlıklı olarak litrelik alkolsüz içeceklerin paketlenmesinde ve yağların konulduğu plastik şişelerde kullanılmaktadırlar. Tek kullanımlık ürünlerde tercih edilen bu tür zararsızdır.

2 numara: HDPE ve polietileni ifade eder. Deterjan ambalajları ve ambalaj sütlerde kullanılmaktadır ve sağlığa zararlı değildir.

3 numara: PVC polivenil klorid içermektedir. Dış mekanlarda kullanılan eşyalar, plastik zemin malzemeleri ve streç folyo gibi birçok malzemede kullanılmaktadır. Sağlığa zararlı olmaları nedeniyle özellikle yiyeceklerin bu tür folyolara sarılmaması gerekmektedir.

4 numara: LDPE az yoğunluğa sahip olan polietilendir. Çöp torbalarında ve yemek saklama kaplarında bulunmakla birlikte sağlığa zararsızdır.

5 numara: PE Polietilen'in kısaltmasıdır. Polipropilen türü olarak en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bu tür plastik kaplar bulaşık makinesinde yıkanabildiği gibi aynı zamanda da mikrodalga fırınlarda da kullanılabilmektedir.

6 numara: PS polistirendir. Plastik bardak, kaşık, çatal, bırak ve tabaklar gibi birçok madede bulunmaktadır. Bunların yanı sıra zincir marketlerdeki birçok besinde de kullanılmaktadırlar. Çok yaygın kullanılmasına rağmen sağlığa da zararlıdır.

7 numara: Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunmakla birlikte sağlığa oldukça zararlıdır.

Plastikte sağlık için en önemli tehlike ise Bisphenol A (diğer adıyla BPA) denen maddedir. Bu madde polikarbonatı çok sert ve cam gibi parlak hale getirmek için kullanılmaktadı. Bundan dolayı özellikle yukarıdaki listede verilen ve 5 numara ile tanımlanan PE (Polietilen) türü bulaşık makinesinde yıkanabilen, mikrodalga fırınlarda kullanılabilen türdeki plastik saklama kapları tercih edilmelidir. Bu ve buna benzer ürünlerin listelendiği Tupperware haziran kataloğu 2021 veya HepsiBurada plastik kap listeleri detaylı olarak incelenebilir ve doğru sınıflandırmaya sahip ürünler tercih edilebilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.