Akustik Rapor Nedir, Kimler Hazırlayabilir?

Akustik Rapor Nedir, Kimler Hazırlayabilir?
Akustik rapor; binanızın mimari yapısındaki tüm detayları ve çevresel gürültü faktörlerini dikkate alarak mevcut akustik performansınızın tespitini ve bu performansta varsa iyileştirme yapılması gereken noktaları belgeler.

Yüzyılımızın en önemli çevre sorunlarından biri hiç şüphesiz gürültü kirliliğidir ve sürekli bir ivmelenme ile artış gösteren endüstriyel yapılar, konutlar ve elbette nüfus, gürültünün giderek yaygın bir çevre sorunu haline gelmesine zemin hazırlamıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı kapsamlı bir çalışma sonucu ortaya çıkan ve 31 Mayıs 2017 tarihinde resmi gazetede yayımlanan “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” ile beraber yaşam alanlarımıza etkiyerek insan vücudu üzerinde fizyolojik ve psikolojik tahribat yaratan gürültünün izolasyonuna yönelik önemli bir adım atılmıştır. İlgili yönetmelikle birlikte hayatımıza giren kavramlardan biri de mimari akustik rapordur.

Akustik rapor; binanızın mimari yapısındaki tüm detayları ve çevresel gürültü faktörlerini dikkate alarak mevcut akustik performansınızın tespitini ve bu performansta varsa iyileştirme yapılması gereken noktaları belgeler.

İlgili yönetmeliğe göre belirli yapıların akustik rapor alma zorunluluğu vardır ve bu zorunluluk yönetmelikteki şekliyle;

  • Ruhsata tabi yapılardan altıncı fıkra haricindekiler için (a-Bir bodrum katı ve çatı arası hariç yediden fazla katlı konutlar, toplam inşaat alanı 2.000 metrekareyi geçen ikiden fazla katlı konut dışı binalar, EK-2 Tablo 2.1’de verilen bina işlevlerinden birden fazlasını içeren binalar, konser ve dinleme salonları gibi özel akustik tasarım gerektiren kullanımları içeren binalar ve b- A veya B akustik performans sınıfını hedefleyen binalar.)

kapsamı dışındaki binaları ilgilendirir.

Akustik raporu kimler hazırlayabilir?

Mimar ve mühendislerin (inşaat, elektrik, makine, fizik, elektrik ve elektronik, optik/akustik) akustik rapor düzenleme yetkisini sahip olabilmesi için “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkında Yönetmelik” kapsamında yetkilendirilen eğitim kurumlarında teorik eğitim sürecini başarıyla tamamlayarak akustik uzmanı sertifikası alması gerekir. Dolayısıyla danışmanlık firması tercih ederken de akustik raporun geçerliliğinin olabilmesi adına mutlaka yetkinlik sertifikası incelenmelidir.

Akustik raporda neden Uzman Akustik?

Yetkin insan kaynakları, süreç yönetiminde sistematik yaklaşımı ve sürekli gelişim felsefesiyle birlikte hedeflediği kusursuz hizmet standartları Uzman Akustik’in akustik rapor ve proje belgelendirmede çözüm odaklı yaklaşımını oluşturarak fark yaratmasını sağlar. Siz de binanızın mimari akustik rapor ihtiyacını zahmetsiz, hızlı ve onay garantili bir şekilde karşılamak istiyorsanız akustik uzmanlarımızla hemen iletişime geçebilir, benzersiz hizmet standartlarımızı şimdi deneyimleyebilirsiniz.

Akustik rapor fiyatları nasıl belirlenir?

Akustik rapor, doğrudan binanın mimarisi ve çevresindeki gürültü kaynaklarıyla ilgili olduğundan dolayı fiyatlandırmada standart bir yaklaşımdan söz edilmesi mümkün değildir. Binanın kaç m2 olduğu, kat sayısı, kolon sayısı vb. faktörler dikkate alınarak hesaplanan akustik rapor fiyatları ile ilgili en sağlıklı bilgiyi Uzman Akustik bünyesinde faaliyet gösteren akustik uzmanlarından alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.