Tam Kapanma'da Çeklerde Vade Şoku...

Tam Kapanma'da Çeklerde Vade Şoku...
TBMM’de kabul edilen Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile Mayıs ayı boyunca çeklerin bankalara ibraz edilemeyeceği hükmü, kapanma öncesi piyasalarda şok etkisi yaratmıştı. Şimdi bir şok da çek kredisi kullananlardan bankaların vade farkı istemesi ile yaşanıyor.

İş dünyasından gelen yoğun talep üzerine Ticaret Bakanlığı, karşılığı olan çeklerin banka tarafından ödenebileceğini belirtti ve bu konuyla ilgili taraflara bildirim yapıldığını açıklamıştı. Açıklamaların ardından bankalarda çek tahsil işlemleri 31 Mayıs tarihine ertelendi. Söz konusu durum nedeniyle çeki teminat göstererek bankalardan kredi kullanan alacaklı, çek işlemlerinin 31 Mayıs’a ertelenmesi nedeniyle hem çeki tahsil edemeyecek hem de kredi nedeniyle vade farkı ödeyecek.  TBMM’de kabul edilen Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Torba Yasası ile Mayıs ayı boyunca çeklerin bankalara ibraz edilemeyeceği hükmü getirildi. Kanun maddesi çek ibrazını kesin olarak yasakladığı için, karşılığı olan çekler bile bankaya ibraz edilemediği için tahsilatı yapılamadı. Bankalar çekle ilgili takas işlemlerini de kabul etmediler. İş dünyasından gelen yoğun talep üzerine Ticaret Bakanlığı, bu tarihler arasında karşılığı olan çeklerin banka tarafından ödenebileceğini belirtti ve bu konuyla ilgili taraflara bildirim yapıldığını açıkladı.

ÖDEMELER 1 HAZİRAN’DA

Çek ve senetlere ilişkin karar iş dünyasını olumsuz etkiledi. Çekle kredi kullanan bir iş adamı, hem çeki 1 ay sonra tahsil edecek hem de krediden dolayı 1 aylık vade farkı ödemek zorunda kalacağı ileri sürüldü. Söz konusu karara ilişkin açıklamalarda bulunan İş dünyası temsilcileri, “Bilindiği üzere hükümet çek ve senetlere 31 Mayıs'a kadar ödeme yapmama imkanı tanıdı. Yani 30 Nisan vadeli bir çek 01 Haziran tarihinde ödenecek. 30 Nisan vadeli çek verdiğiniz alacaklınız eğer bu çekle kredi kullanmışsa, hem çeki 1 ay sonra tahsil edecek,  hem de krediden dolayı 1 aylık vade farkı ödeyecek.”

VADE FARKI ÖDEYECEK

“100 bin TL'lik bir çekle kullanılan kredide 1 aylık vade farkı, bankalara göre değişmekle birlikte 4 bin 500 TL'yi buluyor. Hükümet, Ahmet sen Hasan'a borcunu ödemeyebilirsin. Ama Hasan, bu gecikmenin bedelini sen ödeyeceksin diyor. Bu arada çeki tahsil edemesen de benim SGK ve vergi ödemelerimi de aksatmayacaksın diyor. Bu arada çek kredisi kullandıran bankalar şimdi müşterilerini arayarak vade farkını istemeye başlamış. Bu konuya bir çözüm bulunmasını istiyoruz” ifadelerini kullandılar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.