Konteyner krizi çözülmezse, Gaziantep sanayisi batar!

Konteyner krizi çözülmezse, Gaziantep sanayisi batar!
Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki sanayici ve işadamların büyük isyanı

Çin’den ABD’ye giden konteynerlerin çoğunun koronavirüs hastalığından dolayı dönmemelerinden dolayı Türkiye’de de aynı şekilde konteyner sıkıntısı yaşandığı söylenirken, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan yıllık yaklaşık 10 Milyar dolar ihracata yaklaşan Gaziantepli sanayici ve işadamların konteyner sorunu çözülmediği takdirde büyük ekonomik krizin yaşanacağı ileri sürüldü.
KONTEYNER BULMAK BİR MUCİZE
Gaziantepli sanayici ve işadamları, özellikle Uzakdoğu olmak üzere hemen hemen dünyanın her bölgesine konteyner bulmakta zorlandıklarını dile getirerek, “Şu anda, geçtiğimiz yıl kullandığımız navlun seviyelerinin 4-5 katı üstünde navlun talep ediliyor. Bu seviyeden navlun ödenmesi kabul edilmesine rağmen konteyner bulmak büyük problem. Bazı armatörler bu sıkıntının bir nebze önüne geçmek için üst seviye olarak nitelendirilen VIP navlun sistemini hayata geçirdiler. Yani, zaten yüksek seviyelerde olan navluna ek olarak, duruma göre bin dolar daha fazla ödenmesi koşuluyla ekipman sağlayabiliyor. Daha çok ithalat yönlü taşımalarda uygulanan bu sistem hem ihracatçının, hem de ithalatçının maliyetini yükseltiyor” diye konuştu.
MERSİN VE İSKENDERUN LİMANLARINDA DA İŞLER DÖNMÜYOR
Gaziantepli sanayici ve işadamları, konteyner bulmanın bir mucize olduğunu ve karaborsada bulduklarını, bunların da maliyete yansıdığını vurgulayarak, “Bazı armatörler, yaşanan sıkıntının ardından VIP navlun sistemini hayata geçirdiler. Uygulama, hem ihracatçının hem de ithalatçının maliyetini yükseltiyor” diye konuştu. Rif Line Lojistik Türkiye Genel Müdürü Mehmet Serkan Erdem, krizin marttan önce aşılamayacağına işaret ederek, Ro-Ro taşımacılığının desteklenmesinin sorunun çözümüne katkı sağlayabileceğini söyledi. Erdem, “Özellikle İstanbul, İzmir, Mersin, İskenderun limanlarından yapılacak Ro-Ro trafiğine destek verilmeli” değerlendirmesini yaptı. Boş konteyner krizinin yaşandığı denizyolunda, armatörlerin ‘VIP müşteri listesi' hazırladığı konuşuluyor. Büyük ve kontratlı müşterilerin yükünün kabul edildiği, ancak spot veya daha küçük ölçekli firmaların taleplerine cevap verilmediği söyleniyor. Sektör uzmanları ihracatçıyı zor bir şubat ayının beklendiğini, krizin marttan önce çözülmesinin öngörülmediğini söylüyor. Diğer yandan konteyner bulma sıkıntısının, ihracat taşımalarında yarattığı bir başka trend ‘erken rezervasyon’ sistemi oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.