İçerik Ajansları Gerçekte Ne İş Yapar?

İçerik Ajansları Gerçekte Ne İş Yapar?

Dijitalleşme ile birlikte markalar, içerik pazarlamanın önemini giderek daha iyi kavramaya başladı. Bu doğrultuda birçok marka, sektörlerine ve hedef kitlelerine en uygun içerik pazarlama stratejisini belirlemek adına şirket bünyesinde önemli adımlar atıyor. Peki, bu her zaman yeterli mi?

Pazarlamanın kendi içinde çok farklı dinamikleri olsa da işin müşteri ilişkileri boyutu, daima kelimelerin gücü ile ilerlemiştir. Tabii bu konuda farkındalık ve görünürlüğü güçlendirmek adına diğer fenomenlerin de etkili olduğu yadsınamaz. Ancak ister yazılı olsun ister görsel isterse de işitsel; bir şeyi fark edilir ve diğerlerinden farklı kılan tüm öğeler, tek bir kavramın içinde yer alır: İçerik…

Bugün küresel pazarın lider firmalarına baktığınızda, onların sadece ürün ve hizmet kalitesinde değil, müşterilerinin hayatına değer katma konusunda da büyük bir yol katettiğini görürsünüz. Çünkü söz konusu işletmeler için şu oldukça net bir gerçektir: Bir markayı geleceğe taşıyacak olan asıl faktör, satış rakamları değil müşterilerdir. Mevcut veya potansiyel müşterilerle çıkar ilişkisinin ötesinde samimi bir bağ kurmanın yolu ise onlara ürün/hizmet dışında fayda sunmaktan geçer. İçerik pazarlama, işte tam da bunun için var!

İçerik Pazarlama Nedir ve Markalar için Neden Önemlidir?

İçerik pazarlamanın ne olduğunu daha iyi özümsemek için önce “inbound marketing” kavramını kısaca açıklayalım: Inbound marketing, oluşturulan içerik ve kampanyalar aracılığıyla satışa giden ilk adımın müşteriden gelmesini ifade ediyor. Yani inbound marketing metodunun temelinde, müşterileri harekete geçirmek (call to action) yer alıyor. İçerik pazarlama ise kapsamı gereği bu metodun en önemli bileşenlerinden birini oluşturuyor.

Markaların hedef kitle ile etkileşim kurması için istikrarlı ve tutarlı bir şekilde eğitici, bilgilendirici veya eğlenceli içeriklerin oluşturulması, içerik pazarlama adını alıyor.

Bu içerikler hedef kitleye blog, kategori yazısı, rapor, infografik, video ve sosyal medya gönderisi gibi pek çok farklı şekilde ulaştırılıyor. Böylece marka, müşteri veya müşteri adaylarına doğrudan satış yapmak yerine önce fayda ve değer sunuyor. Sonucunda ise müşterilerin bir markada aradığı en önemli şartlar olan uzmanlık ve güvenilirlik unsurları sağlanmış oluyor.

İçerik Pazarlama İşin Bir Parçası Değil, Başlı Başına Bir İştir!

Dijitalleşme ile birlikte markalar, içerik pazarlamanın önemini giderek daha iyi kavramaya başladı. Bu doğrultuda birçok marka, sektörlerine ve hedef kitlelerine en uygun içerik pazarlama stratejisini belirlemek adına önemli adımlar atıyor. Şirket bünyesinde yeni istihdam alanları açmak da bu adımlardan biri. Ancak içerik pazarlama, strateji oluşturma aşamasından uygulamaya kadar birçok farklı yetkinlik alanına ihtiyaç duyması nedeniyle bundan daha fazlasını gerektiriyor.

Verimli bir içerik pazarlama stratejisi oluşturmak ve başarılı bir şekilde uygulamak için;

Hedef kitle segmentasyonu,

Bilişim teknolojileri ve multimedya araçları konusunda yeterlilik,

Müşteri ve potansiyel müşterilerin çevrim içi davranışlarının analizi,

En yüksek faydayı sunacak konu araştırmaları,

Sürekli ve özgün içerik üretimi,

İçerik üretilecek dil veya diller konusunda uzmanlık,

Etkili kriz ve fırsat yönetimi,

SEO & web analiz birikimi ve

Analiz sonuçlarına göre daha kârlı stratejilerin belirlenmesi

gibi pek çok gereklilik bulunuyor. İşletmelerin ise tüm bunları yerine getirmek adına mutlaka nitelikli personellere, yeterli zamana, kaynaklara ve bütçeye sahip olması gerekiyor. Ancak bu yapılanma sürecinin, aksiyona geçene dek çok uzun bir zaman alacağı da tartışmasız bir gerçek. Ve içerik ajansları, bu noktada devreye girerek markaların söz konusu ihtiyaçlarını profesyonel bir şekilde karşılıyor.

İçerik Ajansları Ne İş Yapar?

Yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak, bir içerik ajansının markanız için neler yapabileceğini kestirmeniz mümkün. Fakat bu başlıkta, içerik ajanslarının başlıca uzmanlık alanlarını daha detaylı bir şekilde ele alacağız:

1) Kişiselleştirilmiş Hizmet

Nasıl ki her markanın yer aldığı sektör ile sunduğu ürün veya hizmet farklı ise içerik pazarlama stratejisi de farklı olmalı. Hatta öyle ki sizinle birebir aynı işi yapan rakiplerinizden de farklı bir noktada yer almalısınız. Bir içerik ajansı, sizinle kurduğu yakın temaslar sonucu beklentilerinize yönelik bir strateji belirleyerek bu yönde gelişmeniz adına oldukça özverili ve planlı bir iş süreci ortaya koyacaktır.

Daha önce yapılmamış olanı yapmak, sizi diğerlerinden farklı kılan özellikleri saptamak ve öne çıkarmak, güçlü yönlerinizi daha da geliştirmek, zayıf yönlerinizi güçlendirmek… Tüm bunlar sizi sadece içerik pazarlama konusunda değil, büyüme yolculuğunuzun tamamında ileri taşıyacak hususlardır. Ve içerik ajansları, bu konuda sizin en iyi partneriniz olmak için yapılanırlar.

2) Nitelikli ve Özgün İçerik Üretimi

Verimli bir içerik pazarlama stratejisinin en büyük gücü özgün olmasıdır. Bunun temelinde ise oluşturulan içeriklerin özgünlüğü yer alır. İçerik ajanslarında yer alan deneyimli yazarlar ve editörler, marka dilinize uygun olarak ürettiği tutarlı içeriklerle farklı kanallarda kullanabileceğiniz yazılı içerikleri sağlar.

Blog yazıları, ürün tanıtımları ve açılış sayfalarının yanı sıra e-postalar, uygulama kılavuzları, raporlar, e-kitaplar ve bültenler de bu içerikler arasında yer alır. Hatta bu içerikler video, infografik, afiş ve sosyal medya çalışmalarınız için de kaynak oluşturarak derin bir multimedya havuzuna sahip olmanıza yardımcı olur.

3) Birebir İletişim ve Sağlıklı Süreç Yönetimi

Bir içerik ajansında markanız için içerik üretecek yazarlarla birebir tanışırsınız. Sizin sözcülüğünüzü yapacak olan bu kişiler isimsiz veya değişken değildir. Ve yazarlarla birlikte tüm ajans ekibiniz, sizinle kurduğu yakın temaslar sonucu artık markanızı iyi tanır.

Ajans ekibiniz, marka olarak sahip olduğunuz değerlerle birlikte tüm ürün ve hizmetlerinizi de kurumunuzun çalışanları kadar benimser. Böylece sürecin başlangıcındaki olası düzeltme ve yönlendirmelerinizin karşılığını, bir sonraki içerikte daha tatmin edici sonuçlar olarak görürsünüz. Bu da uzun açıklamalar ile zaman kaybetmeden talep ettiğiniz içeriklere ulaşabilmeniz anlamına gelir.

4) Dil Konusunda Yetkinlik

Ajans bünyesinde çalışan yazarlar, bilgisayar karşısında geçirebilecek yeterli zamanı olan üyelerden çok daha fazlasıdır. İçerik yazarlığı ve editörlük, ajans ekibinizin ana mesleğidir. Bu doğrultuda da işlerini profesyonel bir şekilde yönetirler. Kısaca içerikleriniz, üretilmesini istediğiniz dile her yönüyle hâkim olan yazarlar tarafından kaleme alınır. Bu nedenle talep ettiğiniz tüm içerikler gerek anlatım gerekse de gramer açısından tamamen olgun bir yapıda size ulaşır.

Bununla birlikte ajanstaki yazar ekibiniz, sizin için üreteceği içeriklerde sağlanması gereken koşulların “kelime sayısı” ve “anahtar kelime kullanımı”ndan ibaret olmadığını bilir. Bu doğrultuda içerik üretimi öncesi detaylı araştırma yaparak, sizi çevrim içi ortamlarda tamamen farklı ve değerli kılacak bilgilere ulaşır.

5) Arama Motoru Optimizasyonu

Markanıza (ve tabii ki hedef kitlenize) değer katacak içerikler, web kullanıcıları onları görmedikçe sahip olduğu değere ulaşamaz. İçerik ajanslarının bu noktada bir diğer güçlü yönü ise arama motoru optimizasyonu (SEO) alanındaki birikimleridir.

Bir içerik pazarlama ajansı, içerik üretiminin öncesi ve sonrasında yapacağı optimizasyon çalışmalarıyla sitenizin organik trafiğini artırır. Bunun yanı sıra sahip olduğu uzman ekibiyle arama motoru pazarlamacılığı (SEM) çalışmalarınızı da etkili bir şekilde yönetebilecek birikime sahiptir. Bu yalnızca tıklanma sayınızın artışında değil, anahtar performans göstergelerinize (KPI) ulaşmanızda da en büyük çarkı oluşturur.

6) Ölçümleme

İçeriklerinizin ve dolayısıyla dijital varlığınızın görünürlüğü SEO çalışmalarına bağlıysa, SEO çalışmalarınızdan aldığınız verimin görünürlüğü de birtakım ölçütlere bağlıdır. Yani içerik pazarlama çalışmalarınızın etkisini dönüşüm oranı gibi somut metriklerle ölçmek yolun devamı açısından oldukça önemlidir. Bir içerik ajansı, Google Analytics ve farklı analiz araçlarının kullanımında sertifikalı uzman kadrosuyla içeriklerinizin performansını izler ve size bu konuda detaylı bir rapor hazırlar.

7) BT Çalışmaları

Bir içerik ajansı, sadece içerik üretiminde değil bunların yer alacağı web siteleri ve sayfaların oluşturulması konusunda da markanız için profesyonel bir destek sağlar. Aynı zamanda bu site ve sayfaların entegrasyonunda da teknik birikime sahiptir. Bunun yanı sıra ajans ekibiniz ile bir araya gelerek; bu çalışmaların haricinde hangi sosyal medya platformlarında yer alacağınız ve nasıl içerikler yayınlayacağınıza dair de bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz. Böylece en verimli sosyal medya stratejisini oluşturma konusunda bir plan hazırlayabilirsiniz.

8) İnternet Danışmanlık Hizmeti

Daha önce de değindiğimiz üzere içerik ajansları, markanızı hem dijital dünyada hem de büyüme yolculuğunda ileriye götürecek bir içerik pazarlama stratejisi belirlemeniz için en büyük çözüm ortağınız olacaktır. Daha basite indirgemek gerekirse bir içerik ajansı, şu soruların yanıtını bulmanızı ve bu doğrultuda adımlar atmanızı sağlayacaktır:

Hangi içerikleri üretmelisiniz?

Hangi alıcıları hedeflemelisiniz?

Hangi kanalları kullanmalısınız?

Hangi metrikleri izlemelisiniz?

Ajans bünyesindeki yetkin içerik stratejistleri ve danışmanlar, bu ve benzeri birçok konuya dair araştırma yaparak web sitenizin geliştirilmesine ve mevcut içeriklerinizin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır.

Bir İçerik Ajansı Markanıza Neler Katabilir?

Yeterli personel alım gücüne sahip büyük şirketlerin dahi, tüm iş süreçlerini kendi bünyesinde yürütmek yerine B2B iş modelini benimsediğini görebilirsiniz. Bunun nedeni, alanında uzman partnerlerle çalışmanın başarılı, şeffaf ve güvenilir bir yönetim süreci sağlamasıdır. Söz konusu partnerler arasında önemli bir yer tutan içerik ajansları da işletmelerin şu konularda gelişmesine yardımcı olur:

Dijital Dünyaya Uyum Sağlama

İçerik ajansları, çoğunlukla dijital tandanslı olarak faaliyet gösterir. Yani birçok ajansın varlığı ve iş süreçleri internet temelinde ilerler. Dolayısıyla bu kuruluşlar, bir markanın dijitalleşme sürecine ve çevrim içi pazarlama çalışmalarına ön ayak olma konusunda büyük bir rol üstlenir.

Sektörel Öncülük

İçerik ajansları, etkili bir strateji belirlemek için ilk adımı pazar araştırması yaparak atar. Marka olarak sektörünüzdeki üstün ve zayıf yanlarınızı saptamasının yanı sıra sektördeki genel eksiklikleri de tespit eder. Ajanstaki içerik stratejistleri ve yazar ekibiniz, sizin için üretecekleri içeriklerle sektörünüzün ihtiyaç duyduğu bilgileri ve kaynakları temin ederek alanınızda yetkin bir konuma sahip olmanıza yardımcı olur.

Satış ve Olası Satış Rakamlarında Artış

Dijitalleşme, sektörel öncülük ve son tüketici nezdinde bilinirlik, şirketinizin kâr artışında önemli birer itici güçtür. Ancak -şimdiye kadar bunun çevresinden dolanmış olsak da- işin en önemli parçası, ürün ve hizmetlerinizin kalitesidir. İçerik ajansınızın markanız özelinde üreteceği içeriklerin temel kaynağı da bu olacaktır. Çünkü mevcut ve potansiyel müşterileriniz, ürün veya hizmetleriniz hakkında ne kadar çok bilgi alırsa sizi o ölçüde tercih edecektir.

Güçlü Marka Bilinirliği

İçerik pazarlamanın en önemli özelliği, daha önce de değindiğimiz üzere müşteri adaylarına zorla satış yapmamasıdır. Pazarlama içerikleri, sizi markanızla ilgilenen veya ilgilenme ihtimali olan kitleler için daha görünür kılar. İçerik ajansları markanız için oluşturacağı içerikleri sadece ürün veya hizmetlerinizi anlatmak için değil; işletmenizin kimliğini, misyonunu, itibarını, kültürünü veya vaatlerini aktarmak için de kurgular. Böylece markanızın bilinirliğini ve duruşunu daha iyi bir noktaya taşımanızı sağlar.

Sağlıklı Bir Müşteri Yaşam Döngüsü

Pazarlama çalışmalarının odak noktası, her zaman alıcı yolculuğu olmuştur. Şirket içi reklam ve satış departmanlarında buna göre benimsenen pazarlama modelleri, içerik ajansı için de söz konusudur. Şirket içi süreçlerle senkronize bir şekilde hareket eden içerik ajansı, alıcı yolculuğunun farklı aşamalarına göre içerik ihtiyacını karşılayarak müşteri yaşam döngüsünün sağlıklı bir şekilde ilerletilmesini sağlar. Bu da artan satış rakamları ile beraber memnuniyet ve sadakat gibi gerekliliklerin de sağlanması anlamına gelir.

Unutmayın, tüm ajanslar eşit yeterliliğe sahip değildir. Markanızı ileriye taşıyacak bir içerik ajansıyla birlikte çalışmak istiyorsanız; öncelikle hedef ve beklentilerinizi iyi tespit etmelisiniz. Bu, yeni çözüm ortağınızı en doğru şekilde seçmenizi sağlayacaktır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.