Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor

Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor
Yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık veren asırlık ağacın bakımı imece usulü yapılıyor

Türkiye'nin önemli fıstık yetiştiriciliğimerkezlerinden Gaziantep'tebulunan ve 600-700 yıllık olduğu değerlendirilen fıstık ağacı, mahalle sakinlerininkoruması ve özel bakımıyla geleceğe taşınıyor.

Şehitkamil ilçesi Bağbaşı Mahallesi sakinlerindenFerhat Demir'e ait tarlada yer alan asırlık fıstık ağacı, yaklaşık 5,5metre ene sahip geniş gövdesi ve7metre civarındakiuzunluğuyla dikkati çekiyor.

Yöre halkı, mahallenin ortak varlığıolarak gördüğüasırlık fıstık ağacının budama, çapalama ve gübreleme gibi bakımlarını belirli aralıklarlaimece usulüyle yapıyor.

Ata yadigarı fıstık ağacına gözü gibi bakan mahalle sakinleri, ağacın gelecek nesillere yadigâr kalması konusundaki hassasiyetleriyle takdir topluyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hakan Marakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Bağbaşı Mahallesi'ndeki ağacın halen yılda yaklaşık 200 kilogram fıstık verdiğini belirtti.

Marakoğlu, yıldırım düşmesi sonucu gövdesinde kovukoluşanağacı tescilleyip koruma altına almak için çalıştıklarını ifade etti.

- "Mahalledeki herkes ağacı koruyor"

Muhtar Veysel Şahin Kadı,tahminen 7 asırlık olan fıstık ağacınıgeleceğe taşımaya çabaladıklarını söyledi.

Her yıl genci yaşlısıylaherkesin bir araya gelerek ağacın bakımını yaptıklarını anlatan Kadı,"Böylelikle ağacımızı yaşatmaya çalışıyoruz. Ağacın tarihinin köyümüzün kuruluş tarihine dayalı olduğusöyleniyor. Mahalledeki herkes ağacı koruyor ve zarar verdirmemeye çalışıyoruz." dedi.

Ağacın bulunduğu tarlanın sahibi Ferhat Demir ise şöyle konuştu:

"Ağaçtan her yıl mahsul alırız. Bubenim ağacım değil, bu bir tarihi eser ve köyün ağacıdır. Mahalleli ağaca bakar, budamasını ve ilaçlamasını yapar. Herkes sahip çıkarsaygı duyar. Geleceğe taşıyoruz."

Mahalle sakinlerinden 87 yaşındaki Mehmet Arslan da ağacıntarihinin Osmanlı dönemine dayandığını dile getirdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.