ISO belgeleri neden önemlidir? Nasıl alınır?

ISO belgeleri neden önemlidir? Nasıl alınır?
ISO belgeleri neden önemlidir? Nasıl alınır?

Her işletme, genel kalite standartlarına erişmesi için birtakım yönerge ve talimatlar dahilinde faaliyet göstermelidir. Günümüzde bu adımları belirleyen önemli organizasyonlar vardır ve işletmeler bu adımlara göre faaliyetlerini gösterirler.

ISO (Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı), genel geçer yönetim ilkelerini tayin eden en büyük organizasyondur. Dünyanın birçok ülkesinde ISO tarafından teşekkül edilen yönetimsel kurallar geçerlidir. Bu ilkelere uyum sağlayan işletmelerin birçok açıdan fayda sağladığı görülmüştür. ISO belgeleri ise işletmelerin sağladığı uyumun bir kanıtıdır. ISO belgeleri, işletme ve kuruluşların genel kalite standartlarını yakaladığını belgeleyen en önemli kriter olarak gözükmektedir.

ISO belgeleri nedir?

ISO belgeleri, dünyada aktif olarak faaliyetlerini idame ettiren firmaların sahip olması gereken belgelerden biri olduğu düşünülüyor. Çünkü söz konusu hizmet olduğu zaman farkını gösteren en temel kriterlerden biridir. Bir ISO belgesi, kamu ve özel sektörde hizmet veren işletmelerin iş potansiyellerini geliştirmeleri açısından son derece önemli bir unsurdur.

ISO belgesi, farklı iş alanlarına göre bölümlere ayrılmıştır. Her sektöre ait olan farklı bir ISO belgesi bulunur. Ancak faaliyet gösterdiği sektör fark etmeksizin her işletmenin - organizasyonun sahip olabileceği ISO belgesi de bulunmaktadır. ISO belgesi, uluslararası standardizasyon teşkilatı ISO’nun takdim ettiği bir belgedir. Bu kurum yarım yüzyıldan uzun bir süredir faaliyet gösterir ve 150’den fazla ülkenin katılımıyla genel standartların oluşturulması için faaliyet verir.

Neden önemlidir, avantajları neler?

ISO belgeleri, işletmeler için hayati bir öneme sahip olup gelişim ve sürdürülebilirlik için gereklidir. Aynı zamanda işletmelerin kalitesini de ortaya koyan değerli bir faktördür. ISO belgelerinin işletmelere olan faydasını muhtelif açılardan özetlemek mümkündür. Diğer yandan ISO belgeleri, insan hayatı ve doğal çevre için de son derece faydalıdır. ISO belgeleri, ekseriyetle farklı açılardan birçok fayda sağlar.

Öncelikle ISO belgelerinin işletmelere sağladığı faydalardan bahsedelim:

· İşletmelerin prestijini artırır; yerel ve küresel anlamda imaj ve değer yükseltir.

· Kaynakların verimliliğini yükseltir; israf ve giderlerin minimuma inmesini sağlar.

· Kalite standardı yaratır; işletmelerin daha iyi faaliyet göstermeleri için bir dizi talimatlar oluşturur.

· İnovasyona zemin hazırlar; yenilikçi yapıların benimsenmesini teşvik eder.

· Müşteri memnuniyeti teşekkül eder; markaya bağlı tüketici sayısını artırır.

ISO belgelerinin işletmelere sağladığı faydaları yukarıdaki gibi özetleyebiliriz. Diğer yandan ISO belgelerinin tüketici ve çevre sağlığına da birçok faydası vardır. Şimdi de bu faydaları özetleyelim:

· Tüketicilerin daha sağlıklı servis ve hizmetlerden yararlanmasını sağlar.

· Çevre sağlığına uygun talimatlar geliştirir.

· Potansiyel tehlike ve risk haritası oluşturur ve olumsuz uygulamalardan imtina etme imkanı verir.

· Çevreden kaynaklı maliyetlerin düşürülmesinde rol oynar.

· Çalışanların eğitimli ve bilinçli olmasını sağlar.

ISO belgeleri, işletme ve organizasyonların gelişimi ve sürdürülebilirliği için cazibeli etkiler ihtiva eder. Yerel ve küresel ölçekte adından bahsettirmek ve müşteri memnuniyeti oluşturmak isteyen her işletme, ISO belgeleri ile hedeflerini gerçekleştirebilir.

ISO belgeleri hangileridir?

Günümüzde aktif olarak geçerliliği olan muhtelif ISO belgesi bulunmaktadır. Bu belgelerden bazılarına her işletme sahip olabilirken, bazılarına da belli bir sektörde faaliyet gösteren işletmeler sahip olabilir.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi

En popüler ve en çok sahip olunan belgelerin başında gelir. Genel kalite yönetim standardı kurulmasını sağlayan ISO 9001, işletmelerin genel olarak uyum sağlamaları için birtakım yönergeler sunar. ISO 9001 belgesine sahip olan işletmeler, büyük avantaj elde eder.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi

İş faaliyetlerinin çevreye zararlarını önlemeye yönelik geliştirilen standartlardır. Ürünler, hammadde halindeyken müşteriye sunulma aşamasına kadar farklı süreçlerden geçerken çevresel etkilerinin kontrol alınması önem arz eder. ISO 14001 yönetim standardı, çevre ve insan sağlığına olumsuz etkileri olumlu hale getirmeyi amaçlayan ve de işletme imajını güçlendiren bir standarttır.

ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetimi

Sağlıklı ve güvenilir besin özdeklerinin tüketicilere ulaştırılmasını sağlayan bir yönetim standardıdır. Kalite altyapısıyla gıda sektöründeki üretimden tedarik sürecine kadar tüm aşamaları yönetmeyi amaçlayan ISO belgesidir.

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi

Kurumsal bilgi güvenliğinin sağlanması ve sağlıklı bir iletişim altyapısının inşa edilmesini sağlayan ISO belgesidir. Dijitalde faaliyet gösteren güçlü firmaların sahip olması gereken bir sertifikadır.

ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi

İşletmelerin iş süreçlerinde açığa çıkabilecek risk ve tehditleri önleyen bir ISO belgesidir. Daha sağlıklı ve daha güvenli bir iş ortamı yaratır.

ISO 13485 Tıbbi Cihazlar Kalite Yönetim Sistemi

ISO 13485 belgesi, insan sağlığı için en uygun ve tedavi etmede başarılı olan tıbbi cihazların mevzuatlara uygun bir şekilde geliştirilmesini amaçlar. Tıbbi cihaz üreticilerinin güven vermesinde ve farklı pazarlara açılma sürecinde büyük bir önem taşır.

ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi

Şirketlerin müşterileri ile sağlıklı ve etkileşimli bir iletişim süreci inşa etme misyonuna üstlenen bir yönetim standardıdır.

ISO 22301 İş Sürekliliği Yönetim Sistemi

İş süreçlerinin aksaması durumunda yönetim planı oluşturularak sürecin hızlanmasını sağlayan bir sistem yaklaşımıdır.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi

ISO 5001 belgesi, işletmelerin enerji kaynaklarını verimli ve etkin bir şekilde kullanmalarına imkan sağlar. Verimliliği artırma ve tasarruf etme hedeflerini gerçekleştirir.

ISO 20000 Bilgi Teknolojileri Hizmet Yönetim Sistemi

Bilişim, yazılım hizmetleri ve teknik servisi gibi bilgi teknolojileri alanlarında daha kaliteli hizmetlerin üretilmesini sağlayan bir ISO belgesidir. ISO 27001 Bilgi Güvenli Yönetim Sistemi ile bütünleşik bir şekilde uygulanma imkanı yaratması yönetim sistemlerindeki etkisini artırmaktadır.

ISO Belgeleri nasıl alınır?

ISO belgesi almak isteyen firmalar, başvurularını akreditasyon kuruluşlarına yaparak belgelerine sahip olabilir. Firmalar, kendi içinden bir ekip oluşturarak hazırlıklarını tamamlayabilir ve belge sahibi olabilir. Belge almak isteyen firma ve organizasyonlar, hazırlık sürecinin ardından uygunluk değerlendirme kuruluşlarına başvuruda bulunur. Ardından değerlendirme kuruluşlarında görevli olan baş denetçiler, denetim ve kontrollerini tamamlar ve uygun görüldüğü takdirde firmalara belgelerini takdim eder.

Belge alma sürecinde danışmanlık firmalarından profesyonel destek almanın çeşitli faydaları vardır. ISO belgesine sahip olmak isteyen işletmeler, danışmanlık firmalarına başvurarak hazırlık aşamasını daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilir. ISO belgesi danışmanlık firması, belge hazırlığından başvuru gününe kadar kapsamlı bir süreçte belge almak isteyen firmalara yardımcı olur. Dolayısıyla sorunsuz ve daha az maliyetli bir şekilde belge almak için danışmanlık firmaları ile işbirliği yapmak son derece önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.