Gaziantep’te Hangi Şirket Borsaya Açılmak İçin Sıra bekliyor? Gaziantep'ten Borsa İstanbul'da Bulunan Şirketler Hangileri

Gaziantep’te Hangi Şirket Borsaya Açılmak İçin Sıra bekliyor? Gaziantep'ten Borsa İstanbul'da Bulunan Şirketler Hangileri
Türkiye’de halka arz olmayı bekleyen 56 şirket bulunurken, Gaziantep'ten hangi Anonim Şirket'in Borsa İstanbul'da yer almak için sırada beklediği merek konusu oldu

Türkiye’de halka arz olmayı bekleyen 56 şirket bulunurken, bu şirketler arasında Gaziantep’ten Oba MakanacılıK San. Tic A.Ş. de  bulunuyor, Hali hazırda Borsa İstanbul’da Gaziantep’ten 4 anonim şirket ASCE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. , KOZA POLYESTER SANAYİ VE TİCARET A.Ş. , ROYAL HALI İPLİK TEKSTİL MOBİLYA SANAYİ VE TİCARET A.Ş., SANKO PAZARLAMA İTHALAT İHRACAT A.Ş. bulunurken. 5. halka arz olmak için bekleyen 5. şirkette OBA MAKARNACILIK SAN. VE TIC. A.Ş.

Halka Arz Nedir?
Halka Arz; hisse senetlerini satışa çıkardığını ilan eden bir şirketin tüm yatırımcılara hissedar olma yolunu açması faaliyetidir. Halka arz işlemi, şirketlerin ve bu şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük paylara bölünerek satışa çıkarılmasıdır.
Şirketler farklı nedenlerle halka arz yöntemine başvurabilirler. Başarılı ve büyüme oranları yüksek olan şirketler faaliyetlerini genişletmek ve yatırımlarına fon sağlamak amacıyla; finansal kaynak açığı olan şirketler ise banka kredisi veya borçlanmaya başvurmadan yatırımlar yapabilmek ya da borçlarını ödeyebilmek için halka arz edilirler. Diğer taraftan yatırımcılar da, hisse senedi alarak borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırım yapabilme fırsatı bulurlar. Halka arz özellikle uzun vadede olumlu sonuçlar doğuran bir yöntemdir.
Halka arz; birincil ve ikincil halka arz olmak üzere ikiye ayrılır. Daha öncesinde halka açık olmayan şirketlerin yaptığı halka arz işlemi, birincil halka arz; daha önceden halka arz edilmiş ancak ilkinde halka arz oranının düşük olması sebebiyle bu işlemin ikinci kez yapılması, ikincil halka arzdır.
 
Halka Arz Şartları Nelerdir?
Halka arz işleminin gerçekleştirilebilmesi için yerine getirilmesi gereken birtakım şartlar vardır.
• Aracı kurumlar ile iletişime geçmek
Halka arz yapma amacı olan şirketlerin öncelikle aracı kurumlar ile iletişime geçerek bir aracılık sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Söz konusu kurum, halka arza yetkili bir aracı kurum olmak zorundadır. Sözleşmenin imzalanması ile birlikte halka arz işlemi gerçekleştirilmiş olur.
• Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile iletişime geçmek
Sermayesini halka açmak isteyen şirketler, Sermaye Piyasası Kurulu ile sözleşme imzalamak zorundadırlar. Böylece SPK’nın denetimi ve kararlarına tabi olurlar. Şirket, SPK mevzuatına uygun hale getirildikten sonra halka arz edilebilirler. Bu işlemlerin gerçekleştirilmesi ile birlikte; aracı kurum, Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul’a söz konusu şirketin halka arz işleminin başlatılması için başvuruda bulunur.
• Şirket verilerinin Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca incelenmesi
Şirketin merkez binası, genel faaliyetleri, piyasa değeri vb. özellikleri Borsa İstanbul ve SPK yetkilileri tarafından incelenerek bu kurumlara bilgi verilir. Bu verilerin uygunluğu kabul edildikten sonra şirketin halka arz işlemleri fiilen başlamış olur.
Halka Arz Şirketlere Neler Kazandırır?
Halka arzın şirketlere yarattığı birçok avantaj bulunmaktadır.
• Finansman sağlar
Şirketlerin finansman ihtiyacının karşılanmasını sağlayarak, bu kaynağın yeni yatırımlara dönüştürülmesi ya da borçlanmadan kaçınılmasını mümkün kılar.
• Mali yapıyı güçlendirir
Şirketin borç/sermaye oranında olumlu etkiler yaratan halka arz, şirketin sermaye yapısını güçlendiriyor ve borç temininde kolaylık sunuyor.
• Likidite sağlar
Hisse senedi fiyatlarının arz ve talebe göre şekillenmesi sayesinde şirket değerinin şeffaf bir biçimde belirlenmesi, haliyle aktif şirket değerlerinin bilinmesini mümkün kılıyor.
• Prestiji arttırır
Halka arz edilen şirket, yüksek bir görünürlüğe kavuşuyor ve bilinirliği artıyor.
• Kredibiliteyi arttırır
Halka arz edilen şirket, mali açıdan müşteriler ve tedarikçiler için bir güven ortamı yaratıyor.
• Değer artışı sağlar
Halka açık şirketler, halka arz edilmemiş şirketlere göre daha şeffaf ve bilinirliği yüksek olduğu için bu şirketin değerlerine olumlu yansıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.