Gaziantep'in meşhur lezzetleri Antep Fıstığı ve Antep Biberi nasıl oluştu?

Gaziantep'in meşhur lezzetleri Antep Fıstığı ve Antep Biberi nasıl oluştu?
Gaziantep sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan Antep biberi ve tatlıların vazgeçilmezleri arasında yer alan Antep Fıstığı nasıl ortaya çıktı?

Gaziantep'te efsanelere göre yıllar yıllar önce:  Bir bahar günü, Antepli iki kız kardeş, bahçelerinde, tohum atıyor, çapa yapıyorlarmış. Hiç tanımadıkları yaşlı, yoksul bir derviş, bahçenin bir başında çalışan iki kız görmüş. Bunlardan büyüğüne yaklaşmış, karnını doyuracak bir parça yiyecek istemiş. Kız, dervişin eline kuru bir ekmekle, bir baş soğan tutuşturarak savmış: "- Ektiğini biçesin" diyerek uzaklaşmış derviş.

Bu defa ötekinin yanına gelerek, ondan da biraz yiyecek istemiş. Küçük kız: "- Hoş geldin, sefa geldin. Konuk kısmetiyle gelir. Bu sabah helva yapmıştım, otur şuraya afiyetle ye" diyerek onu karşılamış. Derviş helva çıkınını alarak: "- Sağ ol kızım. Sen de ektiğini biç" diyerek ayrılıp gitmiş.

ANTEPLİ KIZ EKMİŞ

Bir süre sonra, büyük kızın ektiği tohumlar yeşermiş, yeşil yeşil biber olmuş. Bunlar kuru ekmek gibi kuruyunca, soğan gibi kızarmış. Kırmızı biber olmuş. Küçük kızın tohumlarından da fıstık ağaçları boy vermiş.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.