Antep FISTIĞI'NI Sel, dolu, don VURDU! Antep fıstığında bu sene kötü bir hasat bekleniyor.

Antep FISTIĞI'NI Sel, dolu, don VURDU! Antep fıstığında bu sene kötü bir hasat bekleniyor.
Türkiye’nin en önemli fıstık depoları olan Gaziantep ve Şanlıurfa'da yaşanan sel, dolu ve aşırı yağışlar nedeni ile bu sene kötü bir hasat bekleniyor.

Antep fıstığının üretildiği kentlerin başında gelen  Gaziantep ve Şanlıurfa’da mart ayında iki, nisan ayında da bir sel yaşandı. Seller toprağın üst tabakasını ve buradaki gübreyi aşındırınca fıstık ağaçları da durumdan olumsuz etkilendi.

BU SENE ÜRÜN YOK, OLAN DA DONDA GİTTİ’
Gaziantep'tee de bu sene ciddi verim kaybı bekleniyor. Nizip Ziraat Odası Başkanı Sıddık Durmaz, “Dere kenarlarında, fıstık ve zeytin ağaçlarında zarar oldu. Soğuk, don vurdu mu ağaca, ağaç içindeki mahsulü atıyor ve hastalanarak gelişim gösteremiyor, içindeki ürünleri de yakıyor. Mesela zeytin kendi üzerindeki ürününü yakıyor. Fıstık da öyle. Çiftçiler maddi zarar görüyor. Zaten bu sene ürün de yok, olan da o soğukta, o don da gitti maalesef. Çiftçinin ürünü yok bu sene" dedi.


‘BÖLGESEL YAĞIŞLARIN HEM ZARARI HEM FAYDASI OLDU’
Nizip'te çiftçilik yapan Mustafa Demir ise yağışların bazı bölgelerde olumlu bir etki yarattığını anlattı. Demir, “Dolu bölgesel olarak yağdı. Örneğin falanca köyde bu bahar yağmuru gibi olduğu için fıstık da kaliteli oldu. Dolunun vurmadığı noktalarda fıstık daha kaliteli ve daha çok oldu” dedi.

Fıstık üreticiliğinin yanında işin esnaflığını da yaptığını söyleyen Demir, Gaziantep ve Şanlıurfa’da belli bölgelere gidip geldiğini belirterek, “Dikkat ettiğim kadarıyla bölgesel zarar ve fayda oldu” ifadelerini kullandı.

Kaynak: https://www.gazeteduvar.com.tr

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.