Gizemli Bir Filo, Rusya'nın Dünya Çapında Petrol Taşımasına Yardım Ediyor Ve Büyüyor!

Gizemli Bir Filo, Rusya'nın Dünya Çapında Petrol Taşımasına Yardım Ediyor Ve Büyüyor!
Rus petrolü hala dünya çapında alıcı bulmanın yolunu buluyor! Onlarca ülkeden ambargo yiyen Rusya, petrolünü gizemli bir filoya taşıtarak dünyaya açılıyor. Ancak günlerini okyanuslar boyunca filonun hareketini gözlemleyerek geçirenler bile, petrolün kim tarafından taşındığını çözemiyor!

Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya yönelik Batı yaptırımları artarken, Rusya'nın petrol ihracatını kolaylaştırmaya hazır olan mevcut gizemli tanker filosundaki gemi sayısı artıyor. Sektördeki uzmanlar, bu "gölge" filonun boyutunun kabaca 600 gemi veya küresel büyük tanker sayısının yaklaşık %10'u olduğunu tahmin ediyor. Ve sayılar tırmanmaya devam ediyor!

Bu gemilerin çoğuna kimin sahip olduğu ve işlettiği bir muamma olmaya devam ediyor. Geçen yıl Rus petrolünün ticareti daha karmaşık hale geldikçe, birçok Batılı nakliyatçı hizmetlerini geri çekti. Bazı durumlarda Dubai veya Hong Kong'daki paravan şirketlerin dahil olduğu yeni, belirsiz oyuncular deniz sahasına çıktı. Bazıları Avrupalılardan tekne satın alırken, diğerleri aksi takdirde hurdalığa düşebilecek eski, gıcırdayan gemileri tadilata soktu.

RUSYA’NIN PETROLÜNÜ DÜNYAYI DAĞITAN GİZLİ GEMİ FİLOLARI KİME AİT?

Moskova, petrol için Batılı nakliyatçılarla çalışmaktan kaçınmaya başlamıştı. Avrupa, Rus petrol ve gazını ambargoya dahil edince, Avrupa’nın müşteri potansiyeli yerini Çin ve Hindistan’a bıraktı. Bu nedenle deniz filoları daha büyük bir role sahip oldu. Daha uzaktaki alıcılara teslimatın nasıl yapıldığı merak konusu oldu.

Gölge filonun genişlemesi, Rusya'nın savaşının küresel petrol piyasasına getirdiği dramatik değişiklikleri vurguluyor. Faaliyetlerini sürdürmek için dünyanın en büyük ikinci ham petrol ihracatçısı Rusya, onlarca yıllık ticaret kalıplarını yeniden şekillendirdi ve dünyanın enerji sistemini ikiye böldü.

Uluslararası bir gemi komisyoncusu olan EA Gibson'ın araştırma başkanı Richard Matthews, "Neredeyse sadece kendini Rus petrolünü taşımaya adamış gemi filoları var” diyor.

ÇİN VE HİNDİSTAN, AVRUPA’NIN PROTESTO ETTİĞİ PETROLE AKIN ETTİ!

Avrupa, Rus enerjisinden vazgeçerken, Asya'daki alıcılar anlaşmaları yeniledi. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre Çin, 2022'de Rus petrol ithalatını 2021'e göre %19 artırarak günde ortalama 1,9 milyon varile çıkardı. Hindistan, alımları daha da keskin bir şekilde artırarak %800'lük bir artışla günde ortalama 900.000 varile ulaştı.

Bir veri ve analiz şirketi olan Kpler'e göre, Rusya'nın Çin ve Hindistan'a yaptığı petrol ihracatı, Avrupa'nın deniz yoluyla taşınan Rus petrolüne yönelik yasağının yürürlüğe girmesinin ardından Ocak ayında rekor seviyelere ulaştı. Bir diğer önemli müşteri olan Türkiye'ye ihracat dahızla devam etti. Kpler, Rus petrolünün hala nasıl dünyaya dağıtıldığı konusunu ve filoların nasıl çalıştığını merak ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.