Bu Kan Gruplarına Dikkat! Kan Grubu Felç Riskini Arttırıyor!

Bu Kan Gruplarına Dikkat! Kan Grubu Felç Riskini Arttırıyor!
İnsanların felç geçirme riskleri, bazı yaşam seçimlerine bağlı olarak artabilmektedir. Değiştirilebilir etkenlerin olduğu gibi değiştirilemeyen etmenlerinde yer aldığı felç riskinde, sahip olunan kan grupları da büyük bir önem taşımaktadır. İşte detaylar...

Dünya genelinde pek çok kişide felç geçirme riski bulunmaktadır. Bu riskinin artmasının nedeni olarak, sağlıksız beslenme ve hareketsiz bir yaşamın tercih edilmesi gösterilebilineceği gibi genetik faktörler gibi değiştirilemez durumlarda gösterilebilmektedir. Genetik faktörler gibi değiştirilemeyecek bir başka neden ise, kan gruplarıdır.

Kişilerin kan grupları üzerinde yapılan çalışmalarda, bazı kan gruplarının felç riskine daha eğilimli olduğu belirlendi. Amerika’da yapılan çalışmalarda yedi bine inme hastası ve yaklaşık olarak altı yüz bin sağlıklı insanın analizleri incelendi. Yapılan incelemeler neticesinde ise, kan grupları ile inme riskini arasında bir bağlantı olduğu tespit edildi.

A GRUBU KANDA RİSK DAHA YÜKSEK

Amerika’da yapılan çalışmalarda, kan grubu A olan kişilerin altmış yaşından önce felç geçirme ihtimalinin yüzde on altı oranında daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmalarda görev alan Nörolog Steven Kittner tarafından yapılan açıklamalarda şu ifadeler yer aldı; ‘’A kan grubunun neden daha yüksek risk taşıdığını hala bilmiyoruz. Ancak kan pıhtılarının gelişiminde rol oynayan diğer dolaşımdaki proteinlerin yanı sıra kan damarlarını hizalayan trombositler ve hücreler gibi kan pıhtılaşma faktörleriyle bir ilgisi olabilir. Önceki araştırmalar, kan grubu A olanların bacaklarda derin ven trombozu olarak bilinen kan pıhtısı geliştirme riskinin biraz daha yüksek olduğunu ileri sürdü.’’

KAN GRUBU B VE AB OLANLARDA RİSK YOK

Kan grubu B ve AB olan kişilerde, inme riski yüzdesi üzerinde çok az bir etkinin olduğu ya da hiç olmadığı tespit edildi. Bunun yanı sıra yapılan araştırmalarda, kan grubu 0 olanlarda ise, felç geçirme riskinin yüzde on iki daha az olduğu belirlendi. Kan grupları üzerine yapılan başka bir çalışma da ise, AB kan grubuna sahip olan kişilerin korona virüse yakalanma riskinin daha yüksek olduğu ve korona virüs nedeni ile hayatını kaybetme oranın daha yüksek olduğu belirlendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.