Şubat Ayı Hiç Bu Kadar Sıcak Olmamıştı: İşte Dünyanın Karşı Karşıya Kaldığı Felaket!

Şubat Ayı Hiç Bu Kadar Sıcak Olmamıştı: İşte Dünyanın Karşı Karşıya Kaldığı Felaket!
2023 kış sezonu, tüm dünyada beklenenden daha sıcak geçti. Batı ve Kuzey ABD'nin bazı bölümleri, kar fırtınası koşulları ve önemli kar yağışı ile birlikte bir kış fırtınasıyla karşı karşıya kalırken, ABD kıtasının geri kalanı Şubat ayı boyunca daha önce hiç hissedilmeyen yaz benzeri bir sıcaklık yaşıyor…

Meksika Körfezi'nden Büyük Göller'e kadar Amerika kıtası, bu hafta günlük ve aylık yüksek sıcaklıklar için yeni bir rekor kırdı.  Hala kış gibi hissettirmesi gereken bir zaman olan Şubat ayında rekor sıcaklık, kulağa o kadar da kötü bir şey gibi gelmeyebilir, ancak olumsuz sonuçları bitki dünyasına, spora, turizme ve tarıma yayıldı. Uzmanlar, bunun gezegenimizin hızla ısındığının bir başka açık işareti olduğunu söylüyor.

Columbia Üniversitesi Lamont-Doherty Dünya Gözlemevi'nde iklim araştırmacısı olan Richard Seager, CNN'e verdiği demeçte, "Bu olayları ne zaman görsek, insan kaynaklı iklim değişikliğinin tuhaf hava olasılığını artırdığını düşünüyoruz" dedi. "Ne kadar devam ederse, o kadar büyük hasar verebilirler."

DÜNYANIN EN BÜYÜK GÖLLERİNDEN BİRİNDE BUZ ÖRTÜSÜ EN İNCE SEVİYEDE!

Dünyanın en büyük göllerinden biri olan Büyük Göller'de, buz örtüsü yılın bu zamanında rekor bir düşük seviyeye ulaştı. Buz seviyesi bu bölgede Mayıs ayında ulaşması gereken inceliğe Şubat ayında ulaştı. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'ne göre, geçen hafta itibariyle, Büyük Göller’in yalnızca %7'si buzla kaplıydı; bu, tipik olarak Şubat ortasından sonuna kadar beklenen %35 ila %40 buz örtüsünden keskin bir fark.

ABD NOAA bilim adamlarının bildirdiğine göre Amerika kıtasının en büyük göllerinden biri olan Great Lakes de buz düşüşü eğiliminde. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, bu gölde 2017’den beri %70'lik bir buz düşüşü olduğunu buldu.

DÜNYADAKİ HERHANGİ BİR BÖLGE, DİĞER YERE DOĞRUDAN ETKİ EDİYOR

Bilim adamlarının bildirdiğine göre, Great Lakes buzundaki düşüşün zararlı bir etkisi yokmuş gibi görünebilir, ancak bu çok büyük bir soruna işaret ediyor. Kıtanın en büyük göllerinden biri olan Great Lakes’de yaşanan bu düşüş, dünyanın karşı karşıya kaldığı soruna dikkat çekiyor.

NOAA bilim adamları, dünyadaki herhangi bir bölgenin bir diğer bölgeye doğrudan etki ettiğini ifade etti. Bilim insanları Amerika kıtasının karşı karşıya kaldığı yüksek sıcaklıkları, küresel ısınmanın en büyük habercisi olduğunu belirtiyor. Büyük göllerde yaşanan hızlı buz erimeleri, atmosferin yapısında da keskin değişiklikler yaratıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.