Kızamık Vakaları Arttı! O İlde Olanlar Dikkat!

Kızamık Vakaları Arttı! O İlde Olanlar Dikkat!
Velilerin yeni korkusu kızamık oldu. Kızamık vakalarındaki artış anne ve babaları endişelendiriyor. Uzmanları korkutan kızamık artışı, bazı illerde oldukça fazla vaka sayılarının kaydedilmesine neden oldu. İşte detaylar...

Son zamanlarda anne ve babaları endişelendiren yeni bir salgın çıktı. Uzun zamandır gündemde olmayan kızamık hastalığı tekrar kendini gösterdi. Kızamık neden ile birçok çocuğun İstanbul’da yoğun bakıma alındığı açıklandı. Kızamık vakalarındaki bu ani artış, uzmanların endişelenmesine ve harekete geçmesine neden oldu.

‘KIZAMIK OLDUKÇA BULAŞICI BİR HASTALIK’

Artan kızamık vakalarından sonra Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş bazı açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş yaptığı açıklamalarda; ‘’ Kızamık çok bulaşıcı bir hastalık. Bize eski hocalar, 'Anahtar deliğinden bile bulaşır' derlerdi.’’ ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş açıklamalarında, kızamık vakalarının artmasındaki nedenin, çocukluk döneminde yapılmayan aşıların olduğunu ifade etti.

KIZAMIK AŞISI İKİ DOZ

Çocukluk döneminde kademeli olarak yapılan verem, suçiçeği ve çocuk felci gibi aşıların arasında yer alan kızamık aşısı, çocukluk döneminde iki doz olarak uygulanıyor. Ancak bu dönemde çocuklarına aşı yaptırmayı reddeden birçok aile oldu. Sağlık Bakanlığı, artan kızamık vakaları nedeni ille hareket geçti. Çocukluk çağında en az iki doz olarak yapılan aşılar ile kızamığın ölümcül etkilerinden korunmak mümkün. Aşı yapılmadığı takdirde kızamık hastalığının ölüme neden olduğu belirtilirken, aşı yaptıranların sayısının da gitgide düştüğü ifade edildi. Ortaya çıkan vakaların nedeni arasında yaptırılmayan aşılar olduğuna dikkat çeken bakanlık, doktorları da kızamık vakaları için uyardı.

‘ÇOCUKLARI AYINA VE YAŞINA GÖRE AŞILATIN’

Cerrahpaşa Tıp Fakülesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, kızamık hastalığının oldukça uzun yıllardır ülkemizde bastırılmış bir hastalık olduğuna dikkat çekti. Birçok hastanede kızamık vakalarının arttığını da ifade eden Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, vaka artışlarının temel nedeninin aşısız çocuklar olduğunu belirtti. Prof. Dr. Haluk Cezmi Çokuğraş, çocukluk çağında yaptırılması gereken aşılara dikkat çekti ve ‘’Çocuğu ayına, yaşına göre aşılatın.’’ ifadelerini kullandı. Ancak bu şekilde, bastırılmış hastalıkların gün yüzüne tekrar çıkmasının da engellenebileceğinin de altı çizildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.