Dolar her an düşebilir, euro her an çıkabilir! Gözler yılın ilk enflasyon raporu sunumuna çevrildi! Neler oluyor?

Dolar her an düşebilir, euro her an çıkabilir! Gözler yılın ilk enflasyon raporu sunumuna çevrildi! Neler oluyor?
Dolar endeksindeki gerilemenin etkilerinin henüz görülmeye başlamadığı dolar/TL kurunda devam eden yatay hareketlilik, yılın ilk enflasyon raporu sunumuna kilitlendi. İşte detaylar…

Geçtiğimiz yılın ilk aylarında son derece hareketli dönemler yaşamış olan dolar/TL kurun, 18 TL bandını aşmış ve bir süredir 19 TL’ye bandına yakın seyrediyordu. Yılın son çeyreğinde yatay hareket etmeye başlayan dolar/TL kuru, dolar endeksindeki gerilemeye rağmen düşmedi. Şimdilerde 18,80 TL olan 1 dolardaki hareketliliğin yarın başlaması beklenirken; yılın ilk enflasyon raporu sunumunun gerçekleşecek olması bu harekete gerekçe gösterildi.

Doların aksine euro/TL kurundaki hareketlilik, geçtiğimiz yıl yatay iken, bu sene yukarı yönlü olmaya başladı. Sene başından bu yana hem dolar hem de TL karşısında değer kazanan euro, bugün itibariyle 20,45 TL’ye ulaştı. Açıklanacak olan yılın ilk enflasyon raporu sunumundan önce euroda kendini beklemeye aldı. Finans uzmanları ise, yatay hareketliliğin hakim olduğu piyasaların yarın şekilleneceğini öngörmeye başladı.

GÖZLER YILIN İLK ENFLASYON RAPORU SUNUMUNDA

Bilindiği üzere, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ilk enflasyon raporu sunumunu yarın gerçekleştirecek. Bu nedenle yatay hareketliliği devam eden doların endeksler karşısında değer kaybetmesinin etkisinin bu sunumdan sonra görülmesi bekleniyor. Zira, dünyaca ünlü bankalar da doların bu sene aşağı yönlü hareketini sürdüreceğini öngörüyor.

Euro’da yükselen gidişatın durup durmayacağı da Türkiye’nin 2023 ekonomi tahminlerinin açıklanacağı yarınki toplantıdan sonra belli olacak. TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun gerçekleştireceği sunum, saat 10.30’da başlayacak.

KURDA SORUN BEKLENMİYOR

Öte yandan yarın yılın ilk tahminlerini açıklayacak olan Başkan Kavcıoğlu, geçtiğimiz günlerde kura ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Kurun istikrarlı olduğuna dikkat çeken Başkan Kavcıoğlu, TCMB’nin kur politikası olmadığını bildirerek, alınan önlemlerin yeterli olduğuna değinmişti. Kavcıoğlu’nun açıklamasında şu ifadeler yer almıştı:

“Döviz kuru 2021'nin sonundan beri istikrarlı bir şekilde devam ediyor. Merkez Bankası'nın herhangi bir kur politikası yok. Türkiye ekonomi modeli içinde aldığımız tedbirler sonuçlarını olumlu anlamda veriyor. Kur istikrarlı bir şekilde devam edecektir, burada bir sorun yok.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.