Anlaşmalı bankalar belli oldu, bakanlık o bankalara işaret etti! Yüzde 0,69 faizli konut kredisi sadece bu bankalardan alınabilecek!

Anlaşmalı bankalar belli oldu, bakanlık o bankalara işaret etti! Yüzde 0,69 faizli konut kredisi sadece bu bankalardan alınabilecek!
Sıfır ev alacakların merak ile beklediği yeni konut projesi kapsamında başvuru şartları geçtiğimiz gün açıklanmış, ancak anlaşmalı bankalar henüz duyurulmamıştı. Kredi başvurularının alınmaya başlamasıyla birlikte anlaşmalı bankalar da açıklandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa olarak düzenlediği yeni konut projesi kapsamında orta gelirlinin sıfır ev alabilmesi için faiz indirimli kredi desteği verileceği öğrenilmişti. Bu destek kapsamında gerçekleşecek olan faiz indiriminin detayları belli oldu. Sadece belirli bankalardan alınabilecek olan bu kredi kapsamında bakanlıklardan bankaların adı da paylaşıldı.

Sektörü hareketlendirmek ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşı destekleyebilmek adına faiz indirimli bir şekilde gerçekleştirilecek olan yeni konut projesi kapsamında her şey net bir biçimde ortaya kondu. Bu hafta itibariyle başlayan konut kredisi başvuruları, belirli bankalar tarafından alınmaya başlandı. Bankaların kriterlerin uygunluğu denetleyeceği proje kapsamında yer alan bankalara ilişkin açıklama ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan geldi.

KREDİ ÜST LİMİTLERİ BÖLGELERE GÖRE BELİRLENDİ

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ortaklaşa hayata geçirdiği yeni proje kapsamında Türkiye üç ayrı bölgeye ayrıldı. İlk bölge olan İstanbul’da kredi üst limiti 5 milyon TL olurken; ikinci bölge olan Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin ve Muğla’da kredi üst limiti 3 milyon, içerisinde Gaziantep’in de yer aldığı diğer illeri kapsayan üçüncü bölgede ise kredi üst limiti 2 milyon TL olarak belirlendi. Çekilecek olan krediye göre belirlenen faiz tutarı da bakanlıklarca açıklandı.

Yüzde 10 peşinat, 15 yıl vade, vade süresi boyunca enflasyon oranındaki değişimlerden etkilenmeyecek taksitler, hane gelirinin yüzde 40’ını aşamayacak taksitler ve kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilk üç yılda taksitlerin belirli bir kısmını üstlenmesi gibi avantajlar içeren kredi kapsamında kredi faiz oranları da belli oldu. Buna göre, 2 milyon TL’ye kadar olan krediler için yüzde 0,69 faiz belirlemiş olan bakanlıklar, 2 ile 4 milyon TL arasındaki krediler için yüzde 0,79; 4 ile 5 milyon TL arasındaki krediler için ise yüzde 0,99 faiz alınacağını belirtti.

BANKALAR BAKANLIKLAR TARAFINDAN AÇIKLANDI

Öte yandan programdan yararlanabilmek için hane halkı toplam gelirinin önemli olduğunu bildiren bakanlıklar, ilk bölge için azami 80 bin TL, ikinci bölge için azami 60 bin TL, Gaziantep’in de içinde bulunduğu üçüncü bölge için azami 45 bin TL gelir şartını aşan vatandaşların projeden yararlanamayacağını ifade etti. Son bir yıldır ev satmamış olmak, hane halkı içerisinde konut sahibi olan kişi bulunmamak, beş yıl konutu satamamak gibi çeşitli şartlar belirlemiş olan bakanlıklar, proje kapsamında kredi verecek bankalara ilişkin de bir açıklama yayınladı.

16 Ocak 2023 Pazartesi günü itibariyle başvuruları almaya başlamış olan bankalar, bakanlıklar tarafından duyuruldu. Bu kapsamda, yetkili bankalara Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.