Erkek kadın fark etmiyor! Başvuru yapan herkes aylık 4.130 TL’yi cebine atıyor! İmzalar atıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı!

Erkek kadın fark etmiyor! Başvuru yapan herkes aylık 4.130 TL’yi cebine atıyor! İmzalar atıldı, Cumhurbaşkanı Erdoğan onayladı!
Emekli ve memur aylıklarına gelen zam sonrası ölüm aylığı alan erkek ve kadınlara gelecek olan zam oranı da netleşti. İşte ölüm aylığı zam tutarı 2023…

Türkiye’nin son bir aydır gündemini meşgul eden zamda düğümler yavaş yavaş çözüldü. Aralık ayında asgari ücrete gelen yüzde 54’lük zamla 2023 yılı asgari ücreti 8 bin 500 TL oldu. Ardından memur ve emeklilerin alacağı yeni yıl zammı da netleşti. Yeni yılda yüzde 30 zam alan memur ve emeklilerin yanı sıra ‘ölüm aylığı’ olarak da bilinen dul ve yetim aylıklarına gelecek zam oranı da netlik kazandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu yüzde 30’luk zammın onaylanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeler başladı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu ardından Genel Kurul’da yapılacak olan oylama ile netlik kazanacak olan yüzde 30 zamdan ölüm ya da dul ile yetim aylığı alanların ne oranda yararlanacağı da belli oldu.

ÖLÜM AYLIĞINI HEM KADIN HEM ERKEK ALABİLİYOR

Eş ya da ebeveynlerin sigortalı iken ölmesi halinde bağlanan ölüm aylığı vefat eden eşin en az 1.800 prim gününü doldurması (SSK’lı/4A’lı olanlar da bu prim şartı en az 5 yıl sigorta ve 900 prim olarak değişiyor) halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından ödeniyor. Genel olarak kadınlara bağlandığı için sadece kadınların yararlanabileceği düşünülen ölüm aylığından tahmin edilenin aksine erkekler de yararlanabiliyor.

Erkeklerin ölüm aylığından yararlanabilmesi için çalışmama şartı tıpkı kadınlarda olduğu gibi bulunmuyor. Çalışan erkekler de ölüm aylığından yüzde 50 oranında yararlanabiliyor. Ancak erkek çalışmıyor ise eşi üzerinden alacağı maaş oranı yüzde 75’e çıkıyor.

ÖLÜM AYLIĞI ZAMMI MAAŞ ORANINA GÖRE BELİRLENİYOR

Bilindiği üzere ölüm aylığı maaştan yararlanan eş ve çocuk olup olmamasına, çalışma durumuna ya da maaştan eşin yanı sıra yararlanan çocukların sayısına göre değişen yüzdelikler ile SGK tarafından bağlanıyor. Bu nedenle ölüm aylığına gelen zam oranı ana maaşa eklenen yüzde 30’luk zammın ardından toplam paranın alınan paya alınmasıyla bulunabiliyor.

Öte yandan yüzde 57 zam alan en düşük taban maaş uygulaması kapsamında 5 bin 500 TL’ye çıkan emekli aylığından yararlanan dul ve yetimler, ocak ayı itibariyle 4.130 TL’ye varan ödemeler alabiliyor. Taban maaşın üstünde olanların zamlı maaşları ise, bu ay belli olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.