Kontrol Etmeyi Sakın Unutmayın, Aksi Halde Gebe Kalabilirsiniz: “Spiral Kayar Mı?” Spiral Kaymalarını Bu Yöntemle Anlamak Mümkün!

Kontrol Etmeyi Sakın Unutmayın, Aksi Halde Gebe Kalabilirsiniz: “Spiral Kayar Mı?” Spiral Kaymalarını Bu Yöntemle Anlamak Mümkün!
Etkin doğum kontrol yöntemlerinden biri olan spiraller, genellikle herhangi bir sorun oluşturmasa da bazı durumlarda kayabiliyor. Bu da yeniden gebelik riskini doğuruyor. İşte spiralle ilgili her şey…

Yaygın olarak kullanılan doğum kontrol yöntemlerinden biri olan prezervatifler ve doğum kontrol hapları, konforsuz bir yaşam nedeniyle yerini son zamanlarda rahim içi araç olarak da nitelendirilen spirallere bıraktı. Hormon düzeylerinde değişikliklere neden olan doğum kontrol haplarından daha az riskli olan spiral, prezervatifli ilişkilerden de daha konforlu olması sebebiyle kadınların önceliği haline geldi.

Yeni dönemin popüler doğum kontrol yöntemi olan spiral, sadece yüksek koruma sağlaması ile değil; aynı zamanda uzun ömürlü olmasıyla da kadınların ilk tercihi olmaya başladı. Sadece istenmeyen gebelikleri önlemeyen spiralin konforunu artıran en önemli konulardan biri de ağır geçen adet dönemlerini tarihe gömmesi. Hal böyle olunca spiraller günden güne yükselmeye devam ederken, uzmanlar, spiral kaymasına karşı kadınları daha sık uyarmaya başladı.

BİNDE 4 İHTİMAL İLE SPİRALLER KAYABİLİR

Spiral kullanan kadınların adeta kabusu olarak da nitelendirebileceğimiz spiral kaymaları tahmin edildiği gibi çok daha olağan bir durum değil. Hatta bu oran o kadar düşük ki, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nde (CDC) yapılan araştırmalara göre spiral taktıran her 1000 kadından yalnızca 4’ü cihazın kayması ile karşı karşıya kalıyor. Bu her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da spiralin kayması halinde yeniden ortaya çıkan gebelik riski kadınları korkutabiliyor. Ancak endişelenmenize gerek yok, zira spiralin kayıp kaymadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz.  

Şimdiye dek spiralin kaymasına neden olan birincil etkenin şiddetli rahim kasılmaları olduğu düşünülse de günümüzde yapılan araştırmalar bu birincil etkenin üzerine pek çok etkeni daha ekledi. Rahim boşluğunun küçük olmasından rahimde bariz bir eğri olmasına kadar pek çok nedenden kayabilen spiral, aynı zamanda işinde uzman olmayan biri tarafından takılması halinde de düzgün çalışamıyor. Üstelik 20 yaş altındaki genç kadınlar, doğum sonrası hemen spiral taktıranlar ve kürtaj yaptırdıktan sonra spiral taktıran kadınlar daha sık spiral kayması ile karşı karşıya kalabiliyor.

SPİRALİN KAYDIĞINI ANLAMAK KONTROL İLE MÜMKÜN

Spiral yerinden kayması ve düşmesi her ne kadar kulağa korkutucu gelse de uzmanların bu konuda birtakım önerileri bulunuyor. Özellikle her regl döneminin ardından spirali kontrol etmeyi önemseyen doktorlar, spiral sonrasındaki 6 ayı aşan kramplar, sırt ağrıları ve lekelenmeler olması halinde bir uzmana danışmayı öneriyor. Hatta spiral taktırdıktan sonra ağır ve anormal kanama, ağrı kesici alınmasına rağmen geçmeyen alt karın ağrısı, adet dönemleri arasında kana, cinsel ilişki esnasında sizin ya da partneriniz tarafından hissedilen spiral de uzmana başvurmak için yeterli. Zira bu spiralinizin düştüğü anlamına gelebilir.

Evde kolayca kontrol edilebilecek olan spiral ipleri için elinizi su ve sabunla temizledikten sonra çömelerek kontrol sağlayabilirsiniz. Serviksinize ulaşana kadar parmağınızı vajinanızdan içeri sokmanız ve serviksinizde bulunması gereken spiral ipinin ucunu hissetmeniz yeterli. İp oradaysa spiraliniz yerindedir demektir. Aksi takdirde bir uzmana başvurmanız gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.