Kıdem tazminatında hesap değişti! 10 yıl çalışanın tazminatı 180 bin lirayı aşmayacak

Kıdem tazminatında hesap değişti! 10 yıl çalışanın tazminatı 180 bin lirayı aşmayacak
Özellikle yeni yılda emeklilik hayalini gerçekleştirecek EYT’lileri yakından ilgilendiren kıdem tazminatıyla ilgili hesaplamalarda değişiklik yapıldı. Buna göre 10 yıl çalışanın alacağı kıdem tazminatı en fazla 180 bin TL olacak…

Kıdem tazminatı hem işçileri hem de işverenleri yakından ilgilendiren bir konu olarak son dönemde gündemden düşmüyor. Memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 30’luk zammın ardından kıdem tazminatı hesaplaması bir kez daha değişti. Bu kapsamda 2023 yılı için verilecek kıdem tazminatı tavanı 17 bin 904 TL olarak belirlendi. Açıklanan bilgilere göre 10 yıllık bir çalışan, emekli olmak için işten çıktığında işverenin ödemesi gereken maksimum kıdem tazminatı 179 bin 40 TL’ oldu. Çalışanın aldığı maaş ne olursa olsun kıdem tazminatı bu miktarı geçemezken, 2023 kıdem tazminatı hesaplama konusunda tüm detaylar ortaya çıktı.

2023 Kıdem Tazminatı Tavan Ücreti

Türkiye’deki milyonlarca çalışanın en büyük kalesi olan kıdem tazminatının fona devredilmesi zaman zaman gündeme geliyor. Çalışanın güvencesi olarak görülen kıdem tazminatı, asgari ücrete 2023’te yapılan yüzde 54,6 oranındaki zammın ardından güncellendi. Böylelikle yeni yılda kıdem tazminatı tabanı 10 bin TL’nin üzerine çıkarken tavan ücreti de belli oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zammı yüzde 30 olarak açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte 2023 yılı için kıdem tazminatı tavan ücreti 17 bin 904 TL’ye yükseldi.

Kıdem Tazminatı Hesaplaması Değişti

Emekli ve memur zammıyla birlikte çalışanın kıdem tazminatı hesaplamasında tavan miktar belli oldu. Yeni yılda 10 yıllık çalışanı işten çıkartan bir işveren, personelin maaşı ne kadar olursa olsun en fazla 179 bin 40 TL tazminat ödeyecek. 2013 yılında kıdem tazminatında tavan ücreti 3 bin 139 TL’ydi. Aynı yıl içinde kıdem tazminatı tavanının 4 asgari ücret ettiğini belirten Fox Haber ekonomi ve siyaset yorumcusu Ozan Gündoğdu, yeni yılda bu oranın 2.5’e düştüğüne dikkat çekti. Çalışanların bir kısmı bu artışı memnuniyetle karşılarken bazıları ise bunun yeterli olmadığını savundu. Ekonomi uzmanları, emekli olan bir kişinin kıdem tazminatıyla ev alabilmesinin artık mümkün olmadığını söylüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.