Müzik Dünyasına Bir Darbe Daha! Artık Onu Yapmak Tamamen Yasaklandı! Bundan Sonra Eğlenmek Çok Zor!

Müzik Dünyasına Bir Darbe Daha! Artık Onu Yapmak Tamamen Yasaklandı! Bundan Sonra Eğlenmek Çok Zor!
Bundan böyle Kırgızistan’da şarkıcılar devletin düzenlemiş olduğu etkinliklerde playback yapamayacak. Playback yasağının yıl başından itibaren yürürlüğe girmiş olduğu açıklandı. İşte detaylar...

Gazetecilere açıklanan yazı ile birlikte, devlet kurumlarının düzenlemiş olduğu toplu etkinliklerde artık playback yapmak yasak. Kırgızistan’da alınan playback yasağı kararı insanlar arasında şaşkınlığa neden oldu. Yasak kararı, devlete ait olan tüm kültür salonlarında ( sinema, konser, tiyatro, müze, kulüpler, kütüphane, spor)halka açık olan etkinliklerde geçerli olacak.

BAKAN DENETLEYECEK

Kırgızistan Bakan’ı ile yapılan konuşmaya göre, Bakan Maksutov bu yasak kararına uyulup uyulmadığını kendisinin de denetleyeceğini açıkladı. Bu konudaki sorumluluğun etkinliği organize eden kişilerde olduğunu açıkladı.

Bakanlığın basın servisi konu hakkında: “Şarkıcılar kültürel etkinlikler sırasında canlı şarkı söylemelidir." Şeklinde açıklamada bulundu.

Playback yasağı kararı 2021 yılının başlarında devlet kurumlarındaki etkinlik organizatörlerinin etkinlik için yapılan bilet veya posterler üzerine performansın canlı mı ya da playback mi olacağını izleyenlere bildirme zorunluluğunun getirilmesinden sonra imzalandı.

CEZASI NE OLACAK?

Yeni yürürlüğe giren bu kararın ihlal edilmesinin cezasının ne olduğu henüz bilinmiyor. Fakat yasağın herhangi bir ihlali söz konusu olduğunda, konuyla ilgili sorumluluk etkinliği planlayan kişiler ve organizatörlerin olacak. Yani ceza durumunda cezayı alacak kişiler de organizatörler olacak.

PLAYBACK NE DEMEK?

İngilizce bir kelime olan playback, öncesinde kaydedilmiş ve üzerinde oynanmış olan görüntü veya sesi çalar veya söyler iken çalan kayıtla birlikte kişinin kendisinin söylüyor gibi dudak oynatmasıdır. Bu kelime ingilizce olan play (oynamak) ve back (geri) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. TDK’da bu kelime söylemseme olarak geçmektedir.

Playbackte, kişi genellikle şarkıyı, önceden uygun ortamda kaydeder ve şarkı düzenlenir. Bu kaydedilen şarkı kişinin herhangi bir etkinlik ya da konser gibi durumlarda hoparlör üzerinden çalınır. Kişiler şarkı çalarken müzikle beraber seslerini ağız oynatarak sanki kendisi o an canlı olarak söylüyormuş gibi yapıp söylerler. Playback’in kullanım amaçları farklı olabilmektedir. Dans koreografisi içeren şarkılarda şarkının sesindeki kalite düşük olmasın diye bu yöntem kullanılır. Ya da şarkının hasta olduğu durumlarda da bu teknikten yararlanılabilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.