Belirsizlik sürüyordu: içki ve sigaraya gelecek olan ÖTV zammında hesap ortaya çıktı! Kimse tekel bayilere uğrayamayacak!

Belirsizlik sürüyordu: içki ve sigaraya gelecek olan ÖTV zammında hesap ortaya çıktı! Kimse tekel bayilere uğrayamayacak!
Bir süredir beklenen içki ve sigaraya gelecek olan ÖTV zammında matematik ortaya çıkmaya başladı. İşte 2023 yılı güncel alkol ve sigara fiyatları…

Geçtiğimiz yılı maliyetler nedeniyle de beklenenden daha fazla zam ile kapatmış olan sigara gibi tütün ve tütün içerikli ürünler ile alkol ve alkollü içecekler, 2023 yılının ilk zammı için geri sayıma geçti. Her yıl alta aya bir aldığı yurtiçi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) zammı ile karşı karşıya kalması an meselesi olan sigara ve alkole, gelecek olan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammının oranı belli olmaya başladı.

Vatandaşların yeni yılda en çok merak ettiği konulardan biri olan sigara ve alkol fiyatlarına gelecek olan zam bugün itibariyle ucundan gözüktü. ÖTV'nin 6 aylık Yİ-ÜFE kadarı yani yüzde 22,28 artırılması sonucunda yeni fiyatlardan satışa çıkması beklenen sigara ve alkolde ilk artış asgari maktu vergisine zam alan sigaraya geldi.  

SİGARADA ASGARİ MAKTU VERGİSİ ORANI ARTIRILDI

Günlerdir zam geleceği konuşulan sigaraların yüzde 63 olan nispi vergisine ocak ayı için dokunulmadı. Ancak, bu zam gelmeyecek anlamına gelmiyor. Zira sigaralardan alınan asgari maktu vergi 0,7916 liradan 0.9680 liraya çıkarıldı. Bu da tam olarak, önümüzdeki günlerde sigaraya zam geleceği anlamını taşıyor.

Zam sonrası 1 paket sigaranın maktu vergisi tek başına 19,36 liraya ulaşırken; ÖTV toplamı ile birlikte vergilerin toplamı 20,32 liraya kadar ulaştı. KDV ile birlikte daha da artacak olan sigara rakamlarının olabileceği en düşük miktar bu artış sonrası 30,73 liraya çıktı. Sektör temsilcileri önümüzdeki günlerde gelecek olan zamla birlikte en uygun sigara fiyatının 32 TL’ye yükselmesini bekliyor.

ALKOLLÜ İÇECEKLERDE ZAM MATEMATİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Sigaraya gelen vergi değişikliğinin aksine henüz alkollü içeceklerde bir değişiklik olmadı. Ancak ÖTV’nin yüzde 22,28 artacağı kesin olduğu için bira fiyatlarının bu zam sonrası şişe başına 3 TL artması beklenirken; şarap fiyatlarının ise zamdan şişe başına 4,3 TL civarında etkileneceği tahmin ediliyor.

Öte yandan yüksek alkollü içkilerde artış çok daha fazla. Hem ÖTV zammı alan bu içecekler, artan ÖTV zammı nedeniyle daha fazla KDV almaya da başladı. Bu sebeple yeni yıl sonrası ilk zamda rakı, votka, viski ve cin gibi içkilerin fiyatlarının en az 50 TL oynaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.