Gaziantep'te Eczacılıkta SURİYE RANTI!

Gaziantep'te Eczacılıkta SURİYE RANTI!
Türkiye Eczacılar Birliği’nin geçmiş yönetimleri yaşlı eczacıları korumak amacıyla çıkardıkları sıralı ve şehir nüfusuna göre eczana açma şartını değiştirmesinden sonra yeni genç mezunlar ve aynı zamanda da eczacı yardımcılığını da tamamlayıp eczacı olanlarda eczane açamadıkları için büyük sıkıntılar yaşandığı ileri sürüldü.

MİLYON TL’LER DÖNÜYOR

Gaziantep’te eczane açmak için sıralı dağıtım yüzünden ya bir eczacının vefat etmesi, yada işyerini devretmesiyle yada şehrin nüfusunun artması sonucunda eczane açalabileceği öğrenildi. Bu nedenle; Gaziantep’te yeni bir eczane açmak isteyen eczacılık şartlarını tamamlayan eczacının açmak için büyük paralar vererek bir eczaneyi devralması gerektiği belirtildi.

GAZİANTEP’TE NEDEN SURİYELİ NÜFUS SAYILMIYOR

Gaziantep’in TÜİK raporlarına göre 2 milyon 200 bin nüfusa sahip olduğu ve Suriyeli’lerin de resmi kayıtlı olmalarına rağmen Göç idaresinin belirlediği sayının da yaklaşık 500 bin kişi olduğu belirtilirken Gaziantep’te en aç Suriyeli nüfusu eklenerek sıralı eczaneye göre en az 50 eczane açılması gerektiği ifade edildi. Ancak Gaziantep’te mevcut eczane sayısı Gaziantep nüfusuna kayıtlı kişilerle belirlenmesi üzerine sayının düşük olduğu ve eczanecilikte rantında milyon TL’lerin konuşulduğu ileri sürüldü.

NÜFUSA GÖRE ECZANE AÇILIYOR

Yeni eczaneler nüfusa göre açılacak. Serbest eczane sayıları, ilçe sınırları içindeki nüfusa göre en az üç bin beş yüz kişiye bir eczane olacak şekilde düzenlenecek.
Eczanelerin aynı ilçe içerisindeki nakillerinde nüfusa göre eczane açılması kriteri uygulanmayacak. Hiç eczanesi olmayan yerleşim birimlerinde nüfus kriterine bakılmaksızın bir eczanenin açılmasına müsaade edilecek ancak bu şekilde açılan eczanenin başka yerlere naklinde nüfus kriteri işletilecek.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından her yıl eczane açılması uygun olan ilçeler ve açılabilecek eczane sayıları Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı nüfus bilgileri esas alınmak suretiyle belirlenecek ve yılda en az iki kez Kurum'un resmi internet sitesinde ilan edilecek.
Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilan edilen yerler için başvuracak. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilecek.
Kurum eczacının yerleştirme puanı ve tercih sıralamasını göz önüne alarak yerleştirme yapacak. Başvuru yapan eczacılardan yerleştirme puanı en yüksek olanlar eczane açma hakkı kazanacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.