Belden Bacağa Vuran Ağrı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Belden Bacağa Vuran Ağrı İçin Hangi Doktora Gidilir?
Belden bacağa vuran ağrı ilerleyen yaşla birlikte sıkça görülen rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Sizde belden bacağa buran ağrı için hangi doktora gidilir? diye merak ediyorsanız işte detaylar...

Belden bacağa vuran ağrı için öncelikle Beyin ve Sinir Cerrahisi branşına danışılması gerekir. Buradan sonra doktor tarafından ihtiyaç görülürse diğer branşlara hastanın yönlendirilmesi sağlanır. Kas, kemik, eklem vb. iskelet sistemiyle ilgili her türlü sorun için başta ortopediye başvurmak gerekiyor. Belden bacağa vuran ağrılar da genelde çok ciddi olduğu sanılmayan bir ağrı türü. Bu tarz sıkıntılar zaman ilerledikçe daha da ciddileşip, geri dönüşü olmayan bir hale girebiliyor.

Belden Bacağa Vuran Ağrının Sebepleri Nelerdir?

Belden kalçaya sonra, bacaklara daha da ilerlerse de, ayaklara kadar inen ağrının en sık sebebi fıtıktır. Diğer sebepler olarak gebelik, yaralanma, ağır egzersiz ve darbeye bağlı oluşan travmalar, bir takım romatolojik hastalıklar verilebilir.

Bel Fıtığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı vertebra da denilen omurganın yanlarındaki ligamentlerdeki soruna bağlı olarak gelişen, vertebralar arasında bulunan diskin kayması, ileriye doğru cepleşmesidir. Her ne kadar bel fıtığı korkutucu gibi görünse de yurtdışında da yurtiçinde de en sıkıntılı bel fıtıklarında cerrahi olmadan da tedavi mümkün gibi görünmektedir. Yaşlanma ve obezite ülkemiz için en önemli sebeplerdendir. Belirtilerine:

  • Bacaklarda uyuşukluk ve ağrı,
  • İdrar tutamama,
  • Denge ve yürümede sorunlar,
  • Çabuk yorulma gibi örnekler verilebilir.

Bel Fıtığı Tedavisi Nasıl Olur?

Teşhis konulduktan sonra bel fıtığı tedavisi başlar. Belirtilerin ve bulguların çokluğuna göre tedavi çeşidi değişiyor. Öncelikle fıtığa uygun hafif egzersizlerle hastanın geri dönüşlü olup olmadığı anlaşılıyor. Daha sonra da duruma göre cerrahi ve ilaç tedavisi veriliyor. Cerrahiden sonra ağrının radikal bir şekilde azaldığı kanıtlanmıştır. Belden bacağa vuran ağrıyla gelen bir hasta öncelikle kontrolden geçtikten sonra röntgen, MR, BT gibi cihazlarla basının nerede olduğu tespit edilir.

Ağır Egzersizler Bel Fıtığını Tetikler mi?

Ağır egzersizler bel fıtığını tetikleyebilir. Bel bölgesine binen yük artarsa omurgalar iyice sıkışır ve böylece fıtık oluşması tetiklenir Ağır egzersiz gibi çok hareket etmemek ve obezite de ayrıca hamilelik de yine tetikleyici nedenler arasındadır, burada da ana tema vücuttaki yağın veya fazlalığın bel tarafından fazladan yük olarak algılanması ve omurgaların sıkışmasıdır.

Belden Bacağa Vuran Bir Ağrıya Sahipseniz Nelere Dikkat Etmeniz Lazım?

Belden bacağa vuran bir ağrıya sahipseniz öncelikle ağır kaldırmanız, hareketlerinizi kısıtlı bir şekilde yapmanız gerekmektedir. Dinlenme ve uyku düzenine dikkat edilmeli, gereksiz ağrı kesici alımından kaçınılmalı. Spor gibi aktiviteleri hayatınıza rutin bir şekilde katmalısınız. Masa başı işinde çalışanlar için de ortopedik sandalyeler kullanılmalı, dinlenme molaları verilmeli, yürüyüşleri aksatmamanız lazım. Gün boyu ayakta çalışan hastalar da dinlenme molalarını özellikle istemeli, egzersizlerle vücudu yüklere alıştırmalıdır.

Bel ve Bacak Ağrıları İçin Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bel ve bacak ağrıları için doğal olarak:

  • Masajlar,
  • Sağlıklı bir diyet,
  • Zerdeçal,
  • Elma sirkesi,
  • Hardal tohumu gibi yöntemler örnek verilebilir.

Belden bacağa vuran ağrı hastalar tarafından görmezden gelinse de bel fıtığı gibi bir sorundan tetikleniyorsa zaman kaybetmeden tedaviye geçilmelidir. Hastanın ağrı eşiğini yukarıya çekecek bütün ağrı kesicileri kullanmayı bırakması elzemdir. Sorunun nerede olduğunu anlamayan bir hasta uzunca bir süre geçtikten sonra bacaklarını kullanmayacak hale gelebilir. Bu yüzden çağımızın sorunu olan bilgisayar ve ekran bağımlılığından uzaklaşıp spora ayırılacak vakitler konulmalıdır. Beslenme düzeni kesinlikle bu tarz hastalar için önemlidir. Açıklanan verilere göre obez hastalarda iyileşme oranı gün geçtikçe azalırken, sağlıklı beslenen ama türlü sebeplerden veya egzersizden dolayı bel fıtığı oluşan bireylerde hastalık daha kısa sürede tedavi ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.