Gaziantep’te yeşil zeytin tezgaha indi... Gaziantep'te zeytinin kilosu 18 liradan başlayıp 35 liraya kadar çıkıyor

Gaziantep’te yeşil zeytin tezgaha indi... Gaziantep'te zeytinin kilosu 18 liradan başlayıp 35 liraya kadar çıkıyor
Gaziantep’in kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan zeytin tezgâhlardaki yerini aldı. Sezonun sıcak geçmesi ve kuraklıktan dolayı zeytinde rekoltenin düşük olduğunu söyleyen esnaf, zeytinin az olmasına rağmen vatandaşın ilgisinden memnun. İriliğine, lezzetine, kalitesine ve türüne göre zeytinlerin kilosu 18 liradan başlayıp 35 liraya kadar çıkıyor.


Artan fiyatlara rağmen satışlarının çok iyi gittiğini belirten esnaf, “Bizim yeşil zeytinlerimiz Mersin’den, İskenderun Arsuz’dan ve Nizip’ten geliyor. Bunların ayrı ayrı fiyatları var. 18’den başlayıp 35 liraya kadar çıkıyor. Geçen sene 8 liraydı.

En kaliteli zeytinimiz Nizip’ten geliyor. Nizip topağı derler. Vatandaş şu anki piyasayı da bildiğinden artık gelen zamlara alıştılar. Şuanda ortalama fiyat 18 lira zeytin için iyi fiyat.  Vatandaş da hayat şartlarına göre de artık bir şey demiyor. Hazır almak yerine evde kendilerinin kırıp yapması daha sağlıklı olur ve fiyatı kendileri için daha uygun olur. Ben burada hazır yapılmışını da satıyorum. Hazır zeytin 2 kiloluk var 120 lira, 3 kiloluk hakiki Nizip’in zeytini var 200 lira. Arsuz’dan gelen var 3 kilo 140 lira.” ifadelerini Kullandı.

Satışlarının iyi gittiğini belirten bir diğer esnaf ise, “Fiyatların bu kadar artmasının sebebi az olmasından. Bu sene çok az. Vatandaşın talepleri çok iyi. Gelen 6-8 kilo alıyor. Kimisi burada kırdırıyor kimisi evde kendisi kırıyor. Tabii evde kırdırması daha sağlıklı oluyor, hem hijyen hem sağlık açısından. Satışlarımız bu şekilde giderse çok iyi olur” dedi.

Nizip’ten gelen zeytinin daha kaliteli olduğunu söyleyen bir diğer esnaf ise, “Kuru zeytinin kilosu 20 liradan başlıyor. 27 liraya kadar da zeytin var. 27 lira olan Nizip’ten geliyor.  Hatay’dan, İzmir’den, Mersin’den de zeytin geliyor. Satışlarımız çok iyi vatandaş alabiliyor. Geçen sene 10 liraydı bu sene 20 den başlıyor. Hayat pahalılığından dolayı daha vatandaştan ters bir tepki almadık.

Sadece geçen sene 30 kilo alan bu sene 10 kilo alıyor. Yani ihtiyacı kadar alıyorlar artık. Bizde hazır veya kurusu arasında pek fiyat farkı olmuyor. Buradan aldıktan sonra 5 liraya kırdırıyor. Bunun bidon parası da var tabi. O yüzden hemen hemen aynı fiyata denk geliyor. Ama müşterilerimiz genellikle tercihleri kuru zeytinler. Çünkü evde kırmak ile makinada kırdırmak bir olmuyor kalite farkı ve kendi eliyle kırsa daha yağlı oluyor.”şeklinde konuştu.

Zeytin alışverişi yapmaya gelen bir vatandaş ise, “Evet fiyatlarda bir yükseklik var. Ama zamana göre normal. Ceviz veya fıstığın fiyatına bakarsan en uygunu zeytin. 6 kilo aldım 120 lira. Burada ücretsiz bir şekilde de kırdırdım. Evde yapmak daha karlı oluyor. 6 kilodan da 5 kiloluk zeytin çıkar. Hazır alsan 300-400gr bir fark oluyor” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.