Gaziantep'in Bin Yıllık KARAPINAR GÖLETI' neden KURUDU? Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde Bin Yıllık Karapınar Göleti kurudu

Gaziantep'in Bin Yıllık  KARAPINAR GÖLETI' neden KURUDU? Gaziantep'in Yavuzeli ilçesinde Bin Yıllık Karapınar Göleti kurudu
Gaziantep Yavuzeli ilçesine bağlı Karapınar Gölü kurudu. Bin yıllık bir tarihi olduğu söyleyen göl sondaj kuyuları nedeniyle kaybedilen başka bir su kaynağımız oldu. Birçok balığın öldüğü gölde, kalanlar da ölmek üzere. Bölge halkı, göl için imkanların seferber edilmesini istiyor.

Gaziantep Yavuzeli ilçesine bağlı Karapınar Gölü kurudu. Birçok balık çeşidinin öldüğü gölde  köy sakinleri bu durumdan rahatsız ve şikayetçi.  Karapınar gölü çevre arazileri tarafından sulama için kullanılıyordu. Karapınar gölü bin yıllık yeraltı sularıyla doğal kaynak suyu olarak içe suyu ihtiyacını da karşılıyordu.

CHP Yavuzeli İlçe Başkanı Seydi Vakkas Dağlı konuyla ilgili “İlçemizin tarihinden beri olan bin yıllık doğal oluşmuş bir gölümüz. Üzerinde Nilüfer çiçekleri var. Türkiye’nin sadece 3 bölgesinde yetişiyor ve bunlardan biri bizde. 2019’da koruma altına alındı . Hem bölgemizdeki yeraltı sularının azalması hem de tarımsal arazilerin sulanma biçimi vurulan sondajlardan dolayı gölümüzü oluşturan kaynak dediğimiz suyun gözü dediğimiz yerde kuruma oldu. “ dedi.

İÇME SUYU OLARAK DA KULLANILIYORDU

Yavuzeli’nde yaşayan aynı zamanda ziraat mühendisi de olan CHP İlçe Başkan Seydi Vakkas Dağlı,  “Bölgemizin içme suyu da oradan depolanarak geliyordu . Yerin altından gelen su kurudu. Bizde bu göl kuruduğu için ilçemizin gölüne sahip  çıkmak için yetkililere seslendik. En azından gerekli yere sondaj vurup takviye yapılıp kaynağı kurutmamak için nilüferlerin orada devamını sağlamak için talepte bulunduk. Ama hiç kimse yardımcı olmadı. “ dedi

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ VE YAVUZELİ BELEDİYESİ İSTEDİ

Belediyenin yardımcı olmadığını iddia eden Dağlı ; “Bir de bölgedeki arazi sahiplerinin de iddiasına göre o çevredeki arsaları hem büyükşehir belediyesi hem de Yavuzeli belediyesi satın alıp piknik alanı

şeklinde bir şey yapmak istemişler. Ancak mal sahipleri arazilerini satmak istemedi . Şimdi vatandaş, malımızı satmadığımız için gölü kurumaya bıraktılar diyor. Buraya neden yardım etmiyorlar ve nilüferlerin kurumasına sebep oldular? O Birçok yaşayan hayvan deniz canlıları ölüyor. Yengeçler kurbağalar balıklar daha nice canlılar. Ve öldükçe de göl kokmaya başladı. Gölümüze sahip çıkılsın ve oradaki canlılar ve nilüfer çiçekleri ölmesin istiyoruz. Önceden çok balık tutulurdu maalesef artık öyle bir imkan da kalmadı. “ dedi.

Yavuzeli ilçesinde bulunan Karapınar Gölü’nün üstü bahar mevsimi ile birlikte nilüfer çiçeklerinin yaprakları ile kaplandı. Yemyeşil bir örtü ile örtülen gölet, çevredeki sarıdan yeşile uzanan doğanın rengine uyumlu hale gelmişti. Genelde Afrika, Avusturalya ve Güney Amerika’da meydana gelen Gaziantep’te de görülünce bu olay çok ilgi görmüştü. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından, nilüfer çiçekler koruma altına alınmış, hiç bir şekilde çiçeklerin doğal ortamının bozulmasına fırsat verilmemişti.

 KARAPINAR GÖLÜ İÇLER ACISI HALE GELDİ

Özellikle yaprakların çiçek açtığı dönemlerde daha da doyumsuz hale gelen manzara ile insanların bölgeye akın ederken, bölgedeki piknik alanı işletmecileri yoğun ilgi görüyordu. Manzara eşliğinde piknik yapıldığını belirten vatandaşlar, manzaranın tadını artık çıkaramıyor çünkü manzara kalmadı.

Bölge halkının ve çevre ilçelerden gelen vatandaşlar serinlemek için gölüne giriyorlardı ama artık sular çekildiği için halk o göle giremiyor. Devlette çözüm beklediklerini söyleyen vatandaşlar bu sıkıntının biran önce çözülmesini istiyor. Çözüm için nasıl bir yol izleneceği merak konusu olurken, çevre sakinleri bu problemin daha büyük sorunlara yol açacağını söylüyor. Çünkü birçok balık türü ölmek üzere. O ortamda yaşayan canlıların ölmesiyle göl kokmaya başladı. Bölge halkı zaman geçmeden göle sahip çıkılmasını istiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.