Erdal Can Alkoçlar:Çin'in magnezyum üzerindeki kısıtlama etkinliği küresel sanayi'yi tehdit ediyor

Erdal Can Alkoçlar:Çin'in magnezyum üzerindeki kısıtlama etkinliği küresel sanayi'yi tehdit ediyor
Çin, alüminyum alaşımı üretiminde önemli bir bileşen olan magnezyum üretiminde neredeyse tekele sahip. Dünyanın magnezyum üretiminin yaklaşık %87'si Çin'den geliyor ve çoğu Shaanxi eyaletindeki Yulin Şehrinden geliyor.

Magnezyum üretimi inanılmaz derecede enerji yoğundur. Bir ton metali üretmek için 35-40 megavat-saat güç gerekiyor. Ek olarak, üç ay sonra meydana gelen oksitlenme ile metalin depolanması özellikle zordur.

Ekim ayı başlarında, Yulin Şehri Kalkınma ve Reform Komisyonu, 2021 yılına kadar enerji yoğunluğu ve tüketimi azaltma hedeflerine ulaşılmasına ilişkin yeni bir belge yayınladı. Belge, büyük enerji yoğun endüstrilerin veya işletmelerin Eylül'den Aralık'a kadar üretimlerini azaltması veya durdurması gerektiğini şart koşuyordu.

Bu üretim kısıtlamaları özellikle magnezyum üretimini etkiledi ve yıl sonuna kadar 50 magnezyum izabe tesisinin 35'i kapandı. Yerel yetkililer, enerji tüketimi hedeflerine başarıyla ulaşılmasını sağlamak için geri kalanlara üretim seviyelerini %50 azaltmalarını söyledi.

Otomotiv endüstrisi üzerindeki etkisi

Metal kıtlığı otomotiv endüstrisini olumsuz etkileyebilir.

Barclays analisti Amos Fletcher, "Alüminyum levha ve kütük üretiminde magnezyumun yerini hiçbir şey tutamaz" dedi. "Magnezyum için aşağı yönlü talebin %35'i otomatik sacdır - bu nedenle magnezyum arzı durursa, tüm otomobil endüstrisi potansiyel olarak durmak zorunda kalacaktır."

Avrupa'da ithal edilen magnezyum geçen ay %75 artarak ton başına 9.000$'ın üzerine çıkarak rekor seviyeye ulaştı. Avrupa, Çin'de üretilen tüm magnezyumun %45'ini ithal ediyor ve bu da Avrupa'nın otomotiv endüstrisinde büyük üretim kayıplarını tehdit eden bir darboğaz riski yaratıyor.

Metaldeki ciddi kıtlık şimdiden rekor fiyatlara yol açıyor, küresel pazarda bozulmalar yaratıyor ve tedarik zincirinde büyük aksaklıkların habercisi oluyor.

Ülkemizin ilgili madenlerin tedariği için ciddi bir alternatif olacağını belirten Erdal Can Alkoçlar, hükümetimizin çıkardığı yeni yasalarla bu alanda yatırımın daha da artmasını bekledigini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.