Gaziantep'te kamu ihaleleri yapılamıyor, müteahhitler iflasın eşiğine geldi! “BU ŞARTLARDA İHALEYE GİRİLMEZ”

Gaziantep'te kamu ihaleleri yapılamıyor, müteahhitler iflasın eşiğine geldi!  “BU ŞARTLARDA İHALEYE GİRİLMEZ”
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, kamu müteahhitleri ve inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıları Ankara’ya taşıdı. Kamu Müteahhitlerine Fiyat Farkı Kararnamesi ve Tasfiye Hakkı tanıyan düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Yıldırım, son bir yılda inşaat maliyetlerinin yüzde 500’lere varan oranlarda arttığını, kamu ihalelerinin yapılamadığını, müteahhitlerin iflasın eşiğine geldiğini ve milyonlarca insanın ise işsizlik sorunu ile karşı karşıya olduğun

Türkiye’de ve Gaziantep’te iş yapan kamu müteahhitleri, aylardır Fiyat Farkı ve Tasfiye Kararnamesini bekliyor. Daha önce hayata geçirilen kararnamelerde umduklarını bulamayan müteahhitler, yeni kararname ile ilgili çalışmaları da merakla bekliyor.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, kamuya çalışan müteahhitlerin sorunlarının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletilmesi için TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na yazı gönderdi. Başkan Yıldırım ilgili yazısında, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılara ve inşaat maliyetlerindeki artışa değindi.

SAYIŞTAYI’IN GÖRÜŞLERİ İSTENDİ

Yıldırım, “Global ölçekte yarattığı etki ile ekonomiyi de olumsuz etkileyen Covid-19 inşaat sektörünü derinden etkilemiştir. Sektörün içinde bulunduğu olumsuzlukların giderilmesi konusunda tarafınıza da iletilen konularda bugüne kadar gerekli tüm destekleri sunmanızdan duyduğumuz memnuniyeti bir kez daha belirtir, teşekkürlerimizi arz ederiz. Başta kamu müteahhitleri olmak üzere, inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunların çözüme kavuşturulması yönündeki çabalarınız sonucu kamu müteahhitlerine fiyat farkı ödenmesi kararnamesi ve tasfiye hakkı verilmesiyle ilgili kanun 15 Nisan 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanmıştır. 4735 Sayılı kamu ihale sözleşmeleri Kanunu'na eklenen ve kamu müteahhitlerine “Ek Fiyat Farkı/Tasfiye Hakkı” verilmesini sağlayan Geçici 6.Maddenin uygulanmasına ilişkin esasları düzenleyen yönetmelik taslağı Kamu İhale Kurumu tarafından düzenlenerek 27.04.2022 tarihinde Sayıştay Başkanlığına gönderilmiş ve bu konuda görüşleri istenmiştir.”

İNŞAAT MALİYETLERİ YÜZDE 500 ARTTI

“Bahse konu taslak metinde artırımlı fiyat farkı hesabına ilişkin hükümlerde Fiyat Farkı ödenen işler için 0,90 olan B kat sayısının 1,00 olacağı, fiyat farksız işler için D katsayısının 0,25 ve işin devamında 0,15 olacağı belirlenmiştir. Buna göre; 0,90 katsayısı 1,00 olarak değiştirilmekte bu da işlerin devamına kadar yüzde 11 oranında ilave fiyat farkı verilmektedir. Son bir yılda malzeme fiyatlarında yüzde 500'leri bulan artışlara bir yana, yüklenici firmalara TÜİK tarafından açıklanan verilerinin altında (yüzde 11 oranında) fiyat farkı verilmesi sektörü rahatlamamış, aksine daha çok zora sokmuştur. Aynı durum fiyat farkı olmayan işler içinde geçerlidir.”

“MÜTEAHHİTLER, KAMU İHALELERİNE KATILAMIYOR”

“Son üç ayda ülkemizde iki adet fiyat farkı kararnamesi çıkartılmıştır. Birinci kararname hiçbir derde derman olmamışken, şuan itibariyle detayları hazırlanan ikinci kararnamenin de bu şekilde çıkması sektörü tamamen bitirecek, milyonlarca insanı işsizlik sorunu ile karşı karşıya bırakacaktır. Kamu müteahhitleri içinde bulundukları sıkıntılar münasebetiyle şantiyelerini kapatmış, yeni kamu ihalelerine katılamadıklarından kamu ihale yapamaz duruma gelmekte, ülke genelinde alt ve üst yapı inşaatları durma noktasına gelmektedir.”

“YASAL DÜZENLEME YAPILMASI KAÇINILMAZ”

“Gerek ülkemizin alt ve üst yapılarının tamamlanması, gerekse de inşaat sektörünün içinde bulunduğu sorunların çözümü konusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması kaçınılmaz olmuştur. Özellikle fiyat farkı ödenen işler için 0,90 olan B katsayısının minimum 1,50 seviyesine çıkarılması, fiyat farkı ödenmeyen işler için de verilmesi öngörülen D katsayısının 1,50 seviyesinde olması sektörü rahatlatacaktır. Aynı desteğin sektörün bütünü için uygulanmalıdır. Konunun bu bağlamda değerlendirilerek, Cumhurbaşkanlığı yüksek makamına iletmeniz hususunda desteklerinizi takdirlerinize arz ederiz” ifadelerine yer verdi.

Başkan Yıldırım’ın bu çağrısının yankıları da merak konusu oldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.