Gaziantep'te Hububat Kıtlığı! Yağmur yağmayınca hububatta yüzde 80 kayıp yaşandı

Gaziantep'te Hububat Kıtlığı! Yağmur yağmayınca hububatta yüzde 80 kayıp yaşandı
Mart ve Nisan aylarında istenilen yağış olmayınca hububatta rekolte kaybı kaçınılmaz olacak

Mart ve Nisan aylarında istenilen düzeyde yağış olmaması çiftçileri endişeye sevk etti. Çünkü bu aylar hububat için başak açma, büyüme, gelişme dönemi. Bu aylarda yağış olmayınca hububat büyümedi ve gelişmedi. Dolayısıyla birçok çiftçi hububat ekili tarlasını traktör ile sürmeye başladı.  


Son yılların en düşük rekoltesini alacağız 
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, kuraklık nedeniyle hububat rekoltesinde yüzde 80 kayıp yaşanacağını belirtti, ‘Kuraklık kaderimiz olmamalı’ dedi. “Rekolte tahmini bile yapamıyoruz. Şu anda birçok çiftçimiz tarlasını biçtirmeden traktörle sürmeye başladı. Yani biçerdöver birçok tarlamıza giremeyecek. Bölgemizde sulanmayan tarlalardan dekara 100 kilogram arpa ve buğday alırsak, elimizi öpüp başımıza koyarız. Kısacası son yılların en düşük rekoltesini alacağız” dedi.  


Çiftçi hasat zamanını sabırsızlıkla beklerken, büyük hayal kırıklığı yaşadı 
“Çiftçi hasat zamanını sabırsızlıkla beklerken, büyük hayal kırıklığı yaşadı” diyen Çolak, “Durum böyle olunca çiftçi önümüzdeki yıl ekmek için tohum elde edemeyecek. Yanı başımızdaki Fırat’ın suyunun boşa akmasının ülkemize hiçbir faydası yok. Fuzuli yerlere para harcanacağına çiftçilerin sulu tarım ve daha teknolojik tarım yapabilmesi için imkân sağlanması gerekiyor. İmkan olursa dünyada yaşanan olaylar bizleri ilgilendirmez. Çünkü tarım bakımından kendi kendimize yetebiliriz. Yeter ki çiftinin önü açılsın. Devletin çiftçilerimizin yanında olduğunu göstermesi lazım” açıklamasını yaptı.  


Mart ayındaki don olayları zeytin ağaçlarına büyük zarar verdi 
Mart ayında yaşanan don olaylarının zeytin ağaçlarına büyük zarar verdiğini açıklayan Çolak, “Şahinbey Ziraat Odası olarak İlçe Tarım Müdürlüğü’ne zararın tespit edilmesi için yazı yazdık, ‘Çiftçiler başvuruda bulunsun’ cevabını verdiler. Zeytin ağacı zarar gören 400’ün üzerinde çiftçimiz başvuruda bulundu, ancak İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü, yapılan başvuruları dikkate almadı. Nisan ayı yağışları hububat için olmazsa olmazımız. Çünkü bu ayda yağış olursa rekolte artar, olmazsa düşer. Mart ayında don olduğundan ürün gelişmeyince ve Nisan ayında da istenilen yağış olmayınca ekili alanların yüzde 80’i bitmiş durumda” ifadelerine yer verdi.   


Çiftçi, tedirgin bir şekilde tarlasına gitmemeli 
Başkan Çolak, girdi maliyetlerinin aşırı artmasının çiftçilerin belini büktüğünü vurguladı. “Çiftçilerimiz tüm girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen üretme ve ekme çabası ve gayreti gösteriyor. Belki de bu son çırpınışlar olabilir. Çünkü artık tutunacak dalları kalmadı. Zaten geçen yıl da kurak olduğundan çiftçimiz kazanamadı, bu yılda kurak yine kazanamayacak. Devletimize büyük görevler düşüyor. Kuraklık kaderimiz olmamalı. Çiftçilerimiz tedirgin bir şekilde tarlasına gitmemeli” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.