Başkanlık yasası çıktı, Süper Lig'de hangi başkan devam edecek?

Başkanlık yasası çıktı, Süper Lig'de hangi başkan devam edecek?
Yıllardır beklenen Spor Kulüpleri Yasa tasarısı TBMM'ye geçtiğimiz hafta görüşüldü ve yasa TBMM’den geçti. Bu yasanın çıkmasıyla birlikte kulüp başkanları ve yönekicileri zor durumda kaldı. Resmi Gazete’de yayınlanan yasa sonrasında kulüp başkanlarının durumu belirsizliğini korurken Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Cevdet Akınal’ın ise devam edip etmeyeceği merak edilmeye başlandı. Yasa kulüpleri borca batıran başkanlara hapis dahil ağır cezalar getiriyor.

Türk kulüplerini borç batağından kurtarmayı hedefleyen yeni spor yasası teklifi TBMM Başkanlığı'ndan geçerken Resmi Gazetede ise yayımlandı. AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, yeni spor yasası tasarısının detaylarını anlattı.
Yasa teklifini hazırlayan eski milli futbolcu AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, "4 büyüklerin borcu 25 milyar TL'yi aştı. Alt lig takımlarının 300 milyon liralara ulaşan borçları bulunuyor. Harcamaların kurallara bağlanması gerekiyor. Denetim noktasındaki eksiklikler olayı bu noktalara kadar getirdi" diye konuştu.

İŞTE 60 MADDELİK TEKLİFTEN ÖNE ÇIKANLAR


SADECE FUTBOL DEĞİL: Yalnızca 4 Büyükler'i değil, basketboldan hentbola kadar bütün spor branşlarını kapsıyor.
A.Ş. OLACAKLAR: Spor kulüpleri, dernek statüsünden çıkıp anonim şirkete dönüşebilecek. Ayrıca birleşerek federasyon ve konfederasyon şeklinde üst kuruluş oluşturabilecek.
DENK BÜTÇE: Anonim şirket gibi örgütlenen kulüpler, şubeler açabilecek. Denk bütçe uygulayacak. Takımlar geliri kadar borçlanabilecek.
ŞEFFAF DÖNEM: Kulüpler belirli miktar üzerindeki ödeme ve tahsilatlarını bankalar üzerinden yaparak şeffaflaşacak.
YÖNETİCİ BORÇTAN SORUMLU: Kulüp başkanı ve yöneticileri bulundukları dönem borçlarından sorumlu tutulacak. Bunun için ağır yaptırımlar ve hapis cezası gündemde.
MENAJERLER: Futbolcuların tüm anlaşmaları şeffaf olacak. Menajer, oyuncular ile maksimum 2 yıl sözleşme yapabilecek. Komisyonu %3-5 arasında olacak. Sözleşmeler noter huzurunda gerçekleşecek.
YENİ FEDERASYON GELİYOR: Bağlı ve bağımsız spor federasyonu ayrımı kaldırılarak tüm federasyonlar 'Spor federasyonu' şeklinde yapılandırılacak. Federasyonlar, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulacak.
YÖNETİMDE MİLLİ SPORCU OLACAK: Federasyonların yönetim kurulunda en az iki milli sporcu yer alacak.
DENETİM BAKANLIKTA: Spor federasyonlarının her türlü (kuruluş kanunu bulunanlar hariç) harcamaları Spor Bakanlığı tarafından denetlenecek. Federasyon başkanları, en fazla üç dönem bu görevi yapabilecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.