Gaziantep'te Tapu'da Devrim! Kardeşler Arasında Miras Çekişmesine Son!

Gaziantep'te Tapu'da Devrim! Kardeşler Arasında Miras Çekişmesine Son!
Gaziantep'te yıllardır süren miras kavgalarına son! Miras hukuku, anne baba vefat ettikten sonra çocukların miras haklarını eşit bir şekilde koruyacak... İşte detaylar


Miras hukuku, anne baba vefat ettikten sonra çocukların miras haklarını eşit bir şekilde korumaya devam ediyor. Miras paylaşımında adaletsizlik meydana gelen durumlarda hak sahipleri, ister on yıl ister yarım asır geçmiş olsun, zaman aşımına takılmadan kendi miras haklarını talep edebilme güvencesine sahipler.

GAZİANTEP'TE MİRAS ANLAŞMAZLIKLARINA SON

Gaziantep'te yeni düzenlemelerle miras anlaşmazlıklarında yeni bir dönem başlıyor. Bu dönemde, tapu sahibi olmanın zaman sınırı yok. Yaşlanan anne babalar çoğunlukla çocuklarıyla aynı çatı altında yaşamayı seçiyor ve mal bırakma olanağı buluyorlar. Mal dağılımının, ebeveynlerle çocuklar arasındaki yakınlık seviyelerine göre değişiklik göstermesi nedeniyle ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklar, mahkemelerin sıkça ele aldığı konular arasında.

GAZİANTEP'TE BİNLERCE DOSYA VAR

Türkiye ve Gaziantep'te Adliyelerde sıkça karşılaşılan aile içi miras kavgaları, yeni düzenlemelerle hafifletilmeye çalışılıyor. Kardeşler arasındaki adaletli bölüşüm teşvik ediliyor ve miras konularında zaman aşımı uygulamasına gidilmiyor.

EŞİT BÖLÜNECEK

Türk Medeni Kanunu, ebeveynlere, mallarını diledikleri gibi yönetme ve istedikleri çocuklarına aktarma özgürlüğü veriyor. Ancak, ebeveynlerin vefatından sonra, eşitsiz bölüştürülen mallar hakkında açılan davalar sonucunda, malın kardeşler arasında eşit dağıtılması mümkün hale gelebiliyor.

İTİRAZ SÜRECİ BAŞLADI

Özellikle, aileleriyle aynı şehirde yaşayan çocukların, yaşlılık dönemlerinde ebeveynleriyle yaptıkları özel anlaşmalar sonucu, mülklerini hibe alabildikleri biliniyor. Bu çocuklar anne babalarının vefatından sonra bu mülkleri diledikleri gibi kullanıp gelir sağlayabilirler. Diğer mirasçılar tarafından itiraz edilmediği sürece bu durum uzun yıllar devam edebilir.


PARAYLA SATILDIYSA 'DURUM FARKLI'


Gaziantep'te eğer bir mülk paraya dönüştürülmüşse ve bu durum mahkemeye taşınırsa, ne yazık ki mahkeme bu konuda müdahale edemiyor. Miras kanunlarına göre, ebeveynler mülklerini istedikleri çocuklarına devredebilir, fakat ölümleri üzerine hukuki durum değişir. Eğer ebeveynlerin malları kendi rızalarıyla ya da diğer çocukların etkisiyle el değiştirdiyse, zamanın geçişi ne olursa olsun mahkemede hak iddia edilebilir.

EŞİT PAYLAŞIM YAPILMIŞSA

Anne ve babanın ölümünden sonra mal kaybı yaşamamak adına bir kardeş tarafından mülk paraya çevrilmişse, mahkeme bu parayı miras payı olarak kabul edip dağıtmayabilir. Ancak, mirasın eşit dağılmadığı, bir kardeşin üzerine önceki mal geçirilme durumunda, tek bir kardeşin dava açması tüm süreci başlatmaya yetecektir. Bu, miras anlaşmazlıklarında hukuki sürecin başlatılması için gereken yegâne şarttır.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.