Anayasa Mahkemesi, Canan Karatay için hak ihlali kararı verdi! Karatay, tıbbı açıklamalarından dolayı ceza almıştı!

Anayasa Mahkemesi (AYM), televizyon programlarına beslenmenin önemi ve depresyonla beslenme arasındaki ilişkiye dair tıbbi açıklamaları sebebiyle İstanbul Tabip Odasınca Prof. Dr. Canan Karatay’a verilen para cezasını ifade özgürlüğünün ihlali olarak saydı. Açıklanan kararda bilim insanlarının her söylediğinin mutlak anlamda doğru olduğunun söylenemeyeceği vurgulandı! İşte konuya dair detaylar!
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Sağlık ve beslenme konusundaki açıklamalarıyla sık sık gündeme gelen Canan Karatay’la alakalı açılan dava da Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını paylaştı. Anayasa Mahkemesinin Resmi Gazete ‘de yer alan kararına göre, Karatay, 2016’da katılmış olduğu ortalama 5 saat süren bir TV yayınında, beslenmenin önemi, depresyon ile beslenme arasındaki ilişkili konulara değinmişti. İlaç şirketlerinin ticari kaygıyla hareket ettiğine ve antidepresanlar ile mutlu olunamayacağını fakat sağlıklı beslenmeyle mutlu olunabileceğini dair açıklamalar yaptı.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Bahsi geçen yayın üzerine İstanbul Tabip Odası Onur Kurulu, Canan Karatay hakkında disiplin soruşturması başlattı. Uzman isim hakkında başlatılan soruşturma sonrasında Karatay’a 1.325 TL para cezası verildi. Türk Tabipleri Birliği Yüksek Onur Kurulu da alınan kararı onayladı. Karatay’ın ceza kararının iptali istemiyle açtığı davada Ankara 13. İdare Mahkemesin tarafınca, yaptığı istinaf başvurusu da bölge idare mahkemesi tarafından reddedildi. Bu karar üzerine Karatay, Anayasa Mahkemesine hak ihlali iddiasıyla bireysel olarak başvuruda bulundu.
Foto Haber ve Resimleri Görmek İçin Diğer Sayfaya Geçiniz...

Başvuruya dair incelemede bulunan Yüksek Mahkeme Anayasa’nın 26. maddesinde güvence Altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini hükmetti ve Karatay’a 18.000 TL manevi tazminat ödenmesine dair karar aldı. Bunun yanı sıra, yeniden yargılama yapmak üzere kararın Ankara 13. İdare Mahkemesine gönderilmesine dair karar alındı. Anayasa Mahkemesi Tarafından alınan karar da Anayasa’nın 26. maddesine göre herkesin ifade özgürlüğünün bulunduğu, bunun fakat kanunda belirtilen şartlarda sınırlandırılabileceği kaydedildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.