Gaziantep'te Miras Kalan Ev ve Arsalar İçin Yeni Dönem!

Gaziantep'te miras kalan ev, arsa ve tarlaların satışında yeni dönem başladı. İlk ihale hangi şartlarda sadece mirasçılar arasında yapılacak? İşte yeni düzenlemenin tüm ayrıntıları.
Gaziantep'te Miras Kalan Ev ve Arsalar İçin Yeni Dönem!

Gaziantep’te başta ev, arsa ve tarla olmak üzere miras yoluyla kalan taşınmazlarla ilgili dikkat çeken bir değişiklik yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, mirasçılar arasında yıllarca sürebilen ortaklığın giderilmesi süreçlerinde taşınmazın ilk aşamada aile içinde kalmasının önünü açıyor.

12. Yargı Paketi kapsamında İcra ve İflas Kanunu’nun 114. maddesinde yapılan değişiklikle, belirli şartları taşıyan miras taşınmazlarında ilk açık artırma yalnızca malik olan mirasçılar arasında gerçekleştirilecek. Düzenleme, Gaziantep’te miras kalan ev ve arsaları bulunan vatandaşları da yakından ilgilendiriyor.

Miras kalan ev ve arsada ilk söz mirasçıların olacak

Yeni sistem, bütün maliklerin taşınmazı miras yoluyla edinmiş olması ve mirasçılar dışında üçüncü bir kişinin taşınmazda mülkiyet hakkının bulunmaması halinde uygulanacak.

Bu şartlar sağlanıyorsa yapılacak ilk artırma dışarıya kapalı olacak. Yani mirasçı olmayan bir kişi, akraba olsa dahi ilk artırmaya katılamayacak. Öncelik doğrudan taşınmazın malik mirasçılarına verilecek.

Ancak burada önemli bir ayrıntı bulunuyor. İlk artırmada teklif, taşınmazın belirlenen muhammen kıymetinin yüzde 100'ü ile satış ve paylaştırma giderlerini karşılayacak seviyeden başlayacak. Dolayısıyla taşınmazın ilk ihalede değerinin çok altında el değiştirmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Mirasçılar arasındaki ilk artırmada alıcı çıkmaması halinde ise ikinci artırma genel kurallara göre yapılacak ve üçüncü kişiler de ihaleye katılabilecek.

Taşınmazın değeri nasıl belirlenecek?

Satış öncesinde taşınmaz için kıymet takdiri yapılacak ve muhammen değer bu rapor üzerinden belirlenecek.

Bu nedenle miras kalan bir ev, arsa veya tarlayı almak isteyen mirasçının yalnızca kendi payını değil, ihalede oluşabilecek bedeli ve satışla bağlantılı giderleri de dikkate alarak hazırlık yapması gerekecek.

Özellikle Gaziantep gibi arsa ve konut değerlerinin mahalle bazında ciddi farklılık gösterebildiği bir kentte, kıymet takdiri raporu ihalenin en önemli belgelerinden biri olacak.

Mirasçılardan biri hissesini dışarıya devrederse ne olacak?

Yeni düzenlemenin uygulanabilmesi için taşınmazdaki tüm maliklerin mirasçı olması gerekiyor.

Mirasçılardan birinin hissesini daha önce mirasçı olmayan üçüncü bir kişiye devretmesi veya satması durumunda ise özel ilk artırma kuralı uygulanmayacak. Böyle bir durumda ihale üçüncü kişilere de açık şekilde gerçekleştirilebilecek.

Bu nedenle miras kalan taşınmazlarda tapu kayıtlarının ve mevcut hissedarların önceden kontrol edilmesi büyük önem taşıyor.

Öte yandan miras taşınmazlarına ilişkin düzenleme ile emlak ilanlarına yönelik EİDS uygulamasını birbirinden ayırmak gerekiyor. Ticaret Bakanlığı, taşınmaz ilanlarında kimlik ve yetki doğrulamasını zorunlu tutuyor. Bakanlığın açıklamasına göre bu kurallar Instagram, Facebook ve WhatsApp dahil elektronik ortamda verilen taşınmaz ilanlarını da kapsıyor ve kurallara aykırı ilanlara idari yaptırım uygulanabiliyor.

Sosyal medyada emlak ilanı paylaşımında EİDS dönemi

EİDS kapsamında taşınmaz ilanı verebilmek için ilanı veren kişinin kimliği ve taşınmazı pazarlama yetkisi doğrulanıyor. Yetkili emlak işletmelerinin de taşınmaz sahibi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilmesi gerekiyor.

Bu nedenle sosyal medya üzerinden ev, arsa veya diğer gayrimenkuller için ilan paylaşanların da doğrulama kurallarına dikkat etmesi gerekiyor.

Gaziantep’te miras kalan bir taşınmazı bulunan vatandaşlar açısından yeni sistemin en kritik noktası ise şu: Tüm maliklerin mirasçı olduğu ve üçüncü kişilerin mülkiyet hakkının bulunmadığı taşınmazlarda ilk açık artırma artık yalnızca malik mirasçılar arasında yapılacak.

Gaziantep'te mirasçılar bu noktaya dikkat etmeli

Miras kalan taşınmazın satış sürecine gireceği durumlarda öncelikle tapudaki maliklerin kimler olduğu, taşınmazın miras yoluyla intikal edip etmediği ve üçüncü kişilere ait herhangi bir hisse bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli.

İhaleye katılmayı düşünen mirasçıların ise kıymet takdiri raporunu incelemesi, muhammen bedel ve satış giderlerini karşılayabilecek finansmanı önceden planlaması gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.