Gaziantep’te Tarımda Büyük Kayıp: Kuraklık ve Don Afetleri Çiftçiyi Zorluyor

Gaziantep’te Tarımda Büyük Kayıp: Kuraklık ve Don Afetleri Çiftçiyi Zorluyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2025 yılında yaşanan doğal afetlerin tarım sektöründe büyük zararlara yol açtığını açıkladı.

Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, buğday, arpa ve mercimek üretiminde yüzde 80’e varan verim kayıpları yaşandığını belirtti.

Kuraklık Tarımı Derinden Etkiledi

Bayraktar, “Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday, arpa ve mercimekte yaklaşık yüzde 80 oranında verim kayıpları görülmektedir” dedi. Kış yağışlarının mevsim normallerinin yüzde 32, geçen yılın kış yağışlarının ise yüzde 27 altında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, ocak ayının son 55 yılın en sıcak üçüncü ocak ayı olduğunu ifade etti. İlkbahar yağışlarının da beklentilerin altında kalması sonucu, tahıllarda ciddi verim düşüşleri yaşandığını dile getirdi.

Sulu Tarımda da Verim Kaybı Bekleniyor

Kuru tarım alanlarının yanı sıra sulu tarım yapılan bölgelerde de verim kayıplarının olabileceğine dikkat çeken Bayraktar, “Sulu tarım yapan çiftçiler sezon içinde 2-3 sulama yapıp kalanını yağmur desteğine bırakıyor. Bu yıl yağmur desteğinin gelmemesi nedeniyle sulu tarımda da verim azalması kaçınılmazdır” dedi.

Bölgesel Önemi Büyük

İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri, Türkiye’nin buğday üretiminin yüzde 55’ini, arpa üretiminin ise yüzde 61’ini karşılıyor. Bu bölgelerde yaşanan verim kayıplarının ülke tarımını olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, kuraklığın üretici gelirlerini de ciddi şekilde düşürdüğünü söyledi.

Çiftçilere Destek Çağrısı

Bayraktar, Nisan ayında yaşanan zirai don afetinden zarar gören çiftçilere yapılan yardımların, kuraklıktan zarar gören çiftçilere de mutlaka sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye’de buğday ve arpa üretiminin büyük kısmının kuru şartlarda yapıldığını hatırlatan Bayraktar, “Hasadın hızlanmasıyla birlikte rekoltenin beklentilerin altında kalması, üretim maliyetlerini daha da artıracak. Üreticilerimiz emeklerinin karşılığını almak istiyor. Bu nedenle yapılacak yardım ve fark ödemeleri, ekim döneminden önce çiftçilerimizin eline ulaşmalıdır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.