Gaziantep’te Çevre ve Ekonomi İçin Tarihi Adım

Gaziantep’te Çevre ve Ekonomi İçin Tarihi Adım
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Oğuzeli ilçesinde kurduğu Biyogaz Enerji Santrali ile hem çevreyi koruyor hem de milli ekonomiye önemli katkılar sağlıyor.

Hayvansal ve tarımsal atıkların enerji ve gübreye dönüştürüldüğü bu modern tesis, Gaziantep’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine büyük destek veriyor.

Atıklardan Elektrik ve Organik Gübre Üretimi

Santralde, çiftliklerden toplanan büyükbaş ve tavuk gübresi ile tarımsal atıklar anaerobik ortamda işlenerek biyogaz elde ediliyor. Üretilen biyogaz elektrik üretiminde kullanılırken, metanı alınmış çürümüş atıklar organik gübreye dönüştürülerek bölgedeki çiftçilere dağıtılıyor. Böylece sera gazı salımı azalırken, toprak verimliliği ve tarımsal üretim destekleniyor.

2018’den Bugüne 20 Bin MW’dan Fazla Elektrik Üretildi

2018 yılında faaliyete başlayan Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali bugüne kadar 20 bin 225 MW elektrik üreterek bölge ekonomisine katkıda bulundu. Aynı zamanda bin 133 ton karbon salınımının önüne geçilerek çevre korundu ve yaklaşık 50 bin ton katı atık bertaraf edildi.

Çevreci Model Tarımda da Fark Yaratıyor

Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre Koruma, Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Daire Başkanlığı koordinasyonunda işletilen tesis, günlük ortalama 300 ton hayvansal atık işleyerek yılda yaklaşık 7 GWh elektrik üretiyor. Ayrıca, çiftçilere “Altın Gübre” olarak adlandırılan katı ve sıvı organik gübre desteği sağlanıyor.

Ulusal ve Uluslararası Ödüllerle Taçlandı

Oğuzeli Biyogaz Enerji Santrali, karbon ayak izini azaltan ve sürdürülebilirlik alanındaki başarısıyla dikkat çekiyor. Katar merkezli Globalcarboncouncil (GCC) Karbon Sertifikası çalışmalarına başlayan tesis, ICCI 2015 Enerji Verimliliği Ödülü, 2017 Sürdürülebilirlik İş Ödülleri ve 2023 İlham Veren Kamu Yönetimi Proje Ödülü gibi prestijli ödüllerle de taçlandırıldı.

Daha Temiz ve Yeşil Bir Gaziantep İçin Çalışmalar Sürecek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, biyogaz santralinin kapasitesinin artırılması ve çevre yatırımlarının hızla devam ettirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti. Tesis, hem çevre koruma hem de bölge ekonomisine sağladığı katkılarla Gaziantep’in geleceğine umutla bakmasını sağlıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.