Gaziantep’te Tekstil Alarmı: Üç Ayda 10 Bin İşçi Kapı Önüne Kondu!
Türkiye ekonomisinin ihracat ve istihdam açısından en kritik sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim, tarihinin en ağır krizlerinden birini yaşıyor. Özellikle Gaziantep, krizin merkez üssüne dönüşmüş durumda. 2025 yılının ilk çeyreğinde kentte 10 bine yakın tekstil işçisi işten çıkarıldı, çok sayıda fabrika kepenk indirdi.
Cumhuriyet’ten Elif Özge Yalçın’ın haberine göre, 2022’de 1 milyon 225 bin kişiye istihdam sağlayan tekstil sektörü, 2025’in ilk üç ayında Türkiye genelinde 35 bin 460 kişiyi işsiz bıraktı. Bunların yaklaşık üçte biri yalnızca Gaziantep’te gerçekleşti. Aynı dönemde 2 bin 147 firma faaliyetlerini durdurdu, 283 şirket konkordato ilan etti.
İstihdamın Bel Kemiği Çöküyor
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Eş Başkanı Toygar Narbay, yaşanan krizi “ekonomi politikalarının bir yıkımı” olarak tanımlıyor. Narbay, asgari ücretteki ve faizlerdeki dramatik artışlara rağmen döviz kurunun baskılanmasının, ihracatçıyı tamamen zarara soktuğunu vurguladı.
Narbay’ın paylaştığı verilere göre:
2022-2024 arasında resmi enflasyon: %138
Aynı dönemde asgari ücret artışı: %249
Politika faizi artışı: %258
Döviz kurundaki artış: %101
Bu tablo içinde birçok tekstil firmasının 2025 itibarıyla vergi öncesi kâr oranı eksiye düştü. Yani sektör artık zararına üretim yapıyor.
Gaziantep’te Her Fabrika Bir Kriz Hikayesi
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen’e göre, özellikle Güneydoğu’da –başta Gaziantep olmak üzere– yaşanan işten çıkarmalar ciddi boyutlara ulaştı. Türkmen, son üç ayda kentte 10 bine yakın işçinin işten çıkarıldığını, işçilerin çoğunun ihbar ve kıdem tazminatlarını bile alamadan kapı önüne konduğunu belirtti.
Türkmen, “İşçilerin bazıları sadece bir SMS ile işten çıkarılıyor. Devletin verdiği teşviklerden faydalanan patronlar, işçileri sigortasız, düşük ücretle çalıştırıyor. Krizin bedelini yine emekçiler ödüyor,” dedi.
“Sendikasız Fabrikalar Keyfi Davranıyor”
Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Şube Başkanı Asalettin Arslanoğlu ise, hükümetin sektöre yaklaşımını sert sözlerle eleştirdi. “İktidar bu sektöre hâlâ bez, çaput muamelesi yapıyor. Çalışma Bakanlığı iş hukuku konusunda tamamen pasif. Sendikasız fabrikalarda çalışan işçiler tamamen keyfi uygulamalara maruz kalıyor,” diye konuştu.
Sektör Temsilcilerinden Acil Çağrı:
TGSD ve diğer sektör kuruluşları, hükümete şu önerilerde bulunuyor:
Net ihracata %10 kur dönüşüm desteği verilmesi
Reeskont faiz oranlarının düşürülmesi
Çalışan başına ölçek fark etmeksizin 2.500 TL destek sağlanması
Faiz tahsilatının vade sonunda yapılması
Kriz Derinleşirse Gaziantep İçin Tehlike Büyük
Gaziantep, Türkiye'nin en önemli üretim ve ihracat merkezlerinden biri. Ancak tekstil sektöründeki bu yıkım, kentin sosyal ve ekonomik yapısını tehdit eder hale geldi. Yerel ekonominin bel kemiği olan fabrikaların kapanması, yalnızca işçileri değil, tüm kenti etkiliyor.
Uzmanlara göre, kriz bu hızla devam ederse Gaziantep’teki işsizlik oranı yıl sonuna kadar %20’yi geçebilir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu kadar faiz olan bir ülkede iş insanı neden mal alsın neden üretim yapsın hadi üretti satmakla neden uğraşsın.
Yanıtla (0) (0)Faiz koyar kafası ağrımaz ne işçi derdi ne vergi derdi.
Yani demem o ki nas varken sana bana ne oluyor ki
Gaziantep sanayi kenti, ekonomi kötü olunca firmalar ya konkordato ilan ediyor yada iflas ediyor,bu gidişle fakirliğin ve yoksulluğun zirve yapacağı kent olacak demedi demeyin,gasp,hırsızlık ve intihar vakaları artacak
Yanıtla (0) (0)