Gaziantep’te Kurbanlık Krizi! Bayram Geldi Ama Alıcı Yok, Besici Elindeki Hayvanla Kaldı
Kentin dört bir yanından pazara kurbanlık getiren besiciler, hem satış yapamamaktan hem de maliyetlerini bile karşılayamamaktan şikâyetçi. Bayramın üçüncü gününe girilirken, yüzlerce küçükbaş hayvan elde kaldı, bazı üreticiler hayvanlarını yeniden köylerine götürmek zorunda kaldı.
"Her Sene Bitiyordu, Bu Sene Elde Kaldı"
Şahinbey ilçesinden canlı hayvan pazarına 60 koyun getiren Hasan Demir, yaşadıkları hayal kırıklığını şu sözlerle anlattı:
"Her sene bayramın birinci günü tüm hayvanları satardık. Bu yıl bayramın üçüncü günündeyiz, 40 tanesi hâlâ elimde. Fiyat indirdik yine alan yok. İnsanlar artık ya bağış yapıyor ya da kurban kesmekten vazgeçiyor. Bu işin masrafı çok; yem, nakliye, veteriner... Hepsi cebimizden gitti."
Emekliler Fiyat Sorup Gidiyor: “Paramız Yok”
Pazarda satış yapmaya çalışan Oğuzeli ilçesinden üretici Mehmet Kızılkaya ise durumu şöyle özetledi:
"12 bin TL’ye sattığımız koyunu 10 bine kadar çektik. Ama vatandaş sadece bakıyor, fiyat sorup gidiyor. ‘Emekliyim’ diyor, ‘param yok’ diyor. 14 bin TL maaşla bu kurban nasıl alınsın? Üretici olarak zarar ettik."
Kurbanlık Fiyatları Düştü Ama Talep Yine Yok
Gaziantep’te bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatları 10 bin TL ile 15 bin TL arasında değişiyor. Ancak artan yaşam maliyetleri, düşük alım gücü ve özellikle emekli kesimin ekonomik zorlukları nedeniyle satışlar beklenen seviyeye ulaşamadı.
Besiciler Bayramdan Umduğunu Bulamadı
Bayramın üçüncü gününde bile canlı hayvan pazarında hareketlilik yok denecek kadar az. Bazı besiciler, satamadıkları hayvanları ahırlara geri götürmek için araç kiralamaya başladı bile.
Gaziantep’te Kurban Pazarı Sessizliğe Büründü
Normalde bayram boyunca yoğunluk yaşanan pazarda bu yıl tezgâhların çoğu boş kaldı. Uzmanlara göre bu tablo hem ekonomik krizin hem de kurban ibadetine alternatif yöntemlerin (bağış, vekâlet vb.) yaygınlaşmasının bir sonucu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.