Gaziantep'te Kurbanlıklar Cep Yakıyor: Küçükbaş 30 Bine Dayandı!

Gaziantep'te Kurbanlıklar Cep Yakıyor: Küçükbaş 30 Bine Dayandı!
Fiyatlar Uçtu, Vatandaş Kurban Kesmeyi Zor Düşünüyor

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Gaziantep’te kurbanlık piyasasında hareketlilik başladı ancak bu yıl fiyatlar hem alıcıyı hem de satıcıyı düşündürüyor. Geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 40’a varan zamlar, dar gelirli vatandaş için kurban kesmeyi neredeyse imkânsız hale getirdi.

“Bu Yıl Kurbanlık Almak Lüks Oldu”

Şahinbey ve Oğuzeli bölgelerinde hayvan besiciliği yapan üreticiler, artan yem, saman ve çoban maliyetlerinden dert yanarken; vatandaşlar ise yükselen fiyatlar karşısında çaresiz. Şahinbey ilçesinde 15 yıldır hayvancılıkla uğraşan Halil Kılıç, şunları söyledi:

“Geçen yıl 250-300 TL olan canlı kilogram fiyatı bu yıl 450 TL’ye kadar çıktı. Küçükbaş kurbanlıklar artık 15 ila 30 bin TL arasında değişiyor. Geçen yıl 8 bin TL’ye sattığımız hayvan bu yıl 18 bin TL’den aşağıya gitmiyor. Fiyatların bu seviyeye gelmesinin nedeni artan maliyetler. Vatandaş haklı, ama biz de mağduruz.”

Talep Düşüyor, Satışlar Durma Noktasında

Gaziantep Hayvan Pazarı’nda da kurbanlık satıcıları endişeli. Özellikle emekliler ve dar gelirli aileler bu yıl pazarlık yapmaya bile yanaşmıyor. Pazar esnafı, “Geçen yıllarda bu zamanlar hayvanlar hızla satılırdı, şimdi sadece fiyat sorulup gidiliyor,” diyerek talep düşüklüğünü vurguluyor.

Fiyatlar Ne Kadar?

Hayvan Türü2024 Fiyat Aralığı2025 Fiyat AralığıArtış Oranı
Küçükbaş (koyun/keçi)5.000 - 10.000 TL15.000 - 30.000 TL%40+
Canlı Et Kg Fiyatı250 - 300 TL450 - 500 TL%50’ye varan artış

Maliyet Kalemleri Besiciyi Zorluyor

Besiciler, yem, saman, veterinerlik hizmetleri ve çoban ücretlerinde fahiş artışlar yaşandığını ifade ediyor. Gaziantep Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği yetkilileri de, bu yıl yem fiyatlarının ton başına 8-10 bin TL’yi aştığını, bu durumun hayvancılığı sürdürülemez hale getirdiğini belirtiyor.

Çözüm Beklentisi: Besici de Vatandaş da Devlet Desteği İstiyor

Kurbanlık piyasasında yaşanan bu yüksek fiyat dalgası, hem besicileri hem de alıcıları ortak noktada buluşturdu: Devlet desteği ve regülasyon beklentisi. Bazı vatandaşlar, belediyelerin uygun fiyatlı kurban organizasyonları yapmasını isterken; üreticiler ise yem ve mazot desteğiyle üretimin sürdürülebilir hale gelmesini talep ediyor.

Kurban Pazarları Açılıyor, Gözler Son Hafta Hareketliliğinde

Gaziantep’te resmi kurban satış noktalarının Kurban Bayramı'ndan iki hafta önce kurulması bekleniyor. Yetkililer, son haftaya doğru pazarların biraz hareketlenmesini umuyor ancak fiyatların bu seviyede kalması hâlinde birçok vatandaş vekaletle kurban kesim organizasyonlarına yönelmek zorunda kalacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum