Yaz Aylarının Tehlikesi Türkiye'de Can Aldı: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Ölüm Getirdi!

Yaz Aylarının Tehlikesi Türkiye'de Can Aldı: Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı Ölüm Getirdi!
Sıcak hava dalgalarının etkisiyle Türkiye'de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı yeniden etkisini göstermeye başladı. Artan kene vakaları endişe yaratırken, Erzurum'da yaşanan bir ölüm vakası durumun ciddiyetini ortaya koyuyor.

Uzmanlar, hava sıcaklıklarındaki ani yükselmeyle beraber kene vakalarında büyük bir artış olduğunu belirtiyorlar. 2020 yılında yaşanan pandemi sürecinde alınan tedbirlerin aksine, bu kez doğal bir tehdit gündeme geldi. KKKA hastalığının görülmesiyle birlikte, vatandaşlar arasında artan endişeler sürüyor.


KKKA ile mücadelede veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun'dan hayati uyarılar var. Doğayla iç içe olan bireylerin özellikle uzun pantolon ve çorap giymeleri gerektiğini söyleyen Coşkun, ıslak ve çayırlık gibi kene popülasyonunun sıkça görüldüğü alanlardan uzak durulmasını öneriyor.


Coşkun ayrıca, doğadan eve dönüşte vücut kontrolünün önemini vurguluyor. Özellikle kasık ve saç dipleri gibi kene tutunma ihtimali yüksek olan bölgelerin iyi kontrol edilmesi gerektiğini belirtiyor.


Kenelerin taşıyabileceği ölümcül hastalıklar konusunda da uyarılarda bulunan Coşkun, kenenin çıkarılması sırasında dikkatli olunması gerektiğini ifade ediyor. Belirgin semptomlar gösteren kişilerin derhal sağlık kuruluşlarına başvurması gerektiğini, evcil hayvanların da düzenli olarak dış parazit tedavilerinin yapılması ve koruyucu tasma kullanılmasının hayati önemi olduğunu vurguluyor. Özellikle kuşların başka ülkelerden farklı keneleri taşıyabilecekleri için riskin her zaman var olduğunu ve önlemlerin sıkı şekilde uygulanması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak:Cumhur Dülek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.