Gaziantep’te O İş İlanı Tepki Çekti: Temizlikçi mi Aranıyor, Köle mi?
İlanda; ütü, yemek ve ev alışverişi gibi rutin ev işlerinin yanı sıra adaydan kişisel bakımına azami özen göstermesi, “pozitif enerjili ve güler yüzlü” olması beklenirken, asıl tepki çeken bölüm ise ilanın dipnot kısmı oldu.
“Evli, nişanlı, erkek arkadaş ortamı olanlar başvuramaz”
İlan metninde, ev sahibinin 32 yaşında erkek olduğu özellikle belirtilirken;
adayın evli, nişanlı ya da erkek arkadaş ortamı olan biri olmaması gerektiği ifade edildi. Ayrıca sigara ve alkol kullananların da başvuru yapamayacağı vurgulandı.
Söz konusu şartlar, sosyal medyada çok sayıda kullanıcı tarafından özel hayata müdahale, ayrımcılık ve ahlaki baskı olarak değerlendirildi.
“Bu bir iş ilanı mı, yaşam biçimi dayatması mı?”
Tepki gösteren vatandaşlar, ilandaki maddelerin işin gereğiyle açıklanamayacağını savunarak şu yorumlarda bulundu:
- “Temizlikçi mi arıyor, köle mi?”
- “Rahibe arar gibi şart yazılmış.”
- “Kadının sosyal hayatı neden sorgulanıyor?”
- “İşveren kendini ne sanıyor?”
Özellikle ev sahibinin cinsiyetinin ve yaşının özellikle belirtilmesi, buna karşılık çalışacak kadının özel hayatının detaylı şekilde kısıtlanması, eleştirilerin dozunu artırdı.
Aylık 58 bin lira maaş her şeyi meşru kılar mı?
İlanda net maaşın 58 bin lira olduğu belirtilse de, kamuoyunda oluşan genel görüş, “yüksek maaşın bu tür şartları meşru kılamayacağı” yönünde oldu.
Uzmanlar, bu tarz ilanların iş hukukuna, kişisel haklara ve eşitlik ilkesine aykırı olabileceğini belirtiyor.
Gaziantep’te tartışma büyüyor
Söz konusu ilan, Gaziantep’te işveren–çalışan ilişkileri, ev içi emek ve kadınların özel yaşamına yönelik dayatmalar konusunda yeni bir tartışmanın da fitilini ateşledi.
Vatandaşlar yetkililere çağrıda bulunarak, bu tür ilanların denetlenmesi ve insan onurunu zedeleyen şartlara izin verilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.